Concert extraordinar, cu muzicieni de la Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam

0
524

Patru muzicieni de la Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam – cotată în prezent drept una dintre cele mai bune orchestre din lume – evoluează pe scena Filarmonicii „Oltenia”, într-un concert extraordinar care are loc astă-seară, cu începere de la ora 19.00. Este vorba despre soliștii Liviu Prunaru, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru (vioară) și Gregor Horsch (violoncel) și dirijorul Theo Wolters (Olanda), care va conduce Orchestra Simfonică a instituției craiovene.

Se interpretează Simfonia a VIII-a în Si minor, D. 759, „Neterminata”, compusă de Franz Schubert în anul 1822 și alcătuită doar din două părţi (de unde provine şi titulatura), și Dublul concert în La minor pentru vioară şi violoncel, op. 102, de Johannes Brahms. De asemenea, programul cuprinde lucrarea „Poeme de l’Amitie” pentru două viori şi orchestră, op. 26, de Eugene Ysaye, cântată în această seară în primă audiţie craioveană, în aranjamentul pentru orchestră de coarde semnat de compozitorul Dan Dediu (n. 1967).

Biletele pentru concert pot fi achiziționate de la Agenția Filarmonicii „Oltenia”, la prețul de 20 lei, cu reducere la 15 lei pentru elevi, studenţi și pensionari. Următoarele patru evenimente – muzicale, dar nu numai – ale instituției, din perioada 28-31 mai, se vor înscrie în programul de manifestări dedicat Zilelor Municipiului Craiova.

Theo Wolters

Theo Wolters s-a născut la Melick (un oraş din sudul Olandei) în 1955, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. A urmat Conservatorul din Maastricht, înainte de a-şi termina studiile fiind angajat ca prim-trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) şi la Filarmonica din Essen (Germania), în perioada 1975-1979. Din 1979 a devenit membru al prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra. În paralel cu activitatea instrumentală şi orchestrală, a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Pieter Stalmeier şi Roberto Benzi. Ca dirijor invitat a susţinut numeroase concerte, iar între anii 2004-2012 a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestră din Amsterdam.

Distins în toamna anului 2012 cu titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Craiova, oraș în care s-a născut, Liviu Prunaru deţine actualmente statutul de concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw din Amsterdam şi, începând cu 1 martie 2013, pe cel de solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”. Simultan desfăşoară o intensă activitate didactică în calitate de profesor de vioară la Academia „Menuhin” din Gstaad (Elveţia), instituție la care a studiat, sub îndrumarea lui Alberto Lysy. Cântă pe valoroasa vioară istorică Stradivarius „Pachoud”, datată 1694.

Născută în Rusia, la Sankt Petersburg, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru a început studiul viorii la vârsta de cinci ani, fiind admisă peste alţi cinci în cadrul Şcolii Speciale de Muzică pentru copiii înzestraţi cu talent de excepţie (instituţie ce funcţionează sub egida Conservatorului). S-a distins, de asemenea, ca fiind singura interpretă de muzică clasică aleasă să facă parte din Fundaţia „Little Dreams”, patronată de cântăreţul Phil Collins. Este absolventă a Conservatorului din Sankt Petersburg şi Academiei Internaţionale de Muzică „Menuhin” din Gstaad, membră, din 2007, a renumitei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam.

Violoncelistul Gregor Horsch s-a născut în Germania și a studiat la Universitatea de Muzică din Freiburg şi, ulterior, la Royal Northern College of Music din Manchester. După absolvire, în 1989, s-a stabilit în Olanda, unde a deţinut succesiv statutul de prim-violoncelist la Netherlands Balletorkest şi Residentie Orchestra. Apoi, în anul 1997, a ocupat postul de prim-violoncelist al Royal Concertgebouw Orchestra. Din 1996 este profesor de violoncel la Conservatoarele din Haga, Amsterdam şi Manchester, statut pe care l-a deţinut şi la Robert-Schumann-Hochschule (Dusseldorf, 2009). Instrumentul pe care cântă este un violoncel Giovanni Battista Rogeri, datat 1696, Brescia.