Stop abandonului şcolar!

0
684

Ieri, la Craiova s-a lansat Proiectul „Stop abandonului şcolar!”, care este finanţat din fonduri europene şi este organizat de Asociaţia Edulife Craiova, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Filiaşi, Şcoala Gimnazială Sadova, Şcoala Gimnazială nr.7 Petroşani şi Şcoala Gimnazială nr.3 Lupeni.

Totul a pornit de la abandonul şcolar, mai ales în comunităţile sărace, cea rromă fiind preponderentă. „Vrem să arătăm o alternativă pentru copii, pe care să-i integrăm în societate. Avem în vedere menţinerea în sistemul educaţional a unui număr de 400 de tineri cu risc de părăsire temporară a şcolii, integrarea în educaţie a 100 de tineri care au părăsit temporar studiile”, a precizat Alina Marinela Dică, preşedinte „Edulife”.

Burse pentru copiii din program

Proiectul este foarte amplu, se întinde până la finalul acestui an şi este în valoare de aproximativ 4 milioane de lei. „Sunt bani care i-am obţinut de la Uniunea Europeană. Un lucru bun este şi faptul că aceşti tineri care vor face parte din proiect vor primi şi o bursă lunară de 400 de lei. La fiecare şcoală din program va fi un consilier educativ şi vrem să-i implicăm şi pe părinţi. Vom selecta copii din familii monoparentale sau din cele dezorganizate, cele din familiile de rromi fiind expuse la abandonul şcolar”, a declarat Tamara Belu, managerul de proiect.

Lipsa finanţării – o problemă serioasă

Toţi cei prezenţi la inaugurarea proiectului, beneficiari ai acestui program, au accentuat scăderea numărului de elevi de la şcoală. Dacă surprize nu ar fi prea multe în ceea ce priveşte instituţiile de învăţământ de la Petroşani şi Lupeni, ştiindu-se că zona este una monoindustrială, mineritul fiind în scădere, semnalul de alarmă a fost tras de directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale Filiaşi, prof. Dan Dinu: „Suntem înfiinţaţi în 1833 şi suntem cea mai mare şcoală gimnazială din judeţ, dacă nu cumva din toată ţara. Am avut mai multe acţiuni de prevenire a abandonului şcolar, dar ne-am lovit de lipsa finanţării. Acest proiect este foarte bun, dar ne pare rău că ţine atât de puţin. Este nevoie de programe ample, finanţate corespunzător”. Conforma datelor prezentate de Daniela Laura Radu, expert în cadrul programului, cei 400 de elevi care vor fi cuprinşi în program provin de la Filiaşi (120), Sadova (100), Petroşani (100) şi Lupeni (80). De asemenea, sunt înregistraţi 40 de elevi care au părăsit timpuriu şcoala în Dolj şi 60 în judeţul Hunedoara. În acelaşi timp, sunt cunoscuţi 250 de părinţi/tutori ai elevilor cu risc ridicat de abandon şcolar (80 la Filiaşi, 60 la Sadova, 60 la Petroşani şi 50 la Lupeni.)