Europarlamentarul Marian Jean Marinescu – „Indiferent cine a fost la putere, eu nu mi-am criticat guvernul la Bruxelles”

0
386

Eurodeputatul PSD Rovana Plumb a anunţat, sâmbătă, că liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, vor cere în Parlamentul European o dezbatere pe tema “derapajelor democratice” din România şi o rezoluţie împotriva autorităţilor de la Bucureşti, care s-ar putea încheia cu sancţiuni precum ridicarea dreptului de vot. Aşa cum era de aşteptat, reacţiile din partea eurodeputaţilor PDL, membri ai grupului PPE, nu s-au lăsat aşteptate. În acest context, vicepreşedintele PPE, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a ţinut ieri o conferinţă de presă, la Craiova, în cadrul căreia şi-a exprimat dezamăgirea vizavi de modul în care înţeleg unii dintre colegii domniei sale să-şi facă treaba la Bruxelles.

Marian Jean Marinescu

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a prezentat în antiteză mai multe tipuri de rezoluţii, spunând că doar unele au fost iniţiate în folosul cetăţenilor români. „Aş vrea să vă reamintesc nişte lucruri întâmplate anul trecut. În luna decembrie au fost în Parlamentul European prezentate şi votate două rezoluţii, una referitoare la Schengen, la care iniţiatorul principal am fost eu. Atunci PE a cerut din nou ca România şi Bulgaria să fie acceptate în spaţiul Schengen şi cealaltă referitoare la restricţiile pe piaţa muncii. Sunt rezoluţii elaborate de deputaţii PDL în PE, rezoluţii care se referă la interesele cetăţenilor români şi care nu ştiu dacă au contribuit la ceea ce s-a întâplat ulterior, dar sunt absolut convins că cei care au sprijinit în Finlanda ridicarea restricţiilor s-au folosit şi de această rezoluţie”, a spus Marian Jean Marinescu.

Adevăruri trunchiate

Marinescu a precizat că atât el, cât şi colegii săi au încercat să-şi facă treaba în PE, unii mai bine, alţii mai prost, dar fiecare a elaborat în 2011 câte un raport, ce poate fi accesat pe site-ul Parlamentului European. „Am făcut această introducere pentru a încerca să vă prezint care este situaţia în PE, cine şi cu ce se ocupă. Noi, bineînţeles, ne ocupăm cu activitatea de deputat. Ce trebuie să facă un deputat?! Să facă legi, normal… Şi dacă vă uitaţi pe site, acolo unde este postată activitatea europarlamentarilor, o să vedeţi că toţi deputaţii PDL au câte un raport, cel puţin un raport, adică am contribuit la elaborarea legislaţiei europene. Bineînţeles, poate unii mai bine, poate alţii mai puţin bine. În decursul activităţii, şi pentru aceste rapoarte, rezoluţii, facem totul pentru apărarea interesului naţional, aşa cum am ţinut să precizez de fiecare dată. Poate oamenii  nu cred acest lucru, zicând că nu trebuie să ne uităm la cuvinte mari, dar v-am dat două exemple care justifică spusele mele. Ce se întâmplă în partea cealaltă? Se trimit mail-uri care nu fac altceva decât să denigreze România, spunându-se lucruri negative despre ţara noastră, tot felul de intervenţii în PE, spunându-se adevăruri trunchiate”, a precizat europarlamentul Marinescu.

În Ungaria, situaţie total diferită

Vicepreşedintele PPE a mai spus că în Ungaria este o situaţie total diferită de cea din România, deoarece ea este determinată de aplicarea unor legi votate în Parlamentul  ungar. „Săptămâna trecută a fost o dezbatere despre preşedinţia daneză. În timpul acelor luări de cuvânt, a existat şi una fără nici o legatură cu subiectul, ea privea România, dar nu în sensul bun, din contră. A mai fost o dezbatere despre Ungaria, nu vreau să comentez situaţia vecinului nostru. Eu cred că fiecare stat membru trebuie să-şi rezolve problemele interne, dar, bineînţeles, trebuie să respecte şi tratatele europene. În Ungaria este o situaţie determinată de nişte legi votate în Parlamentul ungar… de nişte legi, nu de Constituţie, deoarece Constituţia a fost votată anul trecut, pentru că legile au fost votate în 30 decembrie şi Comisia Europeană a avut comentarii referitoare la acele legi. În timpul acestor dezbateri, au fost alte două luări de cuvânt a doi deputaţi social-democraţi, fără absolut nici o legătură cu subiectul”, a spus Marinescu.

Dezbatere extinsă

Europarlamentarul democrat-liberal a mai ţinut să spună că social-democraţii ar dori o extindere a dezbaterii pe Ungaria şi la România, dar acest lucru ar avea consecinţe nefaste asupra viitorului economic al ţării noastre. „Ce vor de fapt?! Să nu credeţi că nu ne dăm seama ce se întâmplă. Ştiam de săptămâna trecută că vor să determine o extindere a dezbaterii pe Ungaria la România şi Bulgaria, fără nici un fel de motiv. De asemenea, pe baza dezbaterii de săptămâna trecută, în cadrul miniplenarei de la Bruxelles se va vota o rezoluţie şi vor să introducă în aceea rezoluţie şi România şi Bulgaria. După părerea mea, fără nici un fel de motiv şi după părerea multora. Ieri (n.r sâmbătă) am văzut nişte declaraţii, motiv pentru care v-am oferit astăzi (n.r ieri) să vedeţi ce înseamnă Articolul 7.  Pentru ca să declari că vei solicita începerea procedurii în conformitate cu Articolul 7, care este o procedură foarte lungă, dar care ar putea să aibă nişte consecinţe foarte grave asupra ţării pe care de fapt zici că o aperi în Parlamentul European, mi se pare un lucru care de fapt nu are nici o legătură cu datoria ta de deputat european”, a spus europarlamentarul Marinescu.

