Vaccinarea antigripală continuă

0
150

Autorităţile sanitare încurajează medicii de familie să continue campania de vaccinare gratuită a populaţiei, în condiţiile în care în ultima săptămână, la nivel naţional, s-au înregistrat 50 de cazuri de gripă.

În judeţul Dolj s-au primit în total 35.695 doze  – prima tranşă 472 doze primite în 30 octombrie 2017 şi a doua tranşă 35.223 doze în 6 decembrie 2017 – care s-au repartizat unităţilor vaccinatoare: spitale, UMS, centre aparţinând DGASPC, MAI, MAPN, medici de familie şi serviciul de ambulanţă. Până la sfârşitul săptămânii trecute fuseseră vaccinate 19.497 persoane, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au anunţat că imunizarea continuă.

Vaccinul este gratuit

Având în vedere evoluţia sezonului epidemic de gripă, care în acest an a debutat mai târziu faţă de sezonul din anul anterior, se recomandă continuarea vaccinării antigripale şi în luna ianuarie, mai ales pentru categoriile la risc înregistrate la medicii de familie.

Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să intensifice activitatea de vaccinare antigripală a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. În toată ţara, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că mai sunt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite în cabinetele medicilor de familie.

Vaccinarea este considerată de specialişti cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, motiv pentru care le este recomandată tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Cine beneficiază de imunizare gratuită

Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat peste 1 milion de doze de vaccin gripal, dublu faţă de anul 2016, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.

În campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Numărul virozelor s-a dublat

Judeţul Dolj se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de pneumonie, după ce, în numai o săptămână, 436 de persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune. O parte din acestea a avut nevoie de internare în spital după ce medicii au hotărât să-i ţină sub supraveghere pe bolnavi.

Aproape 1.400 de doljeni au ajuns, în doar o săptămână, la medic, acuzând dureri de cap, inflamaţii ale gâtului, febră şi o stare generală proastă. Cei mai mulţi au fost diagnosticaţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonie.

Autorităţile sanitare monitorizează situaţia şi, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţul Dolj s-au înregistrat 960 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 436 cazuri de pneumopatii acute. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână – 1.396 este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (697 de cazuri). O parte din cei care s-au prezentat la medic cu pneumonii sau infecţii ale căilor respiratorii – cazurile mai grave – a avut nevoie şi de internare în spital. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au caracterizat săptămâna prin lipsă de activitate gripală.