Zilele Craiovei, ediția de Centenar

0
386

Autoritățile locale au adjudecat licitația pentru organizarea Zilelor Craiovei. O firmă din Brașov va încasa de la bugetul local 280.000 de lei – 62.000 de euro – și va aduce trei artiști care vor asigura cele trei ore de distracție: Adda, Guess Who și Loredana. Cea mai mare parte a programului va fi ocupată însă de concertele de muzică populară, ediția din acest an fiind dedicată Centenarului.  

Pentru a cincea oară, Zilele Craiovei se organizează la începutul verii și se întind pe parcursul unei săptămâni, timp în care sunt programate o serie de spectacole și acțiuni culturale. Și de această dată, autoritățile au lăsat toată organizarea pe umerii unei firme, care va primi o sumă de la bugetul local, precum și o variantă de program pe care să îl ofere publicului craiovean. Licitația a fost lansată la sfârșitul lui martie, s-au înscris patru firme, dintre care una singură a fost selectată.

Loredana, din nou la Craiova 

Firma câștigătoare este SC Raul Event Solutions SRL, cu sediul în Brașov, care a oferit cel mai scăzut preț: 62.000 de euro, față de 72.000 de euro, cât estimase municipalitatea. În contul acestor bani, firma trebuie să se ocupe de organizarea unei singure seri de spectacol, și anume de cel de sâmbătă, pe 9 iunie, când este programat concertul de muzică ușoară care și închide festivalul. Din cele cinci liste de artiști pe care le-a avansat municipalitatea, prin caietul de sarcini, organizatorul câștigător va aduce pe Adda (din secțiunea pop), Guess Who (din secțiunea hip-hop) și Loredana (categoria A vedete). Celelalte categorii – rock și polifonic instrumental – nu au fost onorate.

Trei ore de muzică și un spectacol de lumini

Alături de onorariile artiștilor, organizatorului îi mai revine sarcina să asigure condițiile de desfășurare a concertelor: scena pentru aproximativ 25.000 de spectatori, cât se preconizează că vor fi prezenți în Piața Prefecturii, protocolul pentru vedete și promovarea evenimentului. Tot în sarcina acestuia se află și organizarea unui spectacol de proiecții laser, care va fi oferit pe clădirile din jurul pieței și care trebuie să dureze aproximativ zece minute. În celelalte cinci zile, începând de luni, de 4 iunie, și până vineri, pe 8 iunie, craiovenii vor fi delectați cu concerte de muzică populară, organizate separat pe cheltuiala municipalității. 

Muzica populară, decontată separat

Regalul de folclor oferit craiovenilor este explicat de municipalitate prin faptul că ediția actuală este una specială, fiind dedicată Centenarului Marii Uniri. Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” vine în cadrul evenimentului cu proiectul „Se întâlnește român cu român”, ideea de la care se pleacă fiind aceea că se va crea o punte de legătură între zonele folclorice românești – regiuni istorice ale României. Astfel, în fiecare zi, în Piața Mihai Viteazul, ansambluri renumite de profesioniști din țară vor concerta pentru craioveni: Ansamblul Folcloric “Timișul”, Ansamblul Artistic Profesionist “Crișana” Oradea, Ansamblul Folcloric “Busuiocul” Bacău, Ansamblul Folcloric “Cindrelul Junii Sibiului” și Ansamblul Folcloric “Maria Tănase” Craiova.