Primăria Craiova, la al doilea test al zăpezii

0
369

 

În această dimineață, dacă prognozele se confirmă și planul autorităților funcționează așa cum s-a anunțat, ar trebui ca troienele de zăpadă să fie degajate de pe arterele principale ale Craiovei și să se poată circula cât de cât. Municipalitatea a cerut, ieri, firmelor cu care deține contracte pentru închirierea utilajelor să iasă cu maximum de mașini pe teren și să le plaseze, deja, în capătul străzilor pentru a se câștiga timp la intervenții. La solicitarea municipalității, acestea au asigurat 50 de utilaje, cu care se va îndepărta zăpada și se va împrăștia material antiderapant.

Autoritățile locale s-au mobilizat, ieri, să facă față codului portocaliu de vânt puternic și ninsoare abundentă, care era anunțat să înceapă încă de aseară. „Suntem, aici, cu toți pentru a vă prezenta echipa care se va ocupa de tot ceea ce înseamnă perioada de cod portocaliu. În această perioadă, vom asigura permanență toată conducerea primăriei. Nu există, din acest moment, o responsabilitate a cuiva, ci a noastră, a tuturor. Și de asta vreau să fac apel la cetățeni să înțeleagă că avem o situație de cod portocaliu și fiecare trebuie să-și aducă contribuția, într-un fel sau altul, de la felul cum își parchează mașinile pe arterele principale”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, într-o conferință de presă în care a prezentat toate măsurile avute în vedere pentru perioada de cod portocaliu.

50 de utilaje disponibile pentru intervenții

Învățând din greșelile de la prima ninsoare, când au fost puși în situația de a interveni cu un număr limitat de mașini, reprezentanții municipalității și-au propus ca, înainte de toate, să acționeze cu numărul maxim de utilaje, solicitând firmelor acest lucru.

Mai mult, pentru a nu se pierde nici timp cu deplasarea acestora, autoritățile au cerut ca toate cele 50 de utilaje, disponibile, să fie scoase dinainte pe teren și plasate pe străzile pe care trebuie să acționeze. „Am dispus comandamentului de iarnă pregătirea tuturor utilajelor din dotare, încărcarea lor cu material antiderapant, staționarea acestora în zonele desemnate fiecărei echipe în  parte. Deci, am luat măsura ca utilajele să fie scoase dinainte în arterele principale și fiecare repartizată pe zona pe care o are în atribuțiile de deszăpezire. Sunt pregătite cu încărcătură la maxim de carburant și de material antiderapant, în așa fel încât, în momentul în care se va da semnalul de începere a deszăpezirii, să nu mai piardă timpul, când se deplasează de la bază la zona respectivă”, a precizat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, într-o conferință de presă.

Străzile principale au prioritate

Date fiind cantitățile mari de zăpadă care erau așteptate ieri, autoritățile au declarat că orașul nu va putea fi, totuși, deszăpezit în profunzime, la nivel de străduțe și alei din cartiere. Planul de acțiune prezentat de primar a prevăzut ca intervenția să se facă mai întâi pe arterele principale și, pe măsură ce se mai diminuează intensitatea precipitațiilor, să intre apoi și pe arterele secundare. „Planul nostru de intervenție are la bază Regulamentul nr. 82/2015 al ANRSC, care prevede ordinea în care se face deszăpezirea, în situații de precipitații abundente. La început, sunt arterele principale ale orașului, instituțiile de urgență, spitale, stațiile pentru călători. Abia după aceea, se va interveni și între blocuri. Acolo întâmpinăm dificultăți din cauza modului în care sunt parcate mașinile”, a menționat primarul Mihail Genoiu.

Pentru situațiile de urgență, autoritățile i-au îndemnat pe craioveni să apeleze la telefonul cetățeanului – 0251.984, care, în timpul codului portocaliu, este conectat la toate stațiile de emisie-recepție ale comandamentului de deszăpezire. „Domnul viceprimar Bărăgan (n.r. Sttelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei) se va ocupa în permanență ca acest sistem să nu aibă sincope, să nu fie întrerupt de vreo problemă tehnică. La orice astfel de solicitare, noi vom interveni în mod rapid”, a dat asigurări primarul Genoiu. Poliției Locale Craiova i s-a solicitat să asigure, acolo unde va fi cazul, asistență pentru a se interveni cât mai rapid.

Craiovenii, rugați să stea în case

Reprezentanții Primăriei au făcut apel inclusiv la craioveni să nu se mai deplaseze pe străzi, în această perioadă, decât dacă este absolută nevoie, și să aibă grijă cum își parchează mașinile. „Avem rugămintea la toți locuitorii Craiovei să evite deplasările care nu sunt absolut necesare, pentru a nu se mai produce eventuale ambuteiaje și pentru a facilita intervenția utilajelor de deszăpezire. Știm cu toții cât de mult este îngreunată deszăpezirea de mașini parcate neregulamentar, pe arterele principale, și unde utilajul trebuie să facă manevre suplimentare. Nu mai vorbim de disconfortul care se crează, acea zonă rămâne nedeszăpezită”.

Autoritățile au promis că se va ajunge și la craiovenii care locuiesc la curte, pentru a se ridica zăpada pe care aceștia o aruncă, în stânga și în dreapta, în dreptul porților. „Acea zăpadă va fi ridicată ulterior de către mașinile salubrității și va fi transportă la Mofleni, pe drumul către groapă. Acolo sunt constituite două depozite special amenajate”, a menționat primarul Craiovei.