„Băieţii deştepţi” îşi dau mâna cu miniştrii: Hidrolectrica, pierderi de peste 5 miliarde de euro

0
429

Mulţi se întreabă de ce nu sunt bani la bugetul de stat. Răspunsul vine imediat. Pentru că „băieţii deştepţi” au semnat contracte păguboase pentru stat şi benefice pentru propriul buzunar. Încrengături şi interese private din care nu au de pierdut decât statul şi consumatorul român, care par că nu se mai pot scutura de caracatiţa care a cuprins domeniul energiei, pierderile estimate doar pentru HIDROELECTRICA SA în perioada 2000-2018 ajungând la 5 miliarde euro. Dacă noi nu suntem în stare să facem ordine în propria ogradă, vine Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială, investighează şi analizează la sânge toate contractele şi anexele acestora şi atrag atenţia autorităţilor că este timpul ca toate contractele încheiate de stat pentru compania HIDROELECTRICA SA să fie stopate şi vinovaţii traşi la răspundere. 

Dar să nu ne oprim doar la contractele semnate pentru HIDROELECTRICA, analiza ar trebui extinsă şi la cele pentru Alro Slatina, precum şi la cele pentru ArcelorMittal. Toate sunt parafate  în detrimentul statului român şi peste toate se regăseşte amprenta „băieţilor deştepţi din energie”.  Din păcate, deja astăzi vorbim de adevărate reţele de influenţă. Aşa este cea construită cu tâlc de controversatul om de afaceri Bogdan Buzăianu, aflat nu de puţine ori în preajma unor personaje cheie din viaţa politică, publică şi nu în ultimul rând, administrativă. Adriean Videanu, Dan Ioan Popescu, Sorin Oprescu şi Mircea Băsescu sunt doar câteva nume care se găsesc în agenda afaceristului Buzăianu. Desigur, nimic nu i-ar fi ieşit aşa de bine lui Bogdan Buzăianu dacă ar fi existat un cadru legislativ fără prea multe portiţe de eludare a bugetului de stat.

Legislaţia ar fi de vină…la prima vedere

O scurtă evaluare a legislaţiei în domeniul afacerilor cu energie electrică arată permisivitatea legislaţiei, care dă posibilitatea încadrării tranzacţiilor în categoria schimburilor naturale (energie destinată menţinerii în stare de funcţionare a liniilor aeriene cu statele vecine) şi a tranzitului, pentru care taxele percepute sunt reduse (cel mult 0,7 euro/MWh pentru tranzit) sau chiar nule. Cum funcţionează mecanismul în realitate? Electricitatea achiziţionată din exterior este vândută pe piaţa internă fără achitarea taxelor aferente importului, iar energia obţinută din contracte avantajoase încheiate cu producători autohtoni este livrată la extern fără taxe de export. Dar ca să aplici această legislaţie păguboasă trebuie să mai ai „plantat” şi omul unde trebuie, adică prietenul care ocupă poziţii cheie în instituţii de stat ce are un cuvânt de spus. Adică, aceasta este  reţeta oricărei afaceri de succes! Pe acelaşi scenariu a mers şi Buzăianu Nicolae Bogdan, care s-a arătat deosebit de interesat în a exporta energie electrică în ţări balcanice unde preţurile de vânzare sunt considerabil mai bune decât în România.

