Mâinile medicilor aduc mai mulţi bani la Spitalul Judeţean

0
250

Spitalul Judeţean din Craiova este una dintre unităţile sanitare care vor încasa mai mulţi bani pentru cazurile grave rezolvate. Medicii craioveni au reuşit să trateze bolnavi cu afecţiuni de mare complexitate care au fost aduşi din toată Oltenia, iar ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a nominalizat spitalul craiovean pe lista celor care ar trebui să primească fonduri suplimentare pentru serviciile medicale oferite. Decizia a venit după ce s-a constatat că unităţile sanitare mari nu reuşesc să acopere nici măcar cheltuielile acumulând datorii în fiecare lună.   

Autorităţile sanitare au reclamat faptul că, în unele cazuri, spitalele regionale primesc sume egale cu unităţi medicale mult mai mici. Spre exemplu, tariful pe caz rezolvat la Spitalul Judeţean din Craiova este 1.444 lei, la fel ca la un spital orăşenesc. La Spitalul de Urgenţă Floreasca tariful este de 1.617 lei, la Spitalul Universitar 1.537 lei, în timp ce la Spitalele judeţene din Cluj Napoca şi Constanţa tariful este de tot de 1.444 lei.

În aceste condiţii, factorii de decizie din sistemul sanitar au anunţat că a fost majorat la 1.800 de lei tariful pe caz ponderat pentru spitalele strategice, de categoria întâi, cu un grad de complexitate mai ridicat în tratarea bolnavilor. În plus, printr-un alt program al Ministerului Sănătăţii, pentru spitalele strategice vor creşte fondurile pentru departamentele de Terapie Intensivă, unde se înregistrează cele mai ridicate cheltuieli, din cauza complexităţii cazurilor. Spitalele de suport şi institutele naţionale vor avea un tarif de 1.600 lei, cele de linia a treia de 1.400 de lei şi ultima categorie de spitale va avea un tarif de 1.380 de lei.

Audit intern în toate spitalele

Primul pas este auditul intern ce va avea loc în cadrul tuturor spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, apoi la cele din afara reţelei ministerului. Un obiectiv clar este acelea de a reduce numărul internărilor nejustificate din spitale şi de a introduce liniile de gardă obligatorii şi la spitalele private. Acestea vor fi obligate să plătească unităţilor publice cu paturi costurile efective realizate pentru cazurile transferate la unităţile sanitare publice, indiferent de patologie şi de termenul de la momentul internării până la cel al transferului, în termen de maxim 30 de zile de la data emiterii facturii. Nerespectarea acestor prevederi va avea drept rezultat rezilierea contractului.

Totodată, noul act normativ mai prevede un tarif de 200 de lei pe zi pe care spitalele publice şi private să îl încaseze de la asiguraţi pentru serviciile de cazare şi masă cu un grad ridicat de confort, peste confortul standard, acordate la cererea acestora.