„Hai la hora oltenească” – invitaţia artiştilor Ansamblului „Maria Tănase” pentru iubitorii de folclor

0
527

Premiera spectacolului va avea loc miercuri, 27 februarie, cu casa închisă

Cel mai recent spectacol realizat de artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” va putea fi văzut, în premieră, miercuri, 27 februarie, de la ora 18.00, în sala Teatrului Național „Marin Sorescu”. Se intitulează „Hai la hora oltenească” și îi va aduce în scenă pe îndrăgiții interpreți Petrică Mîțu Stoian, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Marius Măgureanu ș.a., în acompaniamentul orchestrei conduse de maestrul dirijor Nicu Crețu și în prezentarea lui Sandu Pop alias Văru’ Săndel. „Hora satului este una dintre tradițiile cele mai frumoase ale oltenilor, pe care noi o reluăm acum, în acest spectacol. Vrem să o reedităm la valoarea pe care o avea ea odată”, spune Nicu Crețu. Publicul va avea ocazia să vadă unele dintre cele mai frumoase montaje coregrafice, realizate de ansamblul de dansatori condus de maestrul Ionel Garoafă. „Le-am scos din lada de zestre a jocurilor populare. Sper să placă publicului spectator”, declară acesta. Spectacolul „Hai la hora oltenească” urmează să fie prezentat, în această primăvară, și la Mioveni, Pitești, Râmnicu Vâlcea și Slatina.

Maestrul coregraf Ionel Garoafă, managerul Oana Bică și maestrul dirijor Nicu Crețu

„Spectacolul nostru este o invitație la o veche horă oltenească, așa cum se făcea odată la țară”, a precizat Oana Bică, managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, ai cărui artiști – după atâtea și atâtea spectacole în care au valorificat repertoriul tradițional românesc de cântece și jocuri – și-au propus, de această dată, să reînvie hora satului, astăzi pe cale de dispariție în localitățile rurale oltenești. Se vor prinde în ea soliștii Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Mîțu Stoian, Filuța Bogdan, Lavinia Bîrsoghe, Marcu Nicolici, Marius Măgureanu, Manulea Motocu, Liliana Popa și Aneta Șișu, invitați fiind interpreții Mirela Zisu, Marcela Fota, Liviu Dică și Cristian Bănățeanu.

Nicu Crețu: „La horă venea tot satul înainte. E un tablou destul de greu de pus în scenă…”

„Știm foarte bine că la țară nu se mai face demult horă. Hora satului, cum îi spuneam pe vremuri… Acum sunt manifestări ca Fiii satului sau Ziua comunei. Hora satului este una dintre tradițiile cele mai frumoase ale oltenilor, pe care noi o reluăm acum, în acest spectacol. Vrem să o reedităm la valoarea pe care o avea ea odată. La hora aceasta venea tot satul înainte. Unii veneau să joace, alții să asculte muzică, iar alții doar să privească. Ei bine, acest tablou este unul destul de greu de pus în scenă. Ne-am propus să-l realizăm cu concursul artiștilor noștri, care au muncit în această perioadă foarte mult. Pentru că un asemenea spectacol reclamă o muncă serioasă”, a declarat maestrul Nicu Crețu.

Deși nu a dorit să dezvăluie detalii, ci să-i lase pe spectatori să le descopere cu prilejul premierei din 27 februarie, acesta a precizat totuși că «soliștii ansamblului și cei invitați vor interpreta cântece care au intrat demult în patrimoniul folclorului oltenesc, ca „Sunt fată din Negoiești”, „Alunelul oltenesc” sau „Sunt mândră olteancă”, cunoscute deja de publicul spectator, dar, în același timp, vor aduce și melodii din repertoriul propriu, cântece autentice de valoare”. „Zic eu că vom reuși să realizăm o frumoasă broderie pe minunatul covor al folclorului nostru oltenesc”, a adăugat Nicu Crețu.