Bogdan Buzăianu şi afacerile sale prospere din România

Dar să ne reamintim personajul. Despre el s-a scris foarte mult, s-a pomenint şi despre un proces pe care l-a avut cu afaceristul Dinu Patriciu. Bogdan Buzăianu a emigrat în Elveţia la începutul anilor ‘90, unde şi-a dezvoltat o puternică divizie de companii. Beat Corpataux şi Anton Corpataux sunt unii dintre oamenii de încredere care l-au reprezentat în multe din aceste firme. Beat Corpateaux şi Radu Boroianu, fostul ambasador al României în Elvetţa, a înfiinţat în 2001 societatea Consulting Elvia SA. Bogdan Buzăianu s-a apucat de afaceri în România în 1993, la 25 de ani, pe când era student. Emigrase în Elveţia în 1991. Prima firmă a deschis-o alături de fratele sau, Constantin Mihail Buzăianu – New East Business Consulting&Management SA, avându-l ca partener pe elveţianul Anton Corpataux. În martie 1999, Bogdan Buzăianu a preluat jumătate din firma fratelui său, Baco Sercom Impex, şi i-a schimbat numele în Baco Energy. Anişoara Buzăianu, soţia lui Bogadan Buzăianu este avocat partener în cadrul casei de avocatură „Boştină şi Asociaţii”, iar Doru Boştină, avocatul coordonator al acestei case de avocatură, este cel cu care Buzăianu a înfiinţat Energy Holding. În octombrie 2002, Buzăianu s-a retras din companie.

Adriean Videanu

Băicuşi, sacrificat de Videanu

Şi pentru ca afacerile să-i meargă ca pe roate, Bogdan Buzăianu a urmat sfatul fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu şi s-a împrietenit exact cu cine trebuie: Adrian Băicuşi, director general al Companiei Naţionale de Transport al Electricităţii CN TRANSELECTRICA SA, Marian Cernat, directorul Dispeceratului Energetic Naţional (DEN) şi Octavian Lohan, directorul general adjunct al TRANSELECTRICA SA. Dar ceea ce este surprinzător ar fi faptul că autorităţile statului român nu îşi pun încă întrebarea vizavi pierderile înregistrate la buget, evaluate la circa 90 – 100 milioane euro pe an!?!. Sau poate îşi pun… Şi asta vom vedea în continuare… Când în anul 2010 s-a aflat despre afacerea cu tranzitul de electricitate, Adriean Videanu l-a delegat pe Tudor Şerban să cerceteze, chipurile, fenomenul. Cum era lipsă un ţap ispăşitor, s-a găsit şi acesta în persoana lui Adrian Băicuşi, căruia i s-a acceptat prompt demisia.

Energy Holding şi miliardele  de dolari

Energy Holding este firma care a încheiat cu statul român un contract de miliarde de dolari pentru preluare de energie electrică de la Hidroelectrica, aplicându-se astfel lui Buzăianu titulatura de cel mai important exponent al băieţilor deştepţi. Deşi controlează în continuare, prin interpuşi, afacerile companiei Energy Holding, chiar dacă susţine cu fiecare ocazie că nu mai are nimic de-a face cu societatea de pe urma căreia s-a îmbogăţit Bogdan Buzăianu, devenit între timp Nicolas Buzianu, continuă să menţină relaţii strânse cu persoane implicate în Energy Holding. În decembrie 2010, au fost renegociate şi prelungite anumite contracte cu HIDROELECTRICA SA (contracte ce au condus la golirea lacurilor de acumulare ale amenajărilor hidroelectrice). Prelungirea până în 2018 a contractelor de pe piaţa de energie s-a făcut pe ultima sută de metri a mandatului lui Adriean Videanu, iar acordul Consiliului de Administraţie al societăţii privind modificarea contractelor a fost semnat doar de fostul secretar de stat din Ministrul Economiei, Tudor Şerban, preşedinte al CA. Acelaşi personaj a fost şi consilierul personal al lui Adriean Videanu, preluat ulterior de Ion Ariton.

UCM Reşiţa a primit 45 milioane de lei de la Hidroelectrica

Tot în 2010,  UCM Reşiţa, controlată de Buzăianu, a primit 45 milioane lei de la HIDROELECTRICA SA (condusă la aceea vreme de fostul director Mihai David), iar în cele din urmă banii au ajuns în conturile elveţiene, de diferitele inginerii financiare fiind responsabil Adrian Chebuţiu – administrator al UCM Reşiţa (cercetat în prezent de DNA pentru devalizarea uzinelor reşiţene).  În schimbul banilor, David a beneficiat de susţinere pentru a rămâne membru în CA al HIDROELECTRICA SA, ceea ce i-a adus destule avantaje. Mai exact, HIDROELECTRICA SA acorda lucrări către sucursalele de reparaţii HIDROSERV SA, care le subcontracta grupului de firme ICCO Braşov (administrat formal de Călin-Filimon Costan şi controlat de David Mihai Ciprian). Din această relaţie, în 2010, ICCO METAL SRL  a încasat de la HIDROSERV BISTRIŢA SA – 465.000 lei, iar ICCO ELECTRIC SRL – 14,5 milioane lei de la HIDROSERV SLATINA SA.

