Scriitorul Vasile Ernu conferenţiază la TRADEM

0
65

La Casa de Cultură „Traian Demetrescu” are loc astăzi, ora 19.00, o nouă întâlnire în cadrul proiectului lunar „Taifasuri Rânduite Artistic Despre Emoţii Manifestate”. Invitat este scriitorul Vasile Ernu, care va susţine conferinţa Sectanţii – experienţa grupurilor religioase marginale în secolul XX. Cazul Basarabiei”. Întâlnirea va avea loc în Salonul Medieval al instituţiei şi va fi moderată de Mihai Ene. Intrarea publicului este liberă.4

Vasile Ernu (n. 1971, URSS ) a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1996) şi un master în Filosofie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, 1997. A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff” şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate”. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al Editurilor Idea” şi „Polirom”. În ultimii ani a susţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews, Timpul şi Adevărul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua LiteraturăSuplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

A debutat cu volumul „Născut în URSS” (Polirom, 2006), care a fost reeditat în 2007, 2010 şi 2013. Cartea a fost tradusă şi a apărut la edituri din Rusia, Bulgaria, Spania, Italia, Ungaria, Georgia, Polonia şi a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei „Cuvântul”Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei „Observator cultural” şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei „Anonimul”, fiind distinsă cu Premiul pentru debut al „României literare” şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

A mai publicat volumele „Ultimii eretici ai Imperiului” (Polirom, 2009, nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei „Observator cultural” şi distins cu Premiul Tiuk!, în acelaşi an), „Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc”împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu (Polirom, 2010), „Intelighenţia rusă azi” (Cartier, 2012), „Sînt un om de stânga” (Cartier, 2013), „Sectanţii. Mică trilogie a marginalilor” (Polirom, 2015) – distins cu Premiul „Matei Brîncoveanu” pentru Literatură, 2015.

Vasile Ernu a coordonat, alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, volumul „Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu” (Cartier, 2008) şi, alături de Florin Poenaru, volumul „Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil” (Ed. Tact, 2014). Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.