Consumatorii din şcolile craiovene, ajutaţi să scape de droguri

0
363

Tinerii care au probleme cu consumul de alcool sau droguri pot beneficia de ajutor din partea autorităţilor. 

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională continuă implementarea proiectului naţional „FRED GOES NET–Intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară”. Acesta are o abordare preventivă, ce se bazează pe faptul că tinerii care intră în atenţia autorităţilor din cauza consumului de droguri legale sau ilegale ar trebui direcţionaţi către un program de intervenţie pentru sănătate.

Iniţiatorii proiectului susţin că acest curs înseamnă, practic, o intervenţie timpurie care nu presupune abstinenţa. În principiu, se adresează tinerilor cu vârsta între 14-21 ani, care consumă alcool, droguri sau substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, etnobotanice aşa cum sunt cunoscute, dar care nu au devenit încă dependenţi şi nici nu au avut contact sau au avut un contact foarte redus cu sistemul de asistenţă.

Anul acesta s-au desfăşurat trei cursuri FRED, la care au participat 24 tineri din două unităţi de învăţământ craiovene. 19 dintre cei care s-au înscris au finalizat cursurile, obţinând Certificat de participare.

A început al patrulea curs din acest an

Săptămâna aceasta a început şi cel de-al patrulea curs din acest an, la care s-au înscris opt tineri. Programul urmăreşte încurajarea consumatorilor de droguri de a reflecta asupra propriului comportament de consum şi asupra situaţiilor care conduc la acest comportament, confruntarea consumatorilor de droguri cu limitele personale şi efectele consumului propriu de droguri şi motivarea consumatorului de droguri în vederea schimbării atitudinilor şi comportamentului. Obiective la fel de importante sunt furnizarea de informaţii detaliate despre tipurile de droguri, efectele şi riscurile lor, încurajarea consumatorilor de droguri în adoptarea deciziilor pe baza evaluărilor proprii, dar şi pe baza conştientizării personale a riscurilor şi prezentarea serviciilor de suport furnizate de instituţiile din sistemul de asistenţă.

Cursul FRED este un program motivaţional care se desfăşoară pe o durată de opt ore, împărţită în două până la patru sesiuni şi care are ca scop dezvoltarea abilităţii tinerilor de a reflecta asupra propriului consum de droguri pentru a nu deveni dependenţi.