Craiova, prea naivă pentru pragmatismul CFR-ului

0
369

Universitatea Craiova – CFR Cluj  0-2

Au marcat: Rondon 9, Manea 68.

Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 30.000.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 6 – Martic 6, Bălaşa 4 (50 Tiago Ferreira) 4, Cosic 6, Bancu 4 – Mateiu 6, Nistor 7, Cicâldău 5 – Ivan 5 (75 Bărbuţ) 4, Niţu 4 (21 Koljic) 6, Mihăilă 6. Antrenor: Cornel Papură. Rezerve: Popescu – Vlădoiu, Vătăjelu, Ivanov.

CFR Cluj: Arlauskis 9 – Manea 8, Burcă 7, Boli 7, Camora 7 – Hoban 7, Itu 6 (86 Petrila), Djokovic 7 – Chipciu 7 (82 Bordeianu), Rondon 8, Costache 7 (65 Omrani) 6. Antrenor: Dan Petrescu. Rezerve: Sandomierski – Cestor, Păun, Ţucudean.

Arbitru: Marcel Bârsan 6. Asistenţi: Ciprian Danşa, Mihai Marica. Rezervă: George Rădulescu.

Observatori: Valentin Mateescu, Constantin Ştefan.

Sezonul regular s-a încheiat ideal, cu confruntarea primelor două clasate, un fel de finală pentru titlul neoficial de campioană a campionatului „normal”, disputată pe arena care de ani de zile deţine supremaţia necontestată la nivel de suporteri. Universitatea s-a regrupat cu Papură la cârmă şi, din echipa care avea emoţii pentru play-off,  cum a lăsat-o Piţurcă, s-a transformat în pretendentă la titlu. CFR-ul şi-a asumat fruntea Ligii I şi anul acesta, chiar dacă a mai adăugat 15 meciuri în Europa, cu adversari aleşi pe sprânceană, şi era aproape imposibil să piardă prima poziţie tocmai la fotofiniş. Cu gândul că totul se va decide în play-off, cele două echipe se puteau aşterne la fotbal adevărat. „Ce e mai frumos decât să joci pentru primul loc, cu stadionul plin?” formulase ideal Papură prefaţa acestui derby. Cum ne-a obişnuit, Dan Petrescu a descris-o pe Craiova ca pe o mare favorită, nu doar în acest meci, ci şi la titlu. Şi dacă discursul „Bursucului” nu mai e menit să „adoarmă” adversarele, plictisite de această strategie, el ţine probabil acum de superstiţie sau pentru mobilizarea propriei echipe. Petrescu i-a lăsat acasă pe Vinicius, Deac şi Traore, dar, aşa cum el spune despre adversarii din Europa, poate câştiga campionatul nostru şi cu a doua echipă.

Încurajată de un stadion arhilplin, Craiova a crezut că poate face ce n-au reuşit Lazio, Sevilla sau Rennes, neacceptând exemplele lui Hagi şi Edi Iordănescu, care s-au apărat suprenumeric şi au preferat să „o dea la pace” cu CFR,  pentru a scoate maximum, adică 0-0. Dar cu 30.000 nu poţi face antijoc, Oltenia aşteaptă ofensivă şi spectacol. Numai că ardelenii au profitat devreme de ”mingea a doua”, Rondon deschizând scorul cu un şut necruţător, după ce Bălaşa n-a fost pe fază la mingea sărită din duelul Martic-Costache. Oltenii au avut răspuns, ba chiar s-au năsputit pe adversar, dar n-au avut noroc, ratând ocazii uriaşe. Nistor a nimerit transversala, în timp ce Mihăilă şi Koljic au fost blocaţi incredibil de Arlaunskis. Balticul a avut o nouă intervenţie uluitoare peste câteva minute, când toată lumea văzuse golul  egalizator, din piciorul lui Cosic. Ivan şi Cicâldău n-au avut nici ei sorţi de izbândă în faţa goal-keeper-ului advers, aflat în seară de graţie, iar repriza s-a încheiat apoteotic, cu încă o bară a Ştiinţei, cu amprenta lui Ivan. Prima repriză a respectat cu vârf şi îndesat afişul derby-ului, dar în acelaşi timp a fost nedreaptă, oltenii ratând exasperant, iar CFR a punctat la singura ocazie.

În debutul părţii secunde, oaspeţii au redus diferenţa la bare, Rondon ţintind-o pe cea de lângă Pigliacelli. Petrescu şi-a luat măsurile de rigoare la pauză şi n-a mai fost surprins în defensivă. Campioana a arătat mai solid în defensivă şi s-a dovedit la fel de pragmatică în atac. Bancu îşi poate asuma o mare parte din golul lui Manea, după ce a pierdut o minge în avanposturi şi apoi l-a scăpat pe fundaşul refuzat de FCSB. Manea şi-a revendicat banda cu o cursă fenomenală şi a avut noroc cu devierea lui Martic pentru golul care a confirmat câştigătoarea derby-ului.

Ca de obicei, când se aprinde maxim şi crede că poate râvni la primul loc, cu stadionul plin, Craiova dă chix şi se retrage în cochilie, realizând că nu are forţa să să facă pasul decisiv. În schimb, CFR a confirmat că are potenţial şi lot să joace pe două fronturi, fiind greu de crezut că i se poate opune cineva în cursa spre al treilea titlu consecutiv.