Numărul cazurilor de gripă, în continuă creştere

0
352

Numai în ultima săptămână, în judeţul Dolj, au fost confirmate şase cazuri de gripă. La nivel naţional, bilanţul deceselor a ajuns la 47, însă autorităţile sanitare refuză să declare epidemie, întrucât numărul deceselor, deşi  mare, nu a depăşit nivelul pe care specialiştii l-au prognozat.

În judeţul Dolj s-au înregistrat 1.700 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 800 cazuri de pneumopatii acute şi 6 cazuri de gripă care au fost confirmate la examenul de laborator.

Având în vedere circulaţia virusului gripal, specialiştii recomandă continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile la risc recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În categoriile la risc intră persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronic, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

Există stocuri de medicamente şi vaccinuri pentru gripă

Având în vedere că în ultimele săptămâni au fost diagnosticate mai multe cazuri de gripă, iar în unele judeţe s-au înregistrat decese provocate de virusul gripal, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să se asigure că unităţile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecţia personalului şi a pacienţilor.

Managerii de spitale au obligaţia să se asigure că sunt respectate cu stricteţe măsurile igienico-sanitare în unităţile sanitare şi că personalul medical are la dispoziţie şi poartă echipamentul de protecţie.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să prezinte în cel mai scurt timp o situaţie a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale şi, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienţilor internaţi. Autorităţile sanitare dau asigurări că în acest moment există stocuri de anitivirale specifice pentru gripă la producători, care să permită şi farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populaţie. Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor farmaciilor să se aprovizioneze cu medicamentele şi produsele necesare preveniri şi tratării gripei.

În plus, este necesar ca în grădiniţe şi şcoli, în fiecare dimineaţă, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal. De asemenea,  cadrele didactice, în cazul în care au suspiciuni legate de starea de sănătate a copiilor, trebuie să semnaleze cadrelor medicale acest lucru.