Emoţia examenului de absolvire, testată mai devreme – Elevii doljeni vor simula proba scrisă la Limba şi literatura română

0
365

Elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a vor face cunoaşte emoţia examenelor de absolvire mai devreme. Inspectoratul Şcolar le va evalua nivelul de pregătire la Limba şi literatura română printr-o simulare scrisă, ce se va derula în toate unităţile de învăţământ din Dolj, la începutul lunii următoare.

Pregătirile pentru această evaluare sunt demarate chiar astăzi, cu o simulare tehnică în privinţa preluării subiectelor. „Mai sunt încă unităţi de învăţământ din mediul rural care nu au conexiune la internet şi pentru ele trebuie să găsim soluţii pentru ca la examenele din vară să primească variantele în timp util. În plus, şi în cazul celorlalte trebuie să ne asigurăm că nu au probleme tehnice”, a precizat Corina Andriescu, inspector şcolar de Limba şi literatura română.

Simularea scrisă la Limba şi literatura română pentru elevii de clasa a VIII-a se va derula pe data de 5 aprilie a.c, între orele 10.00 şi 12.00. Liceenii vor intra în febra evaluării pe 8 februarie, timp de trei ore, în intervalul orar 10.00-13.00. Subiectele vor fi elaborate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi vor respecta programa de examen.

„Subiectele vor fi în conformitate cu modelul propus de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, postat şi pe site-ul Ministerului Educaţiei în noiembrie 2010 şi respectă conţinutul cuprins în programele de evaluare naţională şi Bacalaureat. Varianta va fi trimisă pe e-mailul fiecărei unităţi de învăţământ cu cel puţin o oră înainte de începerea probei ca să poată fi multiplicate. Prin această simulare vrem ca elevii să vadă cum sunt subiectele. Totodată este şi o formă de a-şi evalua nivelul de pregătire pentru aceste examene”, a  declarat inspectorul şcolar Corina Andriescu. Aceasta a mai precizat că de obicei, rezultatele obţinute de elevi la aceste simulări coincid cu rezultatele obţinute şi la examenele din vară, iar din experienţa anilor trecuţi foarte puţini elevi nu promovează proba scrisă la această disciplină.

Şcolile decid dacă organizează evaluări şi pentru restul disciplinelor

În acest an, simularea scrisă la Limba şi literatura română este unica forma de evaluare a elevilor organizată la nivel judeţean înainte de examenele propriu-zise. Pentru Matematică şi alte discipline de examen, fiecare unitate de învăţământ va decide dacă va organiza sau nu astfel de evaluări.

„Programa de Bacalaureat a rămas aceeaşi şi nu este nevoie să mai evaluări pentru că tipul subiectelor este cunoscut elevilor”, a precizat Tatiana Cristea, inspector şcolar de Matematică.

În schimb, elevii din patru unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala nr 22, Grupul Şcolar Traian Vuia, Şcoala Predeşti şi Liceul Teoretic din Bechet, vor participa în luna mai la testele TIMSS, ce au drept scop analizarea diferenţelor dintre situaţia învăţământului naţional şi cel internaţional în vederea elaborării de noi tehnici de predare şi învăţare eficientă.