La Mîrşani, modernitatea este punct principal în dezvoltarea comunei

0
781

Comuna Mîrşani este celebră, în Dolj, în ceea ce priveşte culturile de cartof şi de varză, la care se adaugă şi cea de pepeni, cu tot ceea ce presupune aceasta din urmă. Tradiţia nu a murit şi, mai mult, merge mai departe. În plus, localitatea nu-şi uită istoria, o comtinuă şi a intrat într-o perioadă modernă, în care toţi cetăţenii au parte de confortul acestor vremuri.

marsani drumDacă venim în urmă, actuala comună Mîrşani şi trage denumirea din numele unor foşti căpitani  din oastea lui Mihai Viteazul, pe numele lor Mîrza. Modificările fonetice au dus la „Mîrşani”. În 1771, este atestată  documentar comunitatea. Vremea a trecut, multe probleme au fost puse pe tapetul istoriei, dar oamenii din partea locului şi-au păstrat demnitatea şi , acum, merg înainte. Cel mai bine  poate spune primarul  Constantin Ghencioiu, un om care are mai multe mandate în spate  şi  ştie cel mai bine despre ce este vorba: „Pentru mine, această comună este totul. Pentru  ea, am făcut tot ceea ce este posibil.  Dacă vreţi, proiectul meu de suflet  a fost asfaltarea întregii comune, iar acesta a  fost finalizat în 2016, când ultimii aproximativ cinci km au fost  recepţionaţi.  Dar ,  chiar dacă am terminat acest program, să ştiţi că  mergem mai  departe pe dezvoltarea localităţii ” .

Sănătate, la cote  ridicate

marsani primar ghencioiuPoate, pentru unul venit din afară, care nu cunoaşte condiţiile din rural, s-ar putea discuta la modul –  „ăştia de la ţară, dacă au asfalt cele mai trebuie?!”. Nimic mai neadevărat. Pentru  ei mai sunt şi alte condiţii minimale de civilizaţie, care trebuie atinse, iar multe dintre  ele sunt aproape de finalizare. „Vrem să le asigurăm tuturor oamenilor tot  ceea ce ţine de modernitate. Astfel, pentru acest an, avem în plan realizarea a încă 16 km de magistrală pentru alimentarea cu apă, după ce am finalizat 10 km, şi  am trimis şi studiile pentru realizarea sistemului de canalizare. Pot să spun că am scăpat de problema calităţii apei potabile, fiind în parametrii legali, şi nu mai sunt dificultăţi din acest punct de vedere. Mai mult, am reabilitat  fostul Dispensar  medical uman şi putem vorbi  despre , dacă termenul nu este  pretenţios, de un mini-spital, cu mai multe  cabinete,  deservite de specialişti. La noi, vin şi persoane din  comunele din apropiere, tocmai pentru aceste servicii oferite, cu atât mai mult cu cât pensionarii  au gratuitate la analize”, a mai spus Constantin Ghencioiu.

Viaţa spirituală nu este descurajată

marsani bisericaO viaţă, cu tot ceea ce ţine de aceasta, nu poate trece peste conotaţia spirituală. Având o adevărată istorie în spate, administraţia  publică locală  nu  poate trece peste aceasta. „Am luat deja  legătura cu preoţii parohi, pentru  reabilitarea  bisericilor, în primul rând pentru realizarea  încălzirii centrale.  Două  dintre  lăcaşurile  de cult sunt monumente istorice şi vrem să le redăm  comunităţii,  bine puse la punct”,  a mai menţionat Ghencioiu. Şi, nu este departe de adevăr. Am mers la Biserica „Sf. Nicolae”, a cărei piatră de temelie a fost pusă la 1831, iar picturile au fost restaurate în timp, ultima dată  în  1989-1990,  şi  am observat  că eforturile de reabilitare sunt  întemeiate.

Încurajarea investiţiilor

marsani scoalaDar, aşa cum am mai amintit,  forţa economică  vine, în principal, din cultura cartofului şi a verzei, iar, în ultimul timp s-a dezvoltat şi altă speţă.  „Anul trecut, am avut  cultivate  peste 500 de ha cu cartofi şi alte 200-300 cu varză. A  fost  un an bun, atât pentru producători,  cât şi pentru noi. S-au obţinut sume importante din  aceste activităţi. Ne bucurăm că foarte mulţi tineri, după ce au muncit  în străinătate,  au  ales  să-şi investească banii câştigaţi în Mîrşani şi şi-au dezvoltat afaceri  în acest domeniu. În urmă cu doi ani, v-am spus despre un om de-al  nostru, care a investit în cultura  căpşunelor. Ei bine, după rezultatele obţinute de el, au mai apărut încă alţi trei investitori. Merge, şi acum, atelierul care produce produse ornamentale din răchită, unde sunt peste 30 de  oameni angajaţi. Am înţeles că se încearcă şi o altă investiţie, pentru creerea unei orezării. Încurajăm toate implicările în economia locală. Dar, aş mai vrea să  completez cu  ceva : pădurea de pe raza comunei, de peste 2.500 ha,  este în stare bună, mai ales  că  mai  mult de  1.500 ha sunt plantate în ultimii ani. S-a  făcut curăţeni fondului forestier, oamenii şi-au  luat acasă  resturile de lemn, şi colaborăm foarte bine  cu Ocolul  Silvic,  mai  ales  că proprietarii  sunt  constituiţi într-o asociaţie ”, a concluzionat primarul din Mîrşani.

marsani spital

marsani padure