Grindeanu a anunţat noile nominalizări din Executiv

0
42

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat ieri, noile nominalizări din Executivul pe care îl conduce, respectiv: Tudorel Toader (Justiţie), Mihai Tudose (Economie), Rovana Plumb (Fonduri Europene) şi Alexandru Petrescu (Mediu de Afaceri). Grindeanu a precizat că propunerile de miniştri au primit un vot unanim în CEXN al PSD şi că au rezultat în urma discuţiilor pe care le-a avut cu cei pe care “îi viza” , dar şi a consultărilor “dese” cu conducerea partidului.

sorin-grindeanu anuntCoaliţia de guvernare l-a propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei pe Tudorel Toader, rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, fost judecător al Curţii Constituţionale din 2006 până în 2016. Tudorel Toader s-a născut la data de 25 martie 1960 în comuna Vulturu, din judeţul Vrancea. A urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie în 1986 şi a fost numit în funcţia de procuror la Procuratura Locală Panciu, din Vrancea, poziţie pe care a ocupat-o până în 1990. În acelaşi an a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universităţii ,,A.I. Cuza”, din Iaşi, a obţinut titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe juridice, devenind profesor universitar.

         Tudorel Toader deţine funcţiile de membru al Asociaţiei Internaţionale de Drept Penal şi al Comitetului de Direcţie al Asociaţiei Române de Ştiinţe Penale, este membru în Consiliul ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii, membru al Agenţiei Universitare a Francofoniei, expert evaluator în cadrul Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice şi în cadrul Oficiului Naţional al Burselor de Studii în Străinătate. De asemenea, este conferenţiar universitar, cercetător ştiinţific gradul I şi gradul II.

         În anul 2006, Tudorel Toader a fost propus de grupul parlamentar al PNL pentru a ocupa temporar poziţia de judecător la Curtea Constituţională a României, după demisia judecătorului Constantin Doldur, până în luna iulie 2007. Ulterior, a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani în această funcţie, mandat care a expirat în 2016. În anul 2012, preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de „Cavaler”.

             Mihai Tudose, ministrul propus pentru Economie, a fost ministru al Economiei în guvernul Ponta şi este în prezent membru în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor, potrivit CV-ului publicat pe site-ul instituţiei. Potrivit datelor publicate, Mihai Tudose a absolvit în 1995 Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”. Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti. În 2010, Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Vitează”, SRI.

      Rovana Plumb este propunerea premierului Mihai Grindeanu pentru funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene. Acesta este membră a PSD din 1994. Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Camerei Deputaţilor, Rovana Plumb s-a născut în Bucureşti, pe 22 iunie 1960. Este căsătorită şi are doi copii. Din 2001 , timp de trei ani a fost secretar de stat, Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, iar între 2005 şi 2007 a fost deputat. În anul în care România a aderat la UE şi până în luna mai a lui 2012 a fost deputat în Parlamentul European, iar ulterior a ocupat portofoliul de la Ministerul Mediului şi Pădurilor. Este membru al PSD din 1994, iar între anii 2003 şi 2005 a fost secretar general, Organizaţia de Femei a PSD, ocupând de-a lung timpului diferite funcţii în cadrul partidului. A fost decorată cu Ordinul naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.