Localitatea Podari a rămas la sufletul ambasadorului Martin Harris

0
527

Martin Harris a postat pe blogul său, la încheierea mandatului de ambasador, un clasament al lucrurilor care i-au plăcut în România. Din acest TOP 10 face parte şi proiectul “Fiecare copil în grădiniţă”, care se derulează în comuna  Podari, judeţul Dolj. Ambasadorul Martin Harris a fost în vizită la Podari de două ori, plecând cu o impresie foarte bună despre modul în care administraţia locală se implică în acest program, dar şi în alte proiecte educaţionale. Programul a înregistrat rezultate impresionante în fiecare an: în medie, 90% din cei 49 de copii preşcolari înscrişi în program au frecventat grădiniţa în mod regulat în anul şcolar 2012- 2013, în timp ce în 2011- 2012, media a fost de 87%. Aceste realizări, împreună cu dorinţa comunităţii ca acest proiect să continue în Podari, au determinat Cargill să susțină investiţia în programul „Fiecare copil în grădiniţă” şi pentru anul şcolar 2013-2014, pentru 56 de preşcolari.

Nu este puţin lucru ca un ambasador de talia lui Martin Harris să te treacă în agenda personală, la „aşa da!”. Pentru că suntem convinşi că în aceeaşi agendă, versatul diplomat englez are trecute câteva aspecte, poate chiar mai multe, la „aşa nu!”.  Dar ce i-a mai plăcut ambasadorului Martin Harris în România?! Îi apreciază foarte mult pe soţii Shajjad şi Katie Rizvi, fondatorii Asociaţiei “Little People” – un ONG care sprijină pacienţii care suferă de cancer şi familiile acestora, i-au rămas la suflet mănăstirile, Putna, Voroneţ, Horezu, Bistriţa şi Schitul Darvari din Bucureşti, l-au fermecat copiii “fabulos de talentaţi” de la Şcoala 136 din Ferentari, precum şi cei din Clubul Temerarii. Proiectul dedicat romilor din Frumuşani, Festivalul „Enescu”, balerinii români şi ciorba de burtă completează lucrurile preferate de Martin Harris din România. Ambasadorul a menţionat-o şi pe curajoasa judecătoare Livia Stanciu, preşedintele ÎCCJ, diplomatul englez apreciind astfel eforturile pe care România le face în combaterea corupţiei.

Primarul Gheorghiţă, gazda diplomatului englez

Dar să revenim la ceea ce i-a plăcut ambasadorului Martin Harris în judeţul Dolj. Metodologia proiectului menţionat în Top-ul personal al diplomatului englez cuprinde colaborarea îndeaproape cu autorităţile locale, cu şcolile, asigurând formări profesionale a cadrelor didactice şi facilitând implicarea părinţilor. Primarul localităţii, Constantin Gheorghiţă, este foarte mândru de aprecierile ambasadorului Martin Harris, căruia i-a fost gazdă de mai multe ori şi susţine că elementul cheie în vederea implementării acestui proiect este condiţionarea acordării tichetelor sociale de prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă.

„Este foarte bine când cineva ca Excelenţa Sa ambasadorul Martin Harris te menţionează într-un top al lucrurilor bine făcute. Ne-am bucurat să ne vedem menţionaţi, sperăm să nu-l dezamăgim pe domnul ambasador şi să continuăm proiectul”, a precizat Constantin Gheorghiţă, primarul localităţii Podari. Programul este coordonat de directoarea şcolii din Podari, Marilena Andreescu, iar 11 membri ai echipei locale (primarul, directorul şcolar, şase cadre didactice, asistentul de clasă, asistentul social şi mediatorul şcolar) sunt implicaţi. Directorul unităţii şcolare crede că problemele legate de înscrierea târzie şi absenteism pot fi cel mai bine abordate începând cu preşcolarii şi observă că a început să cunoască mai bine părinţii săraci prin intermediul acestui proiect, înţelegând mai bine dificultăţile cu care se confruntă aceştia.

Un mediu educaţional diversificat

Cargill îşi reafirmă sprijinul pentru comunitatea Podari, judeţul Dolj, prin sponsorizarea, pentru al treilea an consecutiv, a programului Asociaţiei OvidiuRo – Fiecare copil în grădiniţă” (Every Child in Preschool) în grădiniţele din Branişte, Podari şi Livezi. În 2011 Cargill a iniţiat un parteneriat pe termen lung cu OvidiuRo, cu scopul de a acorda tuturor copiilor din Podari oportunitatea accesului egal la educaţie. Valoarea adăugată a programului Fiecare copil în grădiniţă” este uşor de observat într-o şcoală precum cea din Podari. Faptul că aceşti copii extrem de săraci, care în alte condiţii ar sta acasă şi nu ar face nimic, beneficiază de prezenţa zilnică la grădiniţă şi dobândesc aptitudini de bază, este amplificat aici de multe activităţi extra-curriculare. Un mediu educaţional diversificat este chiar mai relevant pentru copiii care nu vin din familii din clasa de mijloc, pentru că le permite să participe la o gamă variată de activităţi care le vor deschide noi orizonturi prin intermediul artei, excursiilor, schimburilor culturale.

„Fiecare copil în grădiniţă”, o iniţiativă naţională

Asociaţia OvidiuRo instruieşte şi sprijină şcolile şi comunităţile pentru integrarea cu succes a copiilor săraci în sistemul educaţional, încă de la o vârstă fragedă. Fiecare copil în grădiniţă” este o iniţiativă naţională pentru asigurarea accesului la educaţie preşcolară a tuturor copiilor dezavantajaţi, în vederea reducerii decalajului educaţional la clasa pregătitoare şi a ratei de părăsire timpurie a şcolii. Principalii beneficiari ai proiectului sunt copii cu vârste între 3 şi 5 ani, ale căror familii trăiesc sub pragul sărăciei. Contribuţia Cargill acoperă costurile stimulentelor pentru părinţi sub forma tichetelor sociale de 50 de lei pe lună pe copil pentru prezenţă regulată, rechizite şcolare, materialele educaţionale, cursuri de formare pentru învăţători şi echipa locală, activităţi educaţionale pentru părinţi, evenimente şcolare precum „Şotron Doi” şi „Ziua Fructelor”, precum şi monitorizarea şi managementul programului. Americanca Leslie Hawke, mama celebrului actor și regizor Ethan Hawke, i-a vizitat şi ea pe copiii din comuna Podari, judeţul Dolj, această localitate fiind prima unde a fost demarat proiectul.

De la Kiev în România, din România la Moscova

Martin Harris i-a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui Traian Băsescu la 2 septembrie 2010. Diplomatul şi-a încheiat mandatul de ambasador în România, în urmă cu zece zile, Esther Blythe preluând funcţia de însărcinat cu afaceri în perioada aprilie-august. Paul Brummell a fost numit în vara lui 2013 ambasador al Marii Britanii în România, funcţia urmând să fie preluată în august 2014. De ce insist pe importanţa acestei menţionări făcute de Martin Harris. Simplu. Fostul ambasador al Marii Britanii în România este un diplomat al cărui CV merită citit şi recitit. Martin  Harris este un diplomat cu experienţă, a lucrat anterior venirii sale în România în ambasadele de la Moscova şi Kiev şi la Delegaţia Marii Britanii pe lângă sediul OSCE de la Viena, iar in ultimii doi ani a lucrat în Centrala de la Londra, consilier pentru Pakistan, Afganistan şi statele din fosta URSS. De la Bucureşti pleacă direct la Moscova unde va îndeplini funcţia de ambasador. Enumerarea celor 10 lucruri, demne de luat în seamă, este un fel de bilanţ după misiunea diplomatică încheiată în ţara noastră. Programul de la Podari, administraţia performantă din această localitate şi implicit buna colaborare cu staff-ul Consiliului Judeţean Dolj şi Primăria municipiului Craiova, l-a determinat pe diplomatul englez să menţioneze la loc de cinste şi regiunea noastră.

 

Excelenţa Sa, Martin Harris:

«Romania în Europa, “o insulă latină într-o mare slavă”, un membru-cheie al UE şi NATO cu influenţă în Balcani, la Marea Neagră şi dincolo de ea».