Dependenţa de alcool, tratată la Centrul Antidrog din Craiova

0
8308

Chiar dacă Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) oferă tratament gratuit pentru cei dependenţi de alcool încă din primăvara anului 2010, doljenii cu astfel de probleme nu se prea înghesuie să scape de acest viciu.  

Cei mai mulţi trec pragul centrului doar pentru a accesa o serie de informații, însă sunt destul de puţini cei care acceptă să intre în program şi, într-un număr şi mai mic sunt cei dispuşi să ducă tratamentul până la capăt. O problemă a celor dependenţi este durata destul de mare a programului de dezalcoolizare – între şase şi nouă luni – dar şi obligativitatea de a nu consuma alcool cu 10 zile înainte de administrarea medicaţiei. Cu toatea acestea medicii spun că, dacă tratamentul este respectat întocmai, sunt şanse foarte mari ca pacientul să scape de dependenţă.

„Cei care ni s-au adresat şi s-au ţinut de tratament au scăpat de acest viciu. Rezultatele sunt foarte bune. În cazul celor care sunt cu adevărat motivaţi să renunțe la băutură, dorinţa de a consuma alcool dispare de obicei după 5-7 zile de la începutul tratamentului. Pentru persoanele care au această dependenţă de ani buni însă sunt necesare două săptămâni. Derulând un astfel de program, CPECA Dolj vine în sprijinul cetăţenilor, contribuind la îmbunătăţirea stării de sănătate şi a calităţii vieţii lor alături de familie şi prieteni”, a declarat dr. Daniela Paveliu, medic în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj.

Cei care vor să intre în program trebuie să aibă peste 18 ani

Pentru a intra în program, persoanele care au probleme cu alcoolul trebuie să aibă peste 18 ani şi să prezinte un act medical de la un doctor psihiatru care să ateste dependenţa de alcool. Sunt necesare şi nişte analize la nivel renal şi hepatic pentru că pacientul trebuie să fie într-o stare de sănătate relativ bună. În rest, tot ce au de făcut cei care doresc să renunţe la consumul de alcool este să contacteze personalul CPECA Dolj la numărul de telefon 0251.415.460 sau să se prezinte direct la sediul de pe strada Amaradia nr. 93-95, la etajul 1, de luni până vineri între orele 08.00-16.00, în vederea unei prime evaluări de specialitate, în scopul includerii într-un astfel de program gratuit de tratament.

În România sunt aproximativ două milioane de persoane care consumă alcool în exces. Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază într-un studiu că, pe lângă o persoană care consumă alcool în exces, cel puţin alte 7 persoane au de suferit de la membrii familiei, rude, prieteni, colegi de muncă sau de şcoală, oameni de pe stradă şi, uneori chiar şi cei care sunt implicaţi în acordarea de tratament sau sprijin social acestora. Astfel, obiectivul general îl constituie asigurarea accesului consumatorilor la serviciile de reducere a riscurilor, prin promovarea şi dezvoltarea programelor şi politicilor adecvate şi necesare în sistemul de asistenţă şi în afara acestuia, conform Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog în perioada 2010-2012.