Pactul de stabilitate încurcă calculele guvernelor

Deputatul Marian Jean Marinescu spune că în PE au avut loc dezbateri vizavi de stabilitatea economică, a monedei euro s-a propus şi votat chiar şi un pact de stabilitate, care a trecut într-adevăr fără votul socialiştilor, dar care a liniştit spiritele pe pieţele europene. „Aţi urmărit ce se întâmplă în Europa? Aţi văzut fluctuaţia pieţelor?  Păi şi noi putem să avem probleme la bănci, la credite, deci totul se va duce către economie şi nu cred că face bine nimănui, nici cel puţin celor care ar încerca să vină la putere prin astfel de încercări. Aşa că aceasta ar fi diferenţa între o astfel de rezoluţie şi a celor două rezoluţii prezentate la începutul conferinţei. În Parlamentul European au avut loc ample dezbateri, dar pe subiectul stabilitate economică, stabilitatea monedei europene, stabilitate financiară. Ce s-a spus în acest sens?! Că statele membre nu au respectat pactul de stabilitate şi creştere. Adică cele două condiţii: 3% – deficit şi 60% – dobândă. Care a fost urmarea la aceste dezbateri? Pachetele legislative, pe care Parlamentul European le-a impus aproape Consilului European, şi tratatul interguvernamental care se va discuta pe 30 ianuarie şi care prevede introducerea în legislaţia naţională sau în Constituţie aceste condiţii: 3% şi 60%. Vă reamintesc că în toamnă, pachetul de şase legi, care acum este aproape integral transpus în tratatul interguvernamental, a trecut prin PE împotriva voturilor socialiştilor, pachet care asigură stabilitatea monedei euro”, a precizat vicepreşedintele PPE.

Belgia se pregăteşte de grevă generală

Nimeni nu poate da mai mult. Aşa susţine deputatul PDL şi mai dă ca exemplu Belgia, al cărui buget a fost returnat de Comisia Europeană pe motiv că nu respectă termenii pactului de stabilitate. „Ce a făcut România?! A încercat să se încadreze în aceste condiţii şi este pe drumul cel bun. Este adevărat, cu efectele negative asupra oamenilor pe care nu le putem nega nici noi. Dar oricine ar veni, adică şi dacă ar veni politicieni din afara ţării, că astfel s-ar îndeplini cea mai fierbinte dorinţă a oamenilor, pentru că în acest moment, românii resping toţi politicienii, ca să poţi să realizezi dorinţele oamenilor trebuie să ai bani din buget. De unde bani? Din împrumuturi? Păi Comisia Europeană a respins săptămâna trecută bugetul Belgiei pentru că nu se încadra în planul de a intra în deficit sub 3%. Şi Belgia s-a conformat. A scăzut cheltuielile cu 1 miliard de euro. Consecinţa?! Pe 30 ianuarie, în Belgia este grevă generală. Eu vreau să vă prezint doar lucruri clare, reale. Principala noastră sarcină este să apărăm interesul naţional indiferent dacă suntem sau nu la putere”, a subliniat Marian Jean Marinescu.

Lecţie europeană

Eurodeputatul Marinescu spune că el nu a criticat guvernul niciodată şi se referă mai ales la perioada în care era la Bruxelles, iar partidul său în opoziţie. „Eu am fost acolo şi atunci când partidul meu nu era la putere. Nu cred că aţi auzit vreodată vreo intervenţi de-a mea împotriva guvernului ţării mele, indiferent din ce partide ar fi el format şi niciodată nu o voi face. Am făcut exact acelaşi lucru, tot timpul: am sprijinit România cât am putut eu. Eu cred că astfel de lucruri ar trebui taxate de oameni, indiferent de situaţia actuală din ţara noastră. Este adevărat, poţi să spui ce se întâmplă acolo, să încerci politic să îndrepţi lucrurile, dar întâi la tine acasă, dar să nu faci rău niciodată ţării tale”, a spus Marinescu.

Martin Schultz şi-a luat clopoţel

Europarlamentul PDL speră ca preşedintele PPE, Martin Schultz, ales de curând, să fie imparţial săptămâna aceasta şi să gestioneze corespunzător demersurile făcute de europarlamentarii PSD. „Am înţeles că săptămâna viitoare va fi o dezbatere şi apoi va urma o rezoluţie pentru România. După părerea mea va fi greu de impus, chiar dacă situaţia în PE o ştiţi foarte bine. Nici un grup nu are majoritate, nici PPE, şi nici grupul socialist, şi nici Alde. Socialiştii, cu liberalii, cu verzii şi cu comuniştii pot să facă astfel de majoritate şi se poate întâmpla, dacă deputaţii vor vota, să treacă astfel de derapaje democratice. Dar eu sper să nu se ajungă într-o astfel de situaţie, pentru că încep să mă gândesc că sprijinul nostru acordat lui Marin Schultz a fost o mare eroare. Am observat nişte mici lucruri la Strasbourg. Sper să nu se repete, pentru că eu am prins, de când sunt acolo, un preşedinte socialist şi doi preşedinţi de la populari şi pot să spun că nu am văzut încă vreun preşedinte care să-şi cumpere un clopoţel, dar cât trăieşti vezi multe. Eu vă spun acest lucru pentru a vă indica o atitudine. Totuşi, acolo sunt deputaţi aleşi de 27 de state”, a spus Marinescu.