Liceele şi-au expus oferta pentru admitere

0
409

Mai sunt doar câteva săptămâni până la admitere la liceu, iar elevii de clasa a VIII-a trebuie să decidă ce şcoli şi specializări îşi doresc să urmeze în continuare. Unităţile de învăţământ de nivel liceal din judeţul Dolj au venit în întâmpinarea lor oferta educaţională pentru 2012- 2013 la „Bursa ofertelor şcolare”, eveniment organizat, ieri, la  Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj. Elevii au avut astfel ocazia să stea de vorbă cu viitorii profesori, să afle despre dotările şi specializările fiecărei şcoli, dar şi care a fost ultima medie de admitere pentru profilul şi unitatea de învăţământ dorită. 

 Pentru anul şcolar 2012-2013, planul de şcolarizare aprobat la nivelul Inspectoratului Şcolar Dolj prevede 6020 de locuri în clasa a IX-a, pentru cei 5850 de elevi de clasa a VIII-a.  „Sperăm ca toţi elevii înscrişi în acest moment în ultima clasă de gimnaziu să fie şi absolvenţi. Pentru ei am pregătit 2500 la liceu pentru filiera teoretică, 3178 pentru cea tehnologică şi 308 locuri pentru filiera vocaţională. Admiterea se va face prin repartizare computerizată şi se va lua în calcul media de la Evaluarea Naţională, dar şi media din anii de studiu, fiecare având o pondere de 50% din media de admitere”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Cătălin Spiridon.

Unele şcoli vor apărea sub titulatură nouă

Elevii care au trecut, ieri, pe la bursă au fost întâmpinaţi de liceeni, dar şi de profesori cu pliante şi informaţii despre şcoală şi admitere. Noutatea din acest an este că unele unităţi de învăţământ îşi vor schimba titulatura. Grupul Şcolar de Transporturi Auto va deveni Colegiul Tehnic de Transporturi Auto, denumire ce va fi trecută şi în broşura cu oferta şi completarea opţiunilor.

„Noutatea din acest an este că se schimbă denumirea liceului şi trebuie să facem cunoscut elevilor noua titulatură. În ceea ce priveşte oferta educaţională, din anul şcolar următor vom avea şi învăţământ profesional, cu două clase, una de mecanic auto şi alta de tinichigiu vopsitor auto”, a precizat Mădălina Neaţu, profesor la Grupul Şcolar de Transporturi Auto din Craiova.

Premiile şi activităţile practice puse la vedere

Pentru a atrage elevii, unităţile de învăţământ au organizat standuri la care şi-au expus proiectele desfăşurate, dar şi premiile obţinute de elevi. Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu” şi-a prezentat toate cupele şi premiile obţinute la competiţiile sportive naţionale şi internaţionale. Totodată, Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” şi-a evidenţiat specializările din domeniul alimentar oferind elevilor produse de patiserie şi cofetărie, realizate în laboratoarele şcolii. „Vrem să facem cunoscută atât elevilor atât oferta teoretică, cât şi profilurile care le oferă calificări în anumite meserii din industria alimentară. Şi le oferim astfel câte o prăjiturică produsă în laboratoarele şcolii”, a spus una dintre liceencele de la stand.

Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti a avut cea mai mare medie admitere

Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” a găsit o altă metodă de prezentare. Elevii liceului au fost cei care i-au întâmpinat „pe boboci” cu informaţii, despre reuşitele personale. Simona Firu de la profilul Filologie- Bilingv a ţinut să precizeze că pe lângă performanţa şcolară în domeniul profilului pot fi dezvoltate şi aptitudinile vocaţionale. «Pot să zic că sunt dovada  că la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” se poate face performanţă  în muzică şi teatru. Eu fac acest lucru şi sunt de părere că mă descurc foarte bine şi niciodată nu s-au suprapus. Am reuşit să fac faţă amândurora. Am obţinut premii la concursuri locale de muzică vocală şi instrumentală, eu cânt şi la chitară de doi ani», a spus eleva. Cei care vor opta pentru acest colegiu trebuie să ştie că standardele de admitere sunt foarte ridicate. „Anul trecut ultima medie de intrare la clasa de bilingv-engleză a fost 9,88, iar la Ştiinţe ale naturii – 9,81”, a precizat Nicoleta Oprică, profesor psiholog la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”.

Colegiile tehnice pun accent pe meserii

Elevii care nu au aptitudini pentru a studia la o clasă teoretică pot opta pentru liceele tehnice, care le oferă posibilitatea să se specializeze în diverse meserii.

Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Craiova reprezintă una dintre unităţile şcolare ca oferă această şansă. „Pentru anul şcolar următor avem patru clase pentru profilul servicii, din care două pe specializarea tehnician în turism, una de tehnician în hotelărie şi tehnician în activităţi de poştă şi o clasă pentru profilul resurse naturale şi protecţia mediului, specializarea tehnician protecţia mediului”, a precizat Mihai Stan, profesor coordonator de programe şi proiecte în cadrul Colegiului „Constantin Brâncuşi”. Tot din toamnă, această unitate de învăţământ va oferi posibilitatea de calificare pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului în domeniul mecanic auto. Înscrierile se pot face indiferent de vârstă, iar cei care vor urma cursurile vor obţine şi permis auto. Liceul are şi o clasă de seral, rută progresivă pe specializarea mecanic auto întreţinere şi reparaţii la care se pot înscrie absolvenţii de clasa a XI-a an de completare.

 

„Bursa ofertelor şcolare” a oferit informaţii pentru continuarea studiilor nu numai elevilor, ci şi adulţilor. Tot mai multe licee au înfiinţate şi şcoli postliceale. Cea mai mare concurenţă este la Grupul Şcolar „Charles Laugier”, care pregăteşte asistenţi medicali. „Pentru anul şcolar următor am propus patru clase de asistent medical generalist, trei clase de farmacie şi o clasă de asistent medical de radiologie. Fiecare specializare are şi o clasă cu locuri bugetate, care se vor ocupa prin concurs cu probă scrisă. La farmacie şi asistenţi medicali generalişti proba se va ţine la biologie şi chimie, iar pentru asistenţi radiologie examenul va fi la Biologie şi Fizică”, a precizat Ludmila Panea, director adjunct la Grupul Şcolar „Charles Laugier” Craiova. Examenul va fi în luna septembrie. Candidaţii care vor opta pentru locurile cu taxă vor intra în ordinea descrescătoare a mediei de la bacalaureat. Taxa este de 1800 de lei pe an.