Pictură și muzică, de Dragobete, în Galeriile „Cromatic“

0
555

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj deschide miercuri, 24 februarie 2021, ora 13:00, la Galeriile „Cromatic“, expoziția de pictură „Purtător de apa vieții“, realizată de Daciana Ungureanu, sub egida Asociației Seniori Art Craiova, cu sprijinul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu“ și al Școlii Populare de Artă Gorj. Curatorul expoziției este pictorița Mariana Montegaza. Participă: artistul plastic Ovidiu Bărbulescu, Nicolae Marinescu – directorul Revistei „Mozaicul“, muzeograful Dorina Cioplea-Văduva. Acordurile muzicale de violoncel și chitară vor completa dimensiunea plastică a evenimentului, în interpretarea soliștilor Mircea Suchici și Marius Ungureanu.

Daciana Ungureanu este expert la Școala Populară de Artă „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu. Locuiește și își desfășoară activitatea la Novaci. Din punct de vedere artistic, se dezvoltă pe trei paliere: creația personală care constă în pictură pe ceramică și pânză, dar și crearea de bijuterii, toate de inspirație tradițională; activitatea în cadrul Școlii Populare de Artă „Constantin Brâncuși“ Târgu Jiu, secția externă Novaci, unde conduce un grup de 36 de copii în direcția picturii și artei decorative; și pasiunea pentru etnografie, iar în acest sens deține o colecție de piese de port tradițional. A absolvit în anul 1993 cursurile Facultății de Electrotehnică din cadrul Universității Politehnice București, iar în anul 2011 a obținut licența în Pedagogia artelor plastice și decorative la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

„Purtător de apa vieții“ este o expoziție personală de pictură cu care încearcă să aducă vechiul în contemporan și cu ajutorul căreia dorește să transmită un puternic mesaj pozitiv legat de viață și de păstrare a valorilor culturii tradiționale românești.

„Purtător de apa vieții“ este o creație ce exprimă modul meu de a interpreta o parte din moștenirea culturală românească și de a o îmbrăca într-o formă contemporană. Poate că nu întâmplător a apărut într-o perioadă de mari încercări, așa cum este aceasta pe care o traversăm acum, când la tot pasul vedem sau auzim despre marea trecere. Păsările pentru mine semnifică dorința de libertate, fericirea și nevoia de a mă simți protejată. Mi-a plăcut mitul despre pasărea ca aducătoare de „apa vieții“ și credința că ea leagă lumea aceasta cu lumea de dincolo. Identific păsările cu începutul, cu renașterea unui timp, cu primăvara care este șansa repetabilă de a lua viața de la început, pentru a ajunge la plinătatea rodului.“ (Daciana Ungureanu, artist plastic)

„În Dicționarul de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești al lui Romulus Antonescu, pasărea întrupează libertatea și fericirea ființei care nu suportă nicio îngrădire. Exact așa o percep pe Daciana Ungureanu și arta ei. „Purtător de apa vieții“ este prima expoziție personală a Dacianei, o expoziție de pictură în care autoarea nu se rupe de tradiție, ci o continuă într-un mod natural, ca element important în devenirea sa ca artist. Mereu încărcată de simboluri și emoții, arta pe care Daciana o practică este una extrem de sinceră și curată, presupunând o doză mare de vulnerabilitate. Acesta este, poate, unul dintre motivele pentru care prima expoziție personală vine după mult timp în care artista a acumulat și a experimentat. „În legendele tuturor popoarelor, pasărea din vârful pomului este aducătoare de apa vieții, sfătuitoarea celor plecați în căutarea elixirului.“ (R. Antonescu). Daciana nu caută elixirul, ci se bucură de călătorie, de drumul ei care are rădăcini bine înfipte în tradiții, drum care uneori o duce adânc în interiorul propriei ființe, iar alteori îi dezvăluie corespondenți în exterior. Pasărea este o metaforă, este un mijloc, este PURTĂTOR. Purtător de apa vieții.“ (Dorina Cioplea-Văduva, muzeograf)

Expoziţia va rămâne deschisă la Galeriile „Cromatic“ în perioada 24 februarie – 10 martie 2021.