Traian Băsescu: „Ar fi un succes dacă se validează referendumul”

0
178
Aflat ieri la Craiova, președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că va vota „DA” la referendum, dar a vorbit și despre „riscurile” pe care le comportă acest demers al președintelui Klaus Iohannis.
Traian Băsescu a pus în balanță avantajele de care a beneficiat România – în cei 11 ani de integrare, economia românească a atras 100 miliarde de euro – și problemele pe care le are, în acest moment, Uniunea Europeană și de care, de asemenea, trebuie să se țină cont: probleme de securitate, migrația și riscul terorist. „Viziunea noastră este că salvarea Europei nu vine decât dintr-o Europă cât mai profund integrată, până la nivelul la care să putem aproba crearea Statelor Unite ale Europei, ca singură soluție ca Uniunea Europeană să participe la procesul de control al globalizării. Alternativa la nerealizarea Statelor Unite ale Europei și devenirii celui de-al patrulea pol de putere este să fim în rândul țărilor care primesc efectele globalizării și reacționează la ele. Or această postură nu ne va permite niciodată prosperitatea pentru care, între altele, a fost creată Uniunea Europeană, dincolo de pace”, a declarat liderul PMP.
„Iohannis a făcut aceeași greșeală pe care am făcut-o eu”
Traian Băsescu a făcut o analiză și asupra votului pe referendum. Acesta a afirmat că referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis comportă două mari riscuri. „Sunt două alternative: reușește referendumul și se validează sau nu reușește. Un eșec al referendumului este, de fapt, cheia acestuia. Dacă va fi validat, nu se întâmplă nimic, nu se modifică nimic, pentru că ambele întrebări necesită modificarea Constituției. Or inițiatorul, domnul președinte Iohannis, nu are o majoritate de două treimi din Parlament ca să înceapă acest proces complicat. Deci nu va putea începe punerea în aplicare a referendumului”.
Traian Băsescu spune că președintele Klaus Iohannis a făcut aceeași greșeală pe care a făcut-o el la referendum pentru un parlament unicameral, cu 300 de membri. „Dacă lăsam doar 300 de parlamentari, demult era implementat rezultatul referendumului. Dar punând 300 de parlamentari și parlament unicameral, am împins lucrurile la modificarea Constituției, ceea ce s-a dovedit imposibil, că nimeni nu o vrea. La 300 de parlamentari, trebuia modificată doar legea electorală și erau obligați să o pună în aplicare, pentru că era vorba de lege. Deci și dânsul (n.r. – președintele Klaus Iohannis) a pus două întrebări – eu măcar am pus doar una – care amândouă implică revizuirea Constituției, chiar dacă referendumul este pozitiv”.
Ar fi un succes dacă se validează referendumul, a mai spus Traian Băsescu, afirmând că „eu voi vota DA la ambele întrebări și voi îndemna pe oricine să meargă la vot la referendum. Problema majoră este dacă nu se validează referendumul: în mod cert, ALDE și PSD vor încerca să-l boicoteze. În acel moment, PSD, ALDE și UDMR vor zbârnâi în toată mass-media, vor vorbi săptămâni de zile că poporul a infirmat soluțiile lui Iohannis și că le-a dat dreptate lor. Riscul eșuării referendumului, deci, există, dar sper să nu fie foarte mare, dar sper să nu se întâmple. Pentru că, dacă se întâmplă, reversul întrebărilor puse de președinte este catastrofal și PSD îl va aplica”, a explicat fostul președinte al țării, Traian Băsescu.