Paştele la români: 12 superstiţii interesante

0
2236

Este bine ca în dimineaţa de Paşti să îţi speli tenul în apă neîncepută, în care ai pus un ou roşu, o monedă şi o frunză de urzică. Astfel, obrajii tăi vor fi sănătoşi şi îmbujoraţi precum oul roşu, vei fi tare precum moneda şi aspru precum urzica. În timp ce îţi speli obrazul se spune: „Să fiu sănătos/sănătoasă şi obrazul să-mi fie roşu ca oul; toţi să mă dorească şi să mă aştepte, aşa cum sunt aşteptate ouăle roşii de Paşti; să fiu iubit/ă ca ouăle în zilele de Paşti”.

În anumite zone ale ţării firul de urzică este substituit de un fir de iarbă, simbol al belşugului, iar moneda de un bănuţ de argint, sugerând tot bunăstarea.

Să nu-ţi lipsească ouăle roşii de pe masă

Ouăle roşii nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşte căci sunt considerate a fi păzitorii casei.

Persoana care a păstrat un ou roşu timp de patruzeci de zile de la Paşte, iar acel ou nu s-a stricat, va avea parte de noroc tot timpul anului. De asemenea, în unele regiuni ale ţării ouăle roşii se îngroapă în pământurile cultivate. Se crede că aceste pământuri vor fi ferite de grindină, inundaţii sau alte dezastre ale naturii.

Este interzis să înroşeşti ouăle în ziua de Paşte dacă nu vrei să atragi asupra ta bolile. Ca şi în ziua de Revelion, dacă vrei să ai parte de un an benefic, prima persoana care îţi trece pragul în ziua de Paşte trebuie să fie de sex masculin.

În anumite regiuni ale ţării, în noaptea de Înviere sunt aduşi cocoşi la biserică. Posesorul cocoşului care începe să cânte primul este considerat ca având parte de noroc tot cursul anului.

Obiceiul udatului

În vremuri de demult, în cea de-a doua zi de Paşte exista „obiceiul udatului”: băieţii obişnuiau să stropească fetele cu apă de la fântână. Se credea că tinerelor le va merge bine tot anul, vor fi frumoase si curtate de flăcăi care mai de care mai mândri.

Lumânarea cu care a fost adusa lumina în casă în Noaptea Învierii este considerată a avea puteri binefăcătoare şi de aceea nu trebuie aruncată. Atunci când eşti încercat de griji sau boală, te afli în pericol sau te încearcă un necaz mare este indicat să aprinzi aceasta lumânare.

Chiar dacă ouăle încondeiate fac deliciul sărbătorilor pascale, atunci când vine vorba de a împărţi pentru sufletul unui mort, tradiţia spune că doar ouăle roşii sunt primite de Dumnezeu. De asemenea, dacă două persoane ciocnesc ouă în ziua de Paşti, există credinţa că se vor întâlni pe lumea cealaltă.

Nu lua sare în mâini în ziua de Paşte

Conform altei superstiţii cunoscute de Paşte, cel care va lua sare în mâini în această zi va avea mâinile asudate, fiindu-i imposibil să lucreze. Există un lucru pe care îl poţi face pentru a împiedica ca mâinile să nu-ţi năduşească: când te întorci de la slujba de Înviere, atinge clanţa uşii sau o bucată de fier rece.

Copiii născuţi în ziua de Paşte sunt binecuvântaţi de Dumnezeu şi vor avea parte de noroc şi lumina în viaţă.

Ploaia şi vremea rece în ziua de Paşte sunt semne că va fi vreme urâcioasă până în ziua de Rusalii.