Mâine, se decernează elevilor craioveni premiile Asociaţiei Ordinului „Les Palmes Académiques”

0
313

palme16Marţi, 24 mai, ora 12.00, la Muzeul de Artă din Craiova, Sala Brâncuşi, se decernează diplomele AMOPA, elevilor premiaţi de statul francez. Anul acesta reprezentanţii Association des Membres de l’Ordre des Palmes Académiques  au premiat alături de elevi din Grecia, Franţa, Polonia, Canada, Bulgaria, Spania, Italia şi trei elevi din Craiova, Ștefan Corneteanu de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi doi elevi de la Şcoala Gimnazială Traian din Craiova : Ana Maria Nanu, clasa a VI-a şi Giulia Maria Bulugean, clasa a VIII/a , la categoria Poezie. Tot mâine, la Universitatea Sorbona din Paris, într-o sincronizare perfectă cu Muzeul de Artă din Craiova, vor fi premiaţi şi elevii din Franţa care au participat alături de elevii noştri la acest concurs.

           Distincţia „Les Palmes Académiques” a fost creată prin decret imperial, de împăratul Napoleon I, la data de 17 martie 1808, şi este menită să recompenseze serviciile aduse învăţământului de corpul profesoral din sectorul educativ public.

Printre obiectivele pe care şi le propune Asociaţia Membrilor Ordinului Palmes Académiques figurează valorizarea activităţilor ce vizează educarea tinerilor şi promovarea limbii şi culturii franceze. Acestea sunt şi ţintele concursurilor propuse de AMOPA. Concursul „NOUS, l’Europe” („NOI, Europa”), care se adresează  elevilor din ultimele două clase de gimnaziu, dar şi elevilor de liceu şi de la şcolile postliceale, are ca scop trezirea conştiinţei europene a tinerilor.

Pentru gimnaziu, concursul constă în realizarea (individual sau în grup de trei elevi) unui studiu despre Europa, cu subiect la liberă alegere sau cu subiectul propus: de ce şi cum trebuie să arate Europa solidară privind problemele ecologice ale continentului şi ale planetei noastre? Pentru clasele de liceu şi postliceale, subiectul constă în interpretarea unui extras din cartea „Elogiul frontierelor” (2010) a lui Régis Debray.

Un alt concurs propus de AMOPA, „Défense et illustration de la Langue française”, care se adresează elevilor de gimnaziu şi de liceu, dar şi studenţilor, are trei paliere: Premiul pentru exprimare în scris, Premiul pentru Poezia tânără şi Premiul Maupassant pentru Nuvela tânără.