Săptămâna “Şcoala verde”, la Liceul “Charles Laugier” din Craiova

0
628

În  săptămâna  8-12 mai,  elevii si cadrele didactice ale Liceului ” Charles Laugier ” din Craiova au derulat activităţi  în cadrul Proiectului Naţional “Şcoala verde “. Acţiunile s-au dovedit benefice atât pentru copii, părinţii acestora, cât şi pentru cadrele didactice.

Activităţile  au început cu proiectul ” România – între conservarea resurselor naturale, a biodiversităţii şi turismul agresiv al sec XXI ” . Astfel,  30 elevi ai liceului, însoţiţi de profesorii Bîrsan Sorin şi Dumitru Ana Maria,  au participat, timp de trei zile, la o activitate în Ţara Moţilor,  reuşind să înţeleagă,  într-o manieră cât se poate de directă,  în natură,  care sunt efectele schimbărilor climatice, care sunt efectele generale asupra mediului, şi cele bune şi cele rele, pentru a putea face diferenţa, pentru a putea face alegerile inteligente. Gratie parteneriatului încheiat cu Compania Națională a Cuprului, Aurului si Fierului  – „MINVEST” S.A. Deva –  participanţii la excursie au beneficiat de explicatii si vizite ghidate la Muzeul Aurului de la Brad si la Mina de la Rosia Montana. “Prezentarea continuității mineritului aurifer practicat după metode și mijloace tehnice tradiționale, chiar arhaice, scoate în evidență spiritul creator al micilor producători pentru care mineritul se încadra într-un evantai larg de meșteșuguri casnice. Zona Arieseni a fost locul în care s-a văzut ce înseamnă,  cu adevărat, dezvoltarea haotică a turismului şi a aşezărilor rurale din Ţara Moţilor. Defrişările necontrolate, exploatarea lemnului, captarea izvoarelor de apă, pot crea probleme greu rezolvabile în anii următori. Frumuseţea Cascadei Pisoaia, a Cascadei şi muzeului Patrahaitesti, a Gheţarului de la Scărişoara şi Grădinile lui Zoe s-au regăsit în programul activităţilor. Discuţiile cu operatori din turism ş  cu localnici au scos în evidenţă o realitate tristă – dezvoltarea haotică a zonei şi lipsa de implicare a Ministerului Turismului şi a Ministerului Culturii,  în promovarea zonei şi acordarea de facilităţi  grupurilor de elevi ce participă la activităţi organizate”, a precizat prof. Sorin Bîrsan, prof. la “Charles Laugier” .

Vizită la Facultatea de Agronomie a Universităţii din Craiova

În cadrul săptămânii respective, o altă activitate a constituit-o  vizita la Facultatea de Agronomie a Universităţii din Craiova . Desfăşurată la invitaţia Domnului Prof. Univ. Dr. Ing. Acad. Sărăcin Ion şi a Domnul Decan al Facultăţii de Agronomie, Prof. Univ. Dr. Liviu Olaru, vizita elevilor liceului, însoţiţi  de profesori şi voluntari străini din Georgia, a contribuit la extinderea cunoştiinţelor în  domeniile aferente: ştiințele inginerești, agrochimia sistemului plantă-sol, horticultura, silvicultura, măsurători cadastrale, baza energetică pentru agricultura, mecanizarea culturilor legumicole.