“TRANSGAZ” S.A. va beneficia de un sprijin financiar din partea UE

0
75

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale “TRANSGAZ” S.A. va beneficia de un sprijin financiar din partea Uniunii Europene de până la 179 de milioane de euro pentru construcţia segmentului românesc al unui gazoduct ce va conecta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Această conexiune este esenţială deoarece va permite aprovizionarea pieţei europene cu gaze naturale, inclusiv gaz natural lichefiat (GNL), din regiunea caspică. Alte 14 proiecte de infrastructură energetică din 12 state membre UE şi Turcia vor beneficia de o finanţare totală de aproximativ 38 de milioane de euro în cadrul Mecanismului de interconectare a Europei.

„Vizăm acele regiuni din Europa care au cea mai mare nevoie de astfel de proiecte. Datorită acestor finanţări vom putea asigura aprovizionarea cu gaze naturale şi integrarea deplină a pieţei energetice europene. Modernizarea reţelelor noastre energetice trebuie să continue, pentru conectarea tuturor ţărilor izolate la piaţa europeană a energiei. Reţelele moderne de energie sunt, de asemenea, cruciale pentru utilizarea eficientă a resurselor noastre energetice şi, prin urmare, cheia pentru a ne atinge obiectivele climatice…”,  a subliniat Comisarul european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Canete, într-un comunicat remis de CE, reprezentanţa din România.

Statele membre UE au aprobat marţi, 19 ianuarie, propunerea Comisiei Europene de a investi 217 milioane de euro în 15 proiectele transeuropene din domeniul infrastructurii energetice. Aceste proiecte au fost selectate în urma celui de-al doilea apel pentru propuneri publicat în data de 30 iunie 2015. În cadrul Mecanismului de interconectare a Europei au fost alocate peste 5 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii energetice transeuropene în perioada 2014-2020.