S-a semnat acordul bilateral între Universitatea din Craiova şi Universitatea de Stat din Tiraspol

0
478

Timp de trei zile, în perioada 20-22 februarie, o delegaţie a Universităţii de Stat din Tiraspol a  întreprins o vizită oficială la Universitatea din Craiova. Cu această ocazie, au fost programate mai multe întâlniri pe domenii de studiu, cu reprezentanţi ai mediului academic craiovean, dar şi cu studenţii din Republica Moldova, care învaţă în Bănie. Oaspeţii au vizitat infrastructura Universităţii din Craiova (săli de curs, laboratoare, centre de cercetare), inclusiv Centrul Universitar Drobeta-Turnu Severin. Întâlnirea s-a finalizat cu semnarea unui acord bilateral între cele două instituţii de învăţământ superior.

Din delegaţie au făcut parte: Eduard Coropceanu – rectorul Universităţii; Lucia Ursu – reprezentant al Departamentului „Managementul Procesului de Instruire şi Asigurarea Calităţii”; Vitalie Mamot – şef Departament „Formarea Contingentului de Studenţi, Consiliere şi Ghidare în Carieră”; Viorel Bocancea – şef al Centrului de Formare Profesională Continuă; Nicolae Aluchi – decan al Facultăţii de Biologie-Chimie; Ion Mironov – decan al Facultăţii de Geografie; Valentina Botnari – director al Şcolii Doctorale „Ştiinţe ale educaţiei” ş.a.

Au fost înmânate certificatele privind realizarea stadiului de mobilitate academică

Anul acesta s-au împlinit 26 de ani de când Republica Moldova, după primirea statutului de membru al ONU, a intrat în conflict armat cu forţele rebele transnistrene. Un moment sumbru în istoria Basarabiei, momentul evacuării Universităţii din Stat din Tiraspol şi dislocarea ei la Chişinău.  Este un fapt unic la nivel mondial ca un colectiv al unei universităţi să fie nevoit să-şi desfăşoare activitatea pe alte meleaguri, departe de locul unde a fost creat şi îşi are sediul. Vorbim de fapt de prima universitate din Republica Moldova. Un surghiun sfâşietor, greu de îndurat. Şi totuşi cei 3000 de studenţi şi 150 de profesori s-au încăpăţânat să înveţe şi să predea la Universitatea de Stat din Tiraspol. La finalul conferinţei de presă desfăşurată ieri, la sala de şedinţe a Universităţii din Craiova,  prof.univ.dr. Cezar Spânu a acordat oaspeţilor din Republica Moldova, certificatele privind realizarea stadiului de mobilitate academică. Un moment festiv şi plin de emoţie.

***

Prof.univ.dr. Cezar Spânu, rectorul Universităţii din Craiova:„Timp de trei zile am avut în vizită la Universitatea din Craiova o delegaţie a Universităţii de Stat din Tiraspol. Vreau să vă spun că această universitate, este singura universitate din spaţiul european care funcţionează în exil, la Chişinău. A fost evacuată în urmă cu 26 de ani, când a început  conflictului transnistrean, care, din păcate, pare că nu se mai încheie. Această delegaţie numeroasă, 15 persoane, a fost primită de omologi din Universitatea din Craiova. Vizita fost pusă la punct, la începutul lunii ianuarie, când am avut o primă întâlnire cu domnul rector Eduard Coropceanu şi am hotărât să semnăm un protocol de colaborare amplu, cu condiţia ca acest protocol să nu rămână doar pe hârtie şi intenţionăm astfel, să facem lucruri frumoase împreună”.

***

Prof.univ.dr. Eduard Coropceanu, rectorul Universităţii de Stat din Tiraspol:„Eu vreau în primul rând să mulţumesc domnului rector şi administraţiei Universităţii din Craiova, pentru acest suport, pentru această disponibilitate, pentru că s-a organizat acest program, în cadrul căruia am avut posibilitatea să cunoaştem în detaliu structura a infrastructurii Universităţii din Craiova, cu toate departamentele sale şi am avut posibilitatea să ne formăm o impresie clară despre conexiunea între domeniile instruire, cercetare şi transfer tehnologic, un lucru benefic, pe care dorim să-l împrumutăm şi noi. Acest sistem de educaţie corespunde şi cerinţelor Uniunii Europene. Noi am avut posibilitatea să ne întâlnim cu factori din administraţia Universităţii din Craiova, ocazie cu care am posibilitatea să realizăm noi relaţii interpersonale”.