Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză a fost inaugurat la Craiova

0
441
E.S. Marek Szczygiel, Ambasadorul Republicii Polone la București: „Mă bucur foarte mult că astăzi putem inaugura Centrul de Cultură Poloneză din cadrul Universităţii. Craiova este un loc foarte important pentru polonezi, datorită guvernului polonez care fost aici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Sper că acest Centru de Limbă şi Cultură Poloneză va atrage un număr mare de studenţi”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mulţi polonezi în frunte cu mareşalul Edward Rydz-Smigly şi chiar preşedintele Poloniei, Ignacy Moscicki, şi-au găsit adăpost la Muzeul de Artă din Craiova, fostul palat al lui Jean Mihail. Legătura Craiovei cu Polonia nu poate fi contestată. Din acest motiv, Universitatea, prin Facultatea de Litere, a creat încă o punte de legătură între capitala Olteniei şi statul polonez – Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză. Panglica inaugurală a fost tăiată ieri de rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor, alături de E.S. Marek Szczygiel, Ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti.

Preocuparea pentru studiul limbilor slave şi balcanice a reprezentat o constantă a activităţii de educaţie şi de cercetare din cadrul Facultăţii de Litere. În anul 1999 s-a înfiinţat Institutul de Balcanistică, având ca membru activ pe profesorul universitar dr. Vladimir Iliescu, coautor al primului “Mic dicţionar polono-român şi româno-polon”. Pe parcursul anilor, profesorul Vladimir Iliescu a pus bazele unei biblioteci de polonistică. De asemenea, actualul decan al Facultăţii de Litere, Nicu Panea, a înfiinţat Centrul de Studii Culturale Central şi Est-Europene, înglobând în cadrul acestuia lectorate de limbă bulgară şi macedoneană. Profesorul Vladimir Iliescu a donat centrului din Craiova peste 100 de volume din biblioteca personală.

„Reînnodăm o tradiţie”

Centrul de Limbă şi cultură Poloneză de la Universitatea din Craiova are ca scop promovarea culturii, limbii şi literaturii poloneze prin organizarea de expoziţii, seri de film, muzică şi poezie poloneză. În cadrul Centrului se vor ţine cursuri de limba polonă pentru toţi studenţii de la Universitatea din Craiova, pentru oamenii de afaceri, precum şi pentru toţi cei interesaţi să cunoască mai îndeaproape Polonia. Studenţii vor avea posibilitatea de a beneficia de burse Erasmus şi burse pentru şcoli de vară la diferite universităţi din Polonia, precum şi de burse pentru efectuarea unor prestigioase stagii în cadrul Parlamentului polonez.

„Reuşim să inaugurăm astăzi acest centru de cultură poloneză cu sprijinul Ambasadei Poloniei la Bucureşti şi a doamnei viceprim-ministru al Poloniei, care nu a reuşit să vină la acest eveniment. Sper că acest centru să contribuie la dezvoltarea relaţiilor între România şi Polonia, nu numai din punct de vedere universitar şi cultural, ci şi din punct de vedere economic. Centrul va sprijini oamenii de afaceri din regiune să-şi dezvolte competenţele de limbă poloneză, pentru ca noi, regiunea Olteniei, să cooperăm mai bine cu Polonia. Reînnodăm o tradiţie şi sper ca împreună cu Ambasada Poloniei la Bucureşti şi viceprim-ministrul Poloniei să reuşim să dezvoltăm acest Centru Cultural pentru a canaliza energiile cooperării, pentru ca noi, împreună cu Polonia, să contăm din ce în ce mai mult în spaţiul cultural, economic şi european”, a afirmat rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor.

„Acest Centru va consolida relaţiile interculturale dintre cele două ţări”

Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză a fost înfiinţat cu sprijinul Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti, care a donat cărţi şi dicţionare şi a preluat Patronatul Onorific asupra Centrului. “Aş vrea să transmit scrisoarea viceprim-ministrului polonez Elzbieta Bienkowska, care, din cauza unor obligaţii guvernamentale neprevăzute, nu a putut să participe la eveniment. Craiova ocupă un loc important în istoria Poloniei, pentru că aici, la începutul celui de-al doilea Război Mondial, şi-au găsit adăpostul mulţi polonezi, preşedintele de atunci al Poloniei. Mulţi dintre ei au şi rămas aici. Acest Centru de Limbă şi Cultură Poloneză continuă tradiţia, fiind unul din multele exemple ale colaborării academice şi culturale a Poloniei cu România. Se adresează nu doar studenţilor, ci şi locuitorilor oraşului şi cu siguranţă că va consolida relaţiile interculturale dintre cele două ţări. Sper că acest Centru va face să fie şi mai cunoscută istoria ţării noastre. Este al patrulea de acest gen din România, ceea ce înseamnă că Polonia este apreciată de prietenii noştri români. De asemenea, sper că acest Centru va contribui la câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană pentru Craiova”, a spus Marcin Kubiak, secretar de stat în cadrul Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării. La rândul său, acesta a donat Centrului de Limbă şi Cultură Poloneză o colecţie de filme poloneze.

„Avem ce învăţa de la Polonia”

Prezent la inaugurarea Centrului, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a ţinut să precizeze că dezvoltarea relaţiilor culturale cu statul polonez va aduce Craiovei puncte importante în lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. „Avem ce învăţa de la Polonia, am avut plăcerea de a petrece ceva timp alături de prim vice-premierul Poloniei atunci când s-a discutat experienţa acestui stat în absorbţia fondurilor europene. Rezultatele s-au văzut, mă bucur că domnia sa a reţinut dorinţa noastră de a deveni capitală culturală europeană şi sunt sigură că ne vom bucura de sprijinul domniei sale şi în viitor”, a declarat edilul Craiovei.

 

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi-a afirmat dorinţa de a crea o legătură cât mai strânsă cu Polonia, nu doar pe plan cultural, cât şi economic: „Ne-am bucurat să vedem panglica tăiată la acest centru cultural şi sperăm să reuşim să tăiem panglica şi la alte instituţii, poate vom crea un colţ polonez la Biblioteca Judeţeană. Ne dorim să stabilim şi să dezvoltăm atât relaţiile culturale dintre Craiova şi Polonia, dar şi relaţiile economice în sensul aducerii unor investitori polonezi în Dolj”.

Gabriel Leahu, secretar general în Ministerul Educaţiei: “Ministerul Educaţiei Naţionale acordă o importanţă deosebită cooperării bilaterale cu partea polonă în domeniul educaţiei şi cercetării ştiinţifice, în cadrul iniţiativelor regionale şi europene de colaborare. Având în vedere existenţa unei minorităţi poloneze şi a unui învăţământ în limba maternă în România şi bazându-ne pe o tradiţie istorică, partea română doreşte intensificarea colaborării în cadrul programelor şi iniţiativelor uniunii europene în domeniul educaţiei şi formării profesionale. 40 de instituţii de învăţământ superior din România au încheiat acorduri bilaterale cu Universităţi din Polonia. Încurajăm mobilităţile studenţeşti, inclusiv în baza acordului bilateral care prevedere schimburi de studenţi bursieri. În ultimii ani a crescut şi interesul pentru participarea la cursurile de vară, care continuă o tradiţie îndelungată şi valoare academică, la acestea participând şi tineri din Polonia începând cu anul 2011. Susţinem promovarea limbii, culturii şi civilizaţiei celor două state prin activitatea lectoratelor”.