Londra: Convorbirea telefonică între Klaus Iohannis şi Theresa May

0
61

presedintePreşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut joi, 23 martie a.c., o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, doamna Theresa May.

Preşedintele României a condamnat în termeni fermi atacul terorist care a avut loc ieri la Londra, lângă Parlament, simbolul democraţiei britanice, şi a exprimat solidaritatea deplină a României şi a poporului român cu Regatul Unit. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, totodată, în numele său şi al României, condoleanţe familiilor victimelor şi urări de însănătoşire grabnică celor răniţi.

A fost discutată, de asemenea, situaţia celor doi cetăţeni români răniţi în atacul de ieri, Prim-ministrul britanic exprimând regretele sale puternice pentru rănirea lor şi speranţa că starea de sănătate a acestora, mai ales a cetăţenei române aflate încă în stare critică, se va ameliora.

Preşedintele României a transmis sprijinul deplin al României pentru continuarea luptei împotriva terorismului, evocând preocuparea pentru creşterea în amplitudine şi frecvenţă a fenomenului terorist, precum şi a gradului său de impredictibilitate.

În context, pronunţându-se ferm pentru intensificarea eforturilor comune de prevenire, descurajare şi pedepsire a acestui fenomen reprobabil, Preşedintele Klaus Iohannis a amintit iniţiativa de creare a unei Curţi internaţionale împotriva terorismului, lansată în comun de România şi Spania.

În spiritul Parteneriatului Strategic care leagă cele două ţări, Preşedintele României a accentuat necesitatea intensificării şi eficientizării cooperării bilaterale în sfera securităţii, inclusiv pe dimensiunea de contraterorism.

De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că aşteaptă cu deosebită plăcere vizita oficială pe care Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales o va efectua în România în cursul săptămânii viitoare, care va constitui un reper important în istoria relaţiilor bilaterale de Parteneriat Strategic dintre cele două state.

Totodată, în urma atacului care a avut loc ieri la Londra, Preşedintele României a semnat astăzi o scrisoare de condoleanţe către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.