Din lada de zestre a jocurilor populare din Dolj: de la Alunelul fetelor și Hora de Paști la Galaonul

Ultimele repetiții pentru premiera de miercuri

Își va da concursul la reușita spectacolului, desigur, și ansamblul de dansatori al ansamblului, condus de maestrul Ionel Garoafă, care a pregătit nu mai puțin de patru montaje coregrafice. Primul, mărturisește acesta, cuprinde vechi jocuri oltenești din Dolj, ca Bârsăncuța, Alunelul fetelor și Tiocul. „S-au jucat cu mult timp în urmă și au rămas uitate. Aș putea spune că le-am scos din lada de zestre a jocurilor populare”, a precizat Ionel Garoafă. În al doilea montaj coregrafic se regăsesc jocuri de nuntă din comuna Daneți. „Se joacă și în momentul de față. Eu am rămas foarte uimit că este o vatră folclorică încă vie în județul nostru, ceea ce e foarte bine. Am găsit vreo 30 de jocuri acolo, pe care le vom aduce în scenă de-a lungul timpului”, a mai spus maestrul coregraf, care pentru acest spectacol a ales Balta, Ciuleandra, Rustemul și Sârba la comandă.

La reușita celui de-al treilea montaj coregrafic va contribui Ansamblul „Ion Șerban” de la Ișalnița, cu care artiștii craioveni au mai colaborat și la alte reprezentații și împreună cu care vor prezenta jocuri de pe Valea Dunării, ca Trei păzește, Hora de Paști și Brâulețul. Elementul-surpriză pentru public îl va constitui însă ultimul dintre cele patru montaje, care va aduce în scenă Galaonul. „E un joc de brâu, dar de la o comună la alta are mai multe forme de exprimare, iar eu am căutat să le strâng pe toate. Cel mai mult m-a impresionat Jocul garanților – ei erau cei care, odinioară, plăteau la nuntă să aducă lăutarii, dar aveau niște jocuri spectaculoase, pentru care își foloseau bastoanele… Noi le zicem catalige acum, în zilele noastre. Vom aduce în scenă acest element-surpriză și sper să placă publicului spectator”, a adăugat Ionel Garoafă.

***

Biletele pentru premiera spectacolului „Hai la hora oltenească” au fost puse în vânzare la începutul acestei luni, la Agenția Teatrului Național „Marin Sorescu”, la prețul de 30 de lei. Ieri după-amiază, reprezentanții acesteia au confirmat că nu mai erau disponibile decât câteva locuri pe scaunele suplimentare, atașate la capetele rândurilor din sală.

Doamnele și domnișoarele, în special, sunt așteptate pe data de 6 martie la Teatrul Liric „Elena Teodorini”, unde, în colaborare cu artiștii acestei instituții, cei ai Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” vor prezenta un spectacol dedicat Zilei Femeii. Pe data de 2 aprilie, tot pe scena Liricului craiovean, vor susține un spectacol caritabil pentru copiii cu autism, realizat în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Craiova. Unul dintre cele mai importante evenimente ale anului rămâne însă spectacolul dedicat Marii Doamne a Cântecului Popular Românesc, al cărei nume ansamblul craiovean îl poartă, care va fi organizat pe data de 25 septembrie. „Va fi un spectacol mare, pentru că în 2013 se împlinesc 100 de ani de la nașterea și 50 de la moartea Mariei Tănase. O să începem să îl pregătim cât de curând, pentru că va necesita niște eforturi atât din partea orchestrei, cât și a dansatorilor. Fiind un spectacol în memoria Mariei Tănase, ne gândim să aducem în fața publicului în primul rând cântecele ei, pe care le vor interpreta artiștii noștri, deocamdată nu știm dacă vom avea invitați. Și a le cânta nu este tocmai ușor, de aceea trebuie să începem din timp pregătirile”, a precizat Oana Bică, managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.