Craiova, orașul florilor

0
105

Mai sunt doar puține zile până când centrul vechi al Craiovei, o lucrare de 14 milioane de euro, va fi finalizat și, în sfârșit, oferit trecătorilor. Cum șantierul este aproape gata, toate străzile fiind de acum îmbrăcate în granit, de ceva timp a început și cea mai plăcută etapă: colorarea centrului istoric. Primăvara a venit, de altfel, în tot orașul, zonele verzi fiind mici grădini în care pot fi admirate încă lalelele multicolore.

Jardinierele din centrul vechi au fost primele care au prins viață. Alveolele din beton au fost încărcate cu pământ, iar flori au fost deja plantate. Autoritățile au ales ca panseluțele colorate să fie primele care să decoreze spațiile verzi din zona veche, având mari șanse să fie florile care vor rămâne în fotografiile ce se vor face la inaugurarea centrului istoric, inaugurare pregătită pentru data de 15 mai. Tot în zona veche a orașului au fost plantați și cei peste 180 de pomi decorativi. Băncuțele din lemn au sosit și ele, fiind așezate în Piața Buzești (cea de la Bancpost), dar și pe celelalte străzi, în plan fiind ca pe fiecare arteră să se găsească măcar câte o băncuță pe care să se poată odihni trecătorii.

Spațiile dintre blocuri, așternute cu gazon verde

Fiecare colțișor dintre blocuri este dichisit ca să arate cât mai bine. La blocurile din zona „Lipscani” s-au tunat alei din beton, după ce, cu câteva săptămâni în urmă, s-au asfaltat parcările de la banca BCR și bibliotecă. Un alt colț neîngrijit, cel de la intersecția Pieței „Buzești” cu strada „Lipscani”, au fost aranjat cu pavele, iar o alveolă cu pământ a fost pregătită pentru a fi plantată cu flori. Ieri, se lucra de zor și la spațiul din zona nordică a Bisericii „Sf. Ilie”. Rolele de gazon verde au fost aduse de dimineață, iar până seara au fost așternute pe spațiul din fața blocurilor. La fel va arăta și curtea bisericii, care, în așteptarea amenajărilor de amploare, va fi îmbrăcată și ea tot cu covor verde.

Cutiile CEZ, înveselite de elevii de la Liceul de Arte

Jocuri de culori au aplicat pe obrazul centrului vechi al Craiovei și talentații elevi de la Liceul de Arte „Marin Sorescu”. Lucrând cu propria imaginație și cu o mulțime de bucățele de ceramică de diferite culori, micii artiști au început să îmbrace în culoare cutiile din metal ale CEZ. Furnizorul de electricitate a coborât toate firele în subteran și a montat, în schimb, cutii metalice la sol. Aleșii locali au criticat schimbarea, considerând-o inestetică pentru centrul vechi, iar autoritățile au venit cu ideea de a le înfrumuseța. Primele cutii care au fost preschimbate în mici tablouri stradale sunt cele de pe strada „Traian Demetrescu”, pensulele și spray-urile micilor artiști punându-și o amprentă plină de culoare și optimism pe griul metalic de dinainte.

Simfonia lalelelor în centrul orașului

În ton cu schimbările care se fac în centrul istoric, care va fi peste puțin timp cea mai frumoasă zonă a Craiovei, primăvara se simte peste tot în oraș. După spectacolul oferit de magnoliile în multe culori, acum a venit rândul lalelelor să îi încânte pe craioveni. Cupele de diferite nuanțe ale acestor flori pot fi admirate în rândurile din zona centrală a orașului, dar și în English Park, oferind o imagine de-a dreptul feerică. Mușcatele curgătoare, care vor fi admirate la ferestrele imobilelor din centrul Craiovei, vor completa acest peisaj. Ca și anul trecut, Primăria Craiova va pune la dispoziția locatarilor din zona centrală ghivecele cu tot cu plantele pe care aceștia trebuie să le îngrijească.