S-a ratat introducerea clauzei de forţă majoră

Multe lucruri s-ar fi schimbat dacă s-ar fi reuşit introducerea clauzei de forţă majoră pentru micşorarea cantităţii de energie livrată de HIDROELECTRICA SA. În septembrie 2011, la solicitarea HIDROELECTRICA, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a avizat activarea clauzei de forţă majoră, ceea ce ar fi făcut ca în noiembrie 2011 un număr de 41 de contracte să intre sub incidenţa acesteia. Numai că Energy Holding a obţinut, prin influenţa clară a lui Buzăianu anularea în justiţie a avizului de forţa majoră emis de CCIR, fără să se prezinte public explicaţii pentru greşeala comisă, dacă aceasta a fost, cu adevărat, o greşeală… Spre exemplu, cel care a înaintat către CCIR documentaţia pentru activarea clauzei de forţă majoră, directorul Constantin Trihenea, a fost hărţuit până a decis să demisioneze. Autorii acestei presiuni – necunoscuţi. Cei care au totuşi habar de ceea ce se întâmplă în această piaţă, cum se distribuie rolurile şi cine face jocurile, vorbesc despre presiuni directe sau indirecte, exercitate de  fostul ministru Adriean Videanu şi David Mihai Ciprian – fost director general al HIDROELECTRICA SA, cu concursul nevăzut al lui Buzăianu.

Opriş susţinut din umbră

Un alt personaj pe care Buzăianu a avut grijă să-l susţină pentru a ajunge într-un post important este Nicolae Opriş, fostul şef serviciu preţuri la HIDROELECTRICA SA, devenit peste noapte vicepreşedinte şi chiar preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). De la înălţimea funcţiei sale, Opriş a vegheat să nu fie pusă în practică vreo iniţiativă care ar fi afectat afacerile băieţilor deştepţi. Iar pentru a fi sigur că nimic nu se schimbă odată cu plecarea sa, s-a asigurat că noua conducere şi oamenii de încredere crescuţi de el (Viorel Alicuşi pare a fi cel mai îndrăgit) vor avea aceeaşi consideraţie pentru afacerile băieţilor deştepţi.


Reţeaua se măreşte …intră în joc „Pinalti”

Deşi timpul a trecut şi Adriean Videanu a părăsit ministerul, afacerile lui Buzăianu au continuat să prospere, iar în jocul „băieţilor deştepţi” a intrat şi Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”, actualmente primarul localităţii Piatra Neamţ, căruia Buzăianu i-a făcut loc să gestioneze afacerea cu firma sârbească RUDNAP.

 

La unii se poate – la noi, nu

Nicolas Buzăianu este membru fondator al unei asociaţii Paix Academie, asociaţie din care fac parte nume sonore ale vieţii internaţionale ca fostul preşedinte UNESCO – Federico Mayor. A devenit într-un mod bizar ambasador al Zambiei la UNESCOîn condiţiile în care nu era cetăţeanul acestei ţări. Ulterior, Buzăianu a ajuns în centrul unui scandal internaţional după ce noul preşedinte al Zambiei, Michael Sata, succesorul lui Rupiah Banda, l-a acuzat ca fiind implicat într-o escrocherie cu aur. Preşedintele Sata nu au stat pe gânduri şi i-a luat lui Bogdan Buzăianu rapid rangul de ambasador. La noi se pare că nimeni nu are curajul să-i ia contractele…