Super-ciocniri, deseară (21:45), în turul optimilor UCL: Arsenal – Barcelona (Dolce 1, Sport.ro), Juventus – Bayern (Dolce 2)

0
209

UEFA Champions League ne propune, deseară, două partide cu un afiş impresionat, putând fi văzute la lucru echipele ce au luptat cu trofeul pe masă sezonul trecut, dar şi una dintre semifinaliste.

Pe “Emirates”, Arsenal, care nu a mai izbutit să treacă de optimi din 2010 încoace, primeşte vizita campioanei en-titre, FC Barcelona. Chiar gruparea catalană bara drumul londonezilor în urmă cu şase ani, eliminându-i în sferturi, după un 2-2 în Regat şi un 4-1 în Spania. Duelul avea să repete şi un an mai târziu, Barca deschizând seria de cinci rateuri consecutive ale britanicilor în această fază (1-2 în Anglia şi 3-1 pe “Camp Nou”). Nu sunt singurele sincope ale “tunarilor” în ciocnirile directe. Cea mai dureroasă se consuma în 2006, când ibericii se încoronau la Paris. A fost un 2-1, cu Arsenal punctând prima, prin Campbell (37), pentru ca Barcelona să răstoarne rezultatul în ultimul sfert de oră, goluri Eto’o (76) şi Belletti (81). Statistica mai consemnează o dublă în grupele ediţiei 1999-2000, câştig de cauză având tot Barca, 1-1 (a), respectiv 4-2 (d).
Formaţia “blaugrana” pare a fi făcut o obişnuiţă în a lua startul în optimi pe pământ englezesc, după ce în 2014 şi 2015 a înfruntat-o pe Manchester City, mergând de fiecare dată mai departe.
Totuşi, între episoadele fericite cu Arsenal şi City, Barcelona a şi suferit în compania unui team britanic, înclinându-se, din postura de deţinătoare a trofeului, în faţa lui Chelsea, în semifinalele ediţiei 2011-2012 (0-1 pe “Stamford Bridge” şi 2-2 acasă).
Barcelona, ajutată de triedentul Messi – Neymar – Suarez, trece printr-o perioadă excelentă, fiind lider detaşat în La Liga (cu 8 puncte peste Atletico şi 9 peste Real), unde cel mai recent s-a impus la Las Palmas (2-1), şi calificată în ultimul act al Cupei Regelui, pe care şi-l va disputa cu Sevilla.
De partea cealaltă, Arsenal e pe trei în Premier League, la egalitate de puncte cu Tottenham şi la două “lungimi” de liderul surpriză Leicester, dar în weekend s-a împiedicat, în faţa propriilor fani, de divizionara secundă Hull, 0-0 în optimile Cupei, fiind obligată în atare condiţii la o rejucare, de astă dată în deplasare.
Barcelona nu va putea miza deseară pe Arda Turan, suspendat, în timp ce Arsenal două absenţe notabile din cauza unor accidentări, numindu-i aici pe Jack Wilshere şi Santi Cazorla.
Turcul Cuneyt Cakir va oficia la centru.

În cealaltă dispută a zilei, se întâlnesc, la Torino, Juventus şi Bayern Munchen, finalistă, respectiv semifinalistă stagiunea trecută. Într-o singură ocazie s-au aflat faţă în faţă, într-un eliminatoriu, cele două, în sferturi acum trei ani. Germanii s-au dovedit mai buni, câştigând ambele manşe cu 2-0. Alte meciuri s-au disputat în grupele competiţiei, încheindu-se astfel: victorii cu 1-0 Juve (2004), câte un succes cu 2-1 pentru fiecare (2005) şi un 4-1 la general pentru Bayern (2009) – deznodământ consfiinţit în totalitate în capitala Piemontului.
Înainte de acest joc, Juve a reuşit doar o remiză “albă” la Bologna, rezultat în urma căruia posibil să fi fost detronată din fotoliul de lider, dacă Napoli se va fi impus aseară cu AC Milan, în timp ce Bayen a bătut cu 3-1 pe Darmstadt, menţinându-se cu opt puncte la şefie peste Borussia Dortmund.
Absenţe sigure: Asamoah, Caceres (Juventus), Badsuber, Boateng, Javi Martinez (Bayern) – toţi accidentaţi. Incerţi sunt, numai de la campioana Italiei, Alex Sandro, Chiellini şi Mandzukic.
Partida de pe “Juventus Stadium” va fi arbitrată de englezul Martin Atkinson.

S-au jucat până acum: Paris SG – Chelsea 2-1 (Ibrahimovic 39, Cavani 78 / Obi Mikel 45+1), Benfica – Zenit 1-0 (Jonas 90+1), AS Roma – Real Madrid 0-2 (Cr. Ronaldo 57, Jese 86), KAA Gent – Wolfsburg 2-3 (Kums 80, Coulibaly 89 / Draxler 44, 54, Kruse 60 ). Turul optimilor se încheie mâine cu partidele PSV Eindhoven – Atletico Madrid şi Dinamo Kiev – Manchester City.