Muzeul Olteniei sărbătorește împreună cu elevii 160 de ani de la Unirea Principatelor Române

0
399

Secția de Istorie-Arheologie din cadrul Muzeului Olteniei organizează astăzi, 23 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00, la sala de conferințe, acțiunea culturală „24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române”, coordonată de muzeograf Claudia Suru. Participanții – elevii clasei a II-a C de la Colegiul Național „Carol I”, sub îndrumarea prof. Ecaterina Bogdan – vor avea ocazia să vizioneze un film documentar despre Unirea Principatelor, în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, apoi un fragment din piesa de teatru „Povestea Unirii”. La final, toți participanții se vor prinde în Hora Unirii.

De la ora 13.00, Secția de Istorie-Arheologie va primi vizita elevilor de la Școala Gimnazială Teasc, sub coordonarea prof. Livia Velcovici, care vor beneficia de un tur tematic în cadrul căruia specialiștii instituției le vor prezenta evenimentele ce au dus la actul de la 24 ianuarie 1859.

Cu acest prilej, în holul central al secției va fi amplasat un modul expozițional dedicat împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, ce va reuni o selecţie de documente valoroase, aflate în patrimoniul muzeului. «Vor fi etalate piese care vorbesc despre evenimente specifice Unirii Principatelor Române, respectiv Imnul lui Matei Millo, închinat Unirii Țărilor Române (piesa a intrat în patrimoniul Muzeului Oltenei în anul 1981, grație amabilității acad. Mihnea Gheorghiu), „Calendaru istoricu și popularu alu Principatelor-Unite cu prevestirile vestitului astronumu anticu KAZAMIA, și o mulțime de alte materii interesante, amusante și istorice; poesii și anecdote pe anulu bisectu 1860, Libraru – Editoru George Ioanid, (Tipografia Mitropolitului Nifon) Bucuresci, 1860”,  o planşă ce prezintă Europa în 1860 şi este sub forma unui tabel având cinci rubrici pe coloane printre care: Suveranii; Populaţiunea în anul 1860; Îmmulţire în populaţiune; Teritoriu», se precizează într-un comunicat de presă al Muzeului Olteniei.