Arta de pe străzile Craiovei

0
1288

Arta poate lua multe forme: scris, cântat, desen şi altele. Dar ce se întâmplă dacă vrei să te exprimi diferit, într-un mod în care toată lumea să se uite în fiecare zi la opera ta. Atunci creezi o nouă formă de artă. Grafitti-ul sau arta urbană este considerată un mod de artă, prin care îți poți exprima sentimentele sau gândurile pe pereții clădirilor sau panourile publicitare, de obicei locurile publice de o suprafață mai mare. Unii trecători se bucură de acest spectacol mural, în vreme ce alții îl condamnă, îl consideră vandalism, și speră ca polițiștii să îi prindă în flagrant și să-i pedepsească cumva pe artiști. Când este făcut fără consimțământul proprietarului pictarea spațiilor publice constituie vandalism.

De obicei artiștii acționează noaptea. Cu rucsacul plin de spray-uri și cu o idee în cap, pleacă în căutarea unui loc perfect pentru a se exprima. Fie că este vorba de un desen, un personaj istoric sau din desene animate, un mesaj, slogan sau un vers dint-o piesă preferată, grafferi își expun toate aceste ideii într-un mod care să mulțumescă pe toată lumea și să trezească plăcerea vizuală.
Un fel de Picasso sau Monet a zilelor nostre
Imaginați-vă doar ca imaginile de pe zidurile Craiovei ar fi putut fii pictate de unul dintre marii pictori ai trecutului și ei ar fi ales în loc de pânză, un zid de căramidă. Acelea ar fi considerate opere acum, dacă acest concept ar fi existat şi atunci.

Arta graffiti își are originile la sfarsitul anilor 1960 iar de atunci s-a dezvoltat continuu. Din punct de vedere istoric, termenul “graffiti” se referea inițial la inscripțiile, portretele găsite pe zidurile mormintelor antice sau pe ruine, ca în Catacombele din Roma sau în Pompeii.
În lumea modernă graffiti-ul îşi are începuturile în anii 1960, când metroul din New York a fost acoperit cu desene şi inscripţii, realizate de artiştii găştilor de cartier.  În timp, directa legătură dintre cultura hip-hop născută în Bronx şi graffiti s-a păstrat nealterată.
Mesaje de natură socială şi politică scrise pe ziduri
În România, graffiti, în sensul modern, occidental, a apărut după 1990, în timpul tranziției țării spre democrație. Primul graffiti făcut în în România au apărut din perioada Revoluției Româneau iar mesajul a fost „Jos Cismarul!”, făcând referire la dictatorul Nicolae Ceaușescu, mesaj scris în timpul Revoluției din Decembrie.
Tinerii au reuşit să-și exprime dorințele sociale în moduri cât mai creative. Pe ziduri se vedea după anii 2000 și încă mai sunt vizibile mesaje ca ”Basarabia Pământ Românesc”, exprimând dorința de unire O altă campanie amplă de graffiti a apărut în urma mișcării ecologiste ”Salvați Roșia Montană”, din anii 2011-2013. Simbolul mișcării sau inscripția cu mesajul ei au apărut în toate orașele Române.
În prezent nu există încă un echivalent românesc pentru termenul graffiti iar artiștii grafferi nu sunt foarte bine văzuți în societate.
Craiova, orașul colorat
Prin cartierele din oraș se observă câte un desen fie pe pereții clădirilor, ziduri sau pe căsuțele de electricitate din centrul vechi.
În 2015 s-a început înfrumusețarea orașului prin transformarea acestuia într-o mare galerie întinzându-se în mai multe cartiere ale orașului. Pe pereții din apropierea Facultății de Agronomie este ilustrat ,,Zidul Europei’’ care înfățișează culturile mai multor orașe din Europa. Clădirile și panourile electrice din Centrul oraşului, zidurile din cartiere precum Baba lui Novac, Craiovița, Valea Roșie ilustrează elemente istorice și culturale.
Un tip de graffiti este cel 3D. Astfel de desn se găsește în parcarea subterană de la Teatru și peretele din centru orașului. Aceste opere au fost făcute de Bianca Stancu și Andrei Tonița sunt doi absolvenți ai Liceului de Artă “Marin Sorescu”
Conceptul a pornit de la un skater care se dă pe rampă și ne-am gândit să facem cumva ca pictura să fie interactivă și pentru oamenii de aici și ne-am gândit să amplasăm și un skateboard pe rampă ca oamenii să poată să se fotografieze. Lucrarea este realizată în culori acrilice și peste ea vom da un strat de ulei pe bază de rășină
A declarat Bianca pentru Libertatea.ro în 2015 când s-a promovat prooiectul.

Pe lângă slogane politice, legate de fotbal și mesaje de dragoste pe pereții Craiovei tinerii artiști creionează și desene și noi concepte.

Ca să faci asta îți trebuie curaj, imagine și multă minte
Beawr și Seaok, după cum s-au autodenumit, sunt doi tineri care fac grafitii în Craiova de 6 respectiv 7 ani.
S-au apucat de graffiti în Italia, Palermo de unde s-a întors în România acum în 2017 și a continuat să facă artă pe străzi. ,,Mi se părea genial ce vedeam pe stradă și țin minte că făceam poze și acasă copiam ceea ce vedeam. Așa mi-am creeat un stil, o bază’’.

Totul începe cu o schiță pe o foaie iar apoi totul prinde contur cu puțină imaginație, dar în majoritatea timpului cei doi lucrează freestyle.
Tinerii ne spun că există mai multe tipuri de graffiti: wildstyle, semi wild, bombing, block-style.
,,Oamenii nu sunt neapărat încântați de ceea ce facem. Într-o seară am fost la pasarelă și au apărut polițiștii și ne-au dat amendă, 100 de lei. Au fost de treabă markerele ni le-au dat înapoi dar spray-urile ni le-au confiscat (râde)’’
,,În Palermo am învățat să desenăm de la un artist de acolo care ne-a arătat stilurile, apoi am învățat singuri’’
Câștigă bani doar din proiectele cerute de oameni iar munca lor le este cartea de vizită. Pentru a primii acordul primăriei pentru trebuie făcute crerei iar asta durează ceva așa că pentru proprietățile private cer acordul proprietarului.
,,Cea mai de suflet lucrare a noastă a fost în camera unei fete cereia i-am făcut Universul pe tavan. Am stat două nopți la desen iar apoi o săptâmână am văzut numai negru când inchideam ochii spune Beawr râzând. Majoritatea lucrărilor noastre au fost gratis pentru a ne face publicitate. Ca să faci asta îți trebuie curaj, imagine și multă minte’’

Pentru folosirea de vopsele, sprayuri si alte asemenea materiale pe spaţiile publice se sancţioneaza cu amenda de la 500 lei la 2500 lei. Persoanele sancționate au și obligația de a suporta cheltuielile pentru refacerea aspectului estetic al bunului în cauză. În cazul in care faptele sunt săvarsite de minori, amenda este suportată de către părintii sau tutorii acestora.

MARIA ŞTEFAN

(studentă Jurnalism, Universitatea din Craiova)