Radu Smarandache nu scapă de arestul preventiv

0
57

Curtea de Apel Craiova a decis, ieri, că Radu Smarandache, şef serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, arestat pe 1 aprilie a.c. pentru luare de mită în formă continuată, rămâne în arestul IPJ Dolj. Funcţionarul a cerut, marţi, Tribunalului Dolj, înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu, cererea sa a fost respinsă, a contestat hotărârea, însă Curtea de Apel i-a respins, ieri, contestaţia ca nefondată.

Reamintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova i-au reţinut, pe 31 martie a.c., pe Radu Smarandache, şef serviciu din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, pentru luare de mită în formă continuată, şi pe Rodica Ţenea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova (fost director al Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială din cadrul Primăriei Craiova, care a ocupat, pentru o scurtă perioadă, şi funcţia de director adjunct al Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova), acuzată de trafic de influenţă în formă continuată (în acelaşi dosar în care a fost arestată şi Cristina Calangiu, fost viceprimar al Craiovei).

Anchetatorii au comunicat faptul că cei doi, în ultimii trei ani, folosindu-şi relaţiile, au cerut şi primit diverse sume de bani, în lei sau euro, de la persoane care voiau certificate de încadrare în grad de handicap sau să se angajeze în diverse instituţii publice din Craiova. Astfel, potrivit procurorilor DNA Craiova, perioada vizată de cercetări a fost 2012 – 2015, iar faptele săvârşite de cei doi funcţionari sunt legate de acelaşi intermediar care le găsea clienţi şi le „livra” şpaga. În sarcina celor doi inculpaţi s-au reţinut câte şase fapte de corupţie, iar miercuri, 1 aprilie a.c., Tribunalul Dolj a admis propunerea procurorilor şi a dispus faţă de cei doi funcţionari măsura arestului preventiv pe 30 zile. Activităţile din dosar s-au desfăşurat cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Radu Smarandache a cerut, marţi, înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu, însă Tribunalul Dolj i-a respins cererea. Bărbatul a contestat hotărârea Tribunalului, însă n-a avut mai mult succes la Curtea de Apel Craiova, care ieri i-a respins contestaţia: „Respinge contestaţia ca nefondată. Obligă contestatorul la 100 lei cheltuieli judiciare statului. Definitivă”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova.