HANDBAL (F) – CAMPIONATUL MONDIAL / Bronz dulce, dar…

0
402

România a câştigat la pas (31-22) finala mică cu Polonia, însă rămâne eşecul dramatic (33-35, după prelungiri) suferit în semifinala cu Norvegia, mai ales în contextul în care nordicele şi-au adjudecat fără rispostă duelul pentru trofeu, dispunând cu 31-23 de Olanda

Ratarea lui Ardean Elisei din ultimele secunde ale timpului regulamentar cu Norvegia ne va bântui mult timp. Ce-ar fi fost…? În fine, fetele n-au avut timp de regrete, şi bine au făcut, surclasând Polonia, formaţie ce le bara drumul în optimile de finală ale precedentei ediţii. Încă de la pauză a fost clar că medaliile de bronz nu le pot scăpa, la odihnă mergându-se cu scorul de 15-8. Kim Rasmussen, care antrenează şi pe CSM Bucureşti, n-a nici găsit după pauză soluţii în a le opri pe “tricolore”, iar verdictul final (31-22) a venit cât se poate de firesc. Astfel şi-a adjudecat România, singura naţiune a lumii care n-a lipsit de la vreun turneu final, primul bronz mondial, din a cincea tentativă. Bornele rămân aurul din 1962 şi argintul din 2005.

Cinci distincţii: Neagu, pur şi simplu fabuloasă!

Autoarea a 10 goluri contra Poloniei, Cristina Neagu şi-a asigurat primul loc în topul marcatoarelor, cu 63 de goluri, cu trei mai multe decât muntenegreanca Jovanka Radicevic. Aceasta a fost a cincea distincţie primită duminică de interul stânga al naţionalei României, după medalia de bronz, titlul de cea mai bună jucătoare a finalei mici, desemnarea sa drept cea mai bună jucătoare a competiţiei şi nominalizarea în echipa ideală a turneului pe postul de inter stânga. În dream-teamul întrecerii, România a mai avut-o prezentă şi pe Valentina Ardean Elisei (ectremă stânga). De asemenea, Eliza Buceschi a fost aleasă cel mai bun centru în echipa tinerelor (maximum 22 de ani) care au participat la Campionatul Mondial.

Portarii noştri, primii la 7 metri

Paula Ungureanu a fost cel mai bun portar la aruncările de la 7 metri, cu 11 apărate din 30 executate, având un procentaj de 37%. Pe locul al doilea se află celălalt portar al României, Ionica Munteanu, cu 3 apărate din 9 executate, cu un procentaj de 33%. Pe treapta a treia s-a clasat Barbara Arenhart (Brazilia), Silvia Navarro (Spania), Silje Magareta Solberg (Norvegia) şi Yang Yurou (China), toate cu procentaj de 29%.

În ciuda acestei evoluţii, Paula Ungureanu nu s-a clasat în primele 18 portăriţe ale Mondialului, având un procentaj mai mic, de 33%. Olandeza Tess Wester a fost cea mai bună apărătoare de buturi, cu un procentaj de 43% (120 de intervenţii din 277 de şuturi).

România şi-a aflat adversarele din turneul preolimpic din martie 2016

Bătaie cu Danemarca şi Muntenegru, pentru JO

După ce s-a încheiat şi marea finală, tricolorele şi-au aflat adversarele de la turneul preolimpic, pe care-l vom organiza, foarte probabil, la Cluj.

Din postura de ocupantă a locului trei la Mondiale, România a depus opţiunea de a organiza turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio care se va disputa în perioada 17-20 martie 2016. Cum Norvegia a cucerit titlul mondial, dar e şi deţinătoarea titlului european, din postura de calificată direct la Olimpiadă din partea Europei va merge la Rio, Spania, finalista CE de anul trecut.

Olanda va juca turneu de calificare, la fel ca şi următoarele cinci clasate la Mondialul din Danemarca. România va juca împotriva celei de-a şasea clasate la această ediţie, nimeni alta decât Danemarca, pe care am învins-o în sferturi, 31-30, după prelungiri. Uruguay, a doua în America de Sud, şi Muntenegru, a patra la Europenele de anul trecut, sunt celelalte două adversare.

Primele două de la turneul din martie anul viitor vor obţine biletele pentru Jocurile Olimpice. Danemarca şi-a depus şi ea candidatura pentru organizarea turneului, IHF n-a anunţat încă ţara gazdă, dar România are teoretic avantaj datorită poziţiei din clasamentul final al CM.

Adversarele din turneul preolimpic nu le sperie pe tricolore: “Le-am mai bătut!”

Paula Ungureanu, portarul care a apărat cele mai multe aruncări de la 7 metri la proaspăt încheiatul CM, spune că nu e de speriat niciuna dintre echipele cu care concurăm pentru locurile care duc la Rio.

“Vom lupta, nu avem ce face! Vom avea în spate 7.000 de spectatori la Cluj-Napoca. Şi pe Danemarca, şi pe Muntenegru le-am mai bătut, nu sunt de speriat. Dar trebuie să fim conştiente că va fi enorm de greu”, a declarat Paula Ungureanu, portarul nationalei noastre conform gsp.ro.

Pe de altă parte, Cristina Neagu ştie cine vrea să meargă la Rio: “Sper din tot sufletul ca România şi Muntenegru să meargă la Olimpiadă. N-am nimic cu Danemarca, dar joc în Muntenegru şi mă simt foarte bine acolo şi vreau să mergem împreună în Brazilia.”

“Este o grupă foarte grea, pe care o vom trata cu toată seriozitatea. Mai mult ca sigur vom organiza acest turneu. Aşteptăm ca iubitorii handbalui să ne fie alături, nu doar pentru că iubesc handbalul, ci şi pentru că e drumul spre Olimpiadă. Iar acolo, dacă ajungem, vom lupta pentru o medalie, de ce nu?”, a declarat şi Alexandru Dedu, preşedintele FR Handbal.

Ryde rămâne selecţioner: “Şi-a îndeplinit obiectivul”

Alexandru Dedu a vorbit şi despre selecţionerul Tomas Ryde, anunţând că nu are nicio intenţie să-l înlocuiasă pe suedez de la cârma naţionalei feminine, mai ales că a adus o revoluţie în mentalitatea sportului din România.”Conform contractului, Tomas Ryde şi-a îndeplinit obiectivul, nu am nici cea mai mică dorinţă de a schimba antrenorul. Nu mă refer doar la handbal, ci a deschis o nouă perspectivă în ceea ce înseamnă performanţă sportivă. Ştiţi ce a făcut după înfrângerea din semifinale? A făcut un videoclip pus pe Facebook, în care a arătat că, deşi în localitatea în care sunt cazaţi e înnorat, soarele a răsărit şi a doua zi. Asta spune multe vizavi de cum trebuie să privim lucrurile”, a declarat Alexandru Dedu, duminică, în cadrul emisiunii “Digi Sport