A 8-a Cupă a Ştiinţei, sărbătorită în centrul Craiovei

0
725

După aproape un an şi trei luni, Universitatea Craiova a avut din nou suporterii alături pe stadion, la finala Cupei României, de la Ploieşti, iar alb-albaştrii, chiar dacă i-au trecut prin mari emoţii pe cei 1.500 de suporteri prezenţi pe „Ilie Oană”, au adus trofeul acasă. Aşa cum, în urmă cu 47 de ani, Oblemenco şi Campioana Unei Mari Iubiri s-au întors de la Ploieşti campioni, după o remiză cu Petrolul, în ultima etapă.

După dramatica finală cu Astra, fanii au celebrat la stadion, pe drumul de întoarcere şi s-au pregătit şi pentru sărbătoarea din centrul Craiovei, de a doua zi. Trofeele fiind destul de rare în ultimele decenii la Craiova, aşa cum este şi un vers al imnului, „De bucurie rar avurăm parte”, sărbătoarea durează destul de mult la olteni.

Galeria din Peluza Nord a dat tonul sărbătorii, la startul finalei, etalând o scenografie specială, cu steaguri albe şi albastre şi un cu un leu care înşfacă tricoul lui Ilie Balaci, simbolizând şi a opta Cupă a României, mesajul fiind: „Istoria Ştiinţei o scriem noi, azi!”

Duminică a fost prilej de fast şi pentru craiovenii care nu au avut ocazia să se bucure de trofeu la locul decernării acestuia. Alături de galeria din Peluza Nord, mii se oameni, de toate vârstele, s-au strâns, mai întâi la Universitate, apoi în Piaţa Mihai Viteazul, pentru a vedea cea de-a opta Cupă a României ajunsă în Bănie. „Toată lumea ştie, Cupa e-n Bănie” a fost refrenul acestui week-end la Craiova. Fanii au cântat, au aprins torţe şi fumigene, au imortalizat trofeul şi nu au uitat să le reamintească jucătorilor că, totuşi, „Craiova vrea campionatul!” Până atunci, Craiova vrea şi Supercupa, unicul trofeu intern care-i lipseşte din vitrină.

La fel au sărbătorit fanii din Bănie şi acum trei ani, când Universitatea Craiova a cucerit trofeul după finala cu Hermannstadt, scor 2-0. Atunci, într-o perioadă fără restricţii, au fost nu mai puţin de 25.000 de suporteri olteni pe Arena Naţională, apoi peste 10.000 au celebrat a doua zi, în centrul Băniei.