Închisoare cu suspendare pentru craiovenii care voiau să ajungă cu aparatură de skimming în Mexic

0
154

Trei craioveni arestaţi preventiv în martie 2012 pentru deţinere de echipamente de skimming, după ce au fost prinşi cu aparatura asupra lor, au fost condamnaţi, ieri, de judecătorii Tribunalului Dolj, la câte 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare şi 90 de zile de muncă în folosul Primăriei Craiova. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. La momentul reţinerii lor anchetatorii spuneau că, cel mai probabil, aceştia intenţionau să ajungă în Mexic, pentru a monta aparatura găsită asupra lor la bancomate din capitala acestui stat, întrucât aveau şi bilete de avion pe ruta Budapesta – Mexico City.

Reamintim că, în baza unor informaţii pe care le aveau, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au organizat, la începutul lunii martie 2012, o acţiune pentru prinderea unor persoane suspectate că s-ar ocupa cu fraude informatice şi falsificare de carduri.

Oamenii legii au oprit astfel în trafic, în Craiova, un autoturism în care se aflau trei persoane, respectiv Simona Napu, de 31 de ani, Nicuşor Stoian, de 33 de ani, şi Costel Truţă, de 25 de ani, toţi din Craiova. În urma controlului efectuat asupra celor trei, dar şi în bagajele lor, oamenii legii au găsit ascunse echipamente de skimming, mai exact o gură de bancomat folosită pentru copierea datelor de pe carduri valide, cabluri pentru descărcarea datelor, memory-stik-uri, două laptop-uri şi aproximativ 1.500 USD. Cei trei erau cu genţile în maşină pentru că aveau bilete de avion rezervate pentru data de 7 martie a.c., pe ruta Budapesta – Mexico City. N-au mai ajuns la Budapesta să ia avionul, ci la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova unde au fost audiaţi, procurorul de caz dispunând reţinerea lor pentru 24 de ore.

Au fost efectuate, ulterior, percheziţii la locuinţele celor trei, fiind ridicate unităţi centrale de calculator şi mai multe înscrisuri, iar pe 7 martie 2012 au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii instanţei le-au emis celor trei mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, în sarcina lor fiind reţinută comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente în scopul falsificării instrumentelor de plată electronică şi punere la dispoziţie de programe informatice în scopul comiterii de infracţiuni informatice. Au stat după gratii doar câteva luni, iar cercetările au durat destul de mult, fiind trimişi în judecată abia pe 3 noiembrie 2014, dată la care dosarul s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Pe 14 ianuarie 2015 dosarul a ieşit din procedura camerei preliminare, instanţa dispunând începerea judecării procesului pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, deţinere fără drept a unui dispozitiv în scopul săvârşirii unei infracţiuni şi deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plata electronică.

Trimişi în judecată după doi ani

După un an de proces, ieri, magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Inculpaţii au fost găsiţi vinovaţi de toate cele trei infracţiuni reţinute în sarcina lor şi au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani. În plus, fiecare dintre cei trei craioveni trebuie să execute 90 de zile de muncă în folosul primăriei Craiova: „inculpatul urmând să execute pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 3 ani. Obligă inculpatul ca pe durata termenului de încercare să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Dolj; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare ce depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţa; să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioada de 90 zile la Primăria mun. Craiova”, după cum se arată în sentinţă. În plus, fiecare dintre inculpaţi trebuie să achite câte 2.000 lei cheltuieli judiciare către stat. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.