„Pentru Neam şi Ţară”, la Colegiul Naţional „Carol I”

0
209

Ieri, la Colegiul Naţional „Carol I” a avut loc o lansare de carte. Un eveniment ca oricare altul, dar acesta a avut ceva în plus, cu o simbolistică aparte, chiar la împlinirea a 160 de ani de la Mica Unire, atunci când Ţara Românească şi Moldova s-au unit, cele două Principate devenind un singur stat – România. Volumul lansat, „Pentru Neam şi Ţară”, scris de un fost profesor al Colegiului Naţional „Carol I”,  Marian Niţă, este, de fapt, o culegere de cântece patriotice, care are ca îndemn „Cântecul patriotic în educaţia tineretului”.

Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Carol I” a fost, ieri, plină, elevi şi cadre didactice ale instituţiei de învăţământ preuniversitar, una de prestigiu, ţinând să ia parte la o pagină de istorie. Se prezenta, în faţa lor, lansarea unei cărţi care aduce , în prim – plan, patriotismul. Moderator al manifestării a fost prof.  Mihaela Divan Vasilcoiu, consilier educativ la „Carol I”. Primul care a luat cuvântul a fost prof. Angel Cristian Stăiculescu, director al Colegiului Naţional „Carol I”: „Nu pot decât să le urez, şi în numele colegilor mei şi al actualilor elevi, decât „Bun venit!”, autorului acestui volum şi ai invitaţilor săi, cu toţii foşti elevi ai instituţiei noastre. Mă refer, aici, la un erou al României, mr.  Cristian Olteanu, Cetăţean de Onoare al Craiovei, pentru activitatea depusă în Teatrul de  Operaţiuni din Afganistan, şi prof. Toma Rădulescu,  un eminent istoric. Este o carte care aduce, în sufletul copiilor, pagini de istorie. Sper să reprezinte un reper pentru noi şi, să nu uităm, că aici, chiar unde se află acum localul nostru, în urmă cu 160 de ani, s-a jucat „Hora Unirii”. Este o lecţie de istorie”.

„Vreau să readuc la viaţă, în rândul tinerilor, sentimentul de patriotism”

Volumul a fost prezentat chiar de către autor, fost profesor la „Carol I”,  Marian Niţă: „Aş începe cu faptul că această carte a fost realizată cu sprijinul fostului meu elev, mr.  George Cristian Olteanu, erou în Teatrul de Operaţiuni din Afganistan – Cetăţean de Onoare al Craiovei. Ideea acestui volum a pornit de la sentimentul de patriotism, care s-a înstrăinat, în rândul tinerilor, de aceea vreau să-l readuc la viaţă. Am făcut o culegere de cântece patriotice, pe lângă cele cunoscute aducând şi unele care sunt din folclorul regiunilor istorice, unele mai puţin cunoscute, până acum. Vreau ca toţi cei care fac parte din corpul didactic, indiferent de unde, să facă o educaţie patriotică elevilor. Au nevoie de aşa ceva, fiindcă avem atâtea personalităţi care ne-au făcut şi ne fac cinste, indiferent din ce domeniu provin. Este dorinţa mea cea mai mare”. Mr.  George Cristian Olteanu, Cetăţean de Onoare al Craiovei, a fost un adevărat erou în Afganistan, dar nu despre activităţile desfăşurate în acele Teatre de Operaţiuni am discutat cu el, ci despre ceea ce înseamnă întoarcerea la unitatea unde a învăţat. „Sincer, sunt copleşit de emoţii. Este pentru prima dată când revin acolo unde am învăţat, la gimnaziu, claselea VI-a – a VIII-a, şi, în liceu, până la absolvire, în 2004. Pe domnul Marian Niţă l-am avut profesor şi am învăţat multe de la dânsul. Această carte sper să fie bine primită. Patriotismul se adresează mai mult laturii sentimentale, deoarece aşa se face totul, din suflet, fără să fii constrâns . Eu aşa simt şi am văzut că şi domnul profesor simte la fel, de aceea am şi dorit să scoatem această carte”, a precizat mr. George Cristian Olteanu.