Autorităţile sanitare anunţă că necesarul de vaccin rujeolic este asigurat pentru tot anul

0
343

vaccinRomânia are asigurat stocul de vaccin antirujeolic până la sfârşitul lui 2017, dau asigurări reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, după ce în cursul săptămânii trecute au fost transmise în toată ţara alte 109.000 de doze.

România a solicitat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să repartizeze vaccin antirujeolic către ţara noastră şi a primit un răspuns favorabil, astfel încât să fie asigurat necesarul de vaccin pentru tot acest an.  De asemenea, s-a constituit un comitet interministerial pentru a se analiza toate modificările legislative şi procedurile făcute astfel încât să nu se mai ajungă în situaţii similare cu cea de acum.

Proiectul de lege a vaccinării aflat în dezbatere publică are în vedere creşterea acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri incluse în Programul Naţional de Vaccinare, astfel încât să se asigure un status imun corespunzător al copiilor împotriva principalelor boli prevenibile prin vaccinare precum şi conştientizarea părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora privind beneficiile vaccinării, siguranţa, calitatea şi reacţiile adverse posibile în caz de vaccinare.

România se confruntă în ultimii ani cu scăderea constantă a acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri utilizate această problemă fiind provocată în mare măsură şi de lipsa dozelor necesare.