Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor, sărbătorită odată cu Ziua bibliotecarului din România

0
471

La nivel mondial, 23 aprilie este desemnată Ziua cărţii şi a drepturilor de autor, dedicată de această dată traducerilor, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a „Index Translationum”, după cum a anunţat UNESCO. Concomitent, se sărbătoreşte la nivel naţional Ziua bibliotecarului, marcată, la iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, încă din 1998. Cu acest prilej, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova organizează astăzi, începând cu ora 10.30, în Sala „Nicolae Romanescu”, Conferinţa anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice doljene, la care sunt invitaţi bibliotecari din cele 87 de astfel de instituţii.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură a explicat că „Index Translationum”, repertoriu mondial de traduceri născut în 1932 în cadrul Naţiunilor Unite, este cel mai vechi program al UNESCO. Versiunea electronică a acestei lucrări conţine peste zece milioane de date despre 500.000 de autori şi 78.000 de edituri din 148 de ţări. Ea permite să se constate că Agatha Christie, Jules Vernes şi William Shakespeare sunt câţiva dintre autorii cu cele mai multe lucrări traduse şi că Papa Ioan Paul al II-lea ocupă poziţia 22, iar Gabriel Garcia Marquez poziţia 49 pe lista mondială.

Ziua de 23 aprilie marchează încetarea din viaţă a lui William Shakespeare şi Miguel de Cervantes. UNESCO a ales această zi pentru a aduce un omagiu mondial cărţii şi autorilor ei şi pentru a încuraja pe fiecare, mai ales pe cei mai tineri, să descopere plăcerea lecturii şi să respecte contribuţia de neînlocuit a creatorilor la progresul social şi cultural, potrivit site-ului Organizaţiei. Sărbătorind această zi în lumea întreagă, UNESCO încearcă să promoveze lectura, industria editorială şi protecţia proprietăţii intelectuale prin drepturile de autor.

Astăzi, capitala Armeniei, Erevan, dă startul manifestărilor organizate în calitate de Capitală mondială a cărţii în 2012, preluând ştafeta de la Buenos Aires (Argentina), care a deţinut acest titlu în 2011.

Din anul 1995, la iniţiativa UNESCO, se sărbătoreşte în întreaga lume, din doi în doi ani, la 23 aprilie, Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor, având drept scop promovarea dreptului şi libertăţii lecturii. Deviza acestei sărbători mondiale este „lectura pentru toţi”. În anul 1998 Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, a adăugat la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie Ziua bibliotecarului din România. Din anul 1999 bibliotecarii din România sărbătoresc această zi prin sesiuni de comunicări, vizite de documentare interbibliotecare, excursii, reuniuni ş.a. Revista „Biblioteca” consemnează anual principalele evenimente din bibliotecile publice româneşti dedicate acestei sărbători a profesiei. Este doar o coincidenţă că tot în 23 aprilie biserica creştină îl sărbătoreşte pe Sfântul Gheorghe, patronul spiritual şi protectorul armatei, dar şi sfântul biruinţei.

Şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova sărbătoreşte astăzi atât Ziua bibliotecarului din România, cât şi Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor. Începând cu ora 10.30, în Sala „Nicolae Romanescu” se desfăşoară lucrările Conferinţei anuale a bibliotecarilor din bibliotecile publice doljene, care vor fi grupate în jurul temei „Biblionet în judeţul Dolj”. Pe lângă discuţii pe teme de biblioteconomie şi activitate de bibliotecă, bibliotecarii invitaţi, din cele 87 de biblioteci publice doljene, vor primi informaţii privind serviciile noi de bibliotecă. De asemenea, aceştia vor lua parte la  o prezentare Power Point despre biblioteci poloneze, realizată de Nicoleta Traşcă, bibliotecar metodist la Biblioteca Judeţeană, şi la o alta vizând biblioteci americane, aparţinând Dorinei Braloştiţeanu, şef birou la Biblioteca Orăşenească „Anton Pann” din  Filiaşi.