Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” a organizat miercuri, 21 martie 2018, cu ocazia “Zilei Olteniei”, premiera filmului documentar “Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire”.
Un număr de peste 500 de craioveni a vizionat filmul în cele două locații: Cinema Inspire, respectiv Cinema Patria. Difuzat în premieră națională în cinema, filmul documentar “Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire” reunește mărturii, date istorice și interviruri în legătură cu rolul clericilor în timpul Primului Război Mondial. În deschiderea evenimentului de la Cinema Patria au luat cuvântul Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”, Cristina Liberis, jurnalist și realizator al filmului, dar și Î.P.S. Irineu, mitropolitul Olteniei și arhiepiscopul Craiovei. Cosmin Vasile, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, și Adrian Cosman, viceprimar al Municipiului Craiova, au rostit cuvinte de salut din partea autorităților. La fel ca la Cinematograful Patria, filmul a fost vizionat cu titlu gratuit și la Inspire Cinema. Adrian Cojocaru, administratorul cinematografului, a pus la dispoziția bibliotecii două săli.
Constituiți în cadrul Serviciului Preoțesc, celulă care a funcționat pe lângă Marele Cartier General al Armatei Române, preoții care s-au implicat nemijlocit în efortul de război le-au insuflat ostașilor încrederea și speranța victoriei finale. Fără excepție, în prima linie sau în zonele de organizare, au săvârșit fapte eroice, mulți dintre ei căzând în focul confruntărilor. Alături de participarea efectivă în teatrele de operațiuni, preoții români ortodocși au derulat activități sociale, spirituale și umanitare în spatele frontului. În zona ocupată sau în Moldova, preoții au edificat cămine, cantine și orfelinate, aducându-și contribuția atât la întrajutorarea victimelor directe sau colaterale ale războiului cât și la însuflețirea armatei și populației civile deopotrivă. Toate mănăstirile din Moldova au fost transformate în spitale de campanie, în vreme ce mulți dintre călugării și călugărițele ortodoxe au s-au implicat în efortul de război intrând în rândul infirmierilor. Memoriile scrise de preoții care au luat parte la încleștări, corespondența purtată între ei și factorii politici sau militari dezvăluie o implicare fără precedent a Bisericii în ecuația Marelui Război. Prin toate elementele sale, Biserica a susținut efortul de război, mobilizând și îmbărtătând neîntrerupt trupele, ca mai apoi să se implice activ în procesul de unificare a Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat.
Exemplaritatea și energia inepuizabilă de care au dat dovadă preoții români reprezintă una dintre poveștile necunoscute despre Marele Război. Fără să fie prea bine cunoscută publicului român, implicarea Bisericii în Primul Război Mondial se constituite într-o inspirată și folositoare pagină de istorie pe care o recuperăm cu toții în 2018, în anul Centenarului.
Biroul de Presă
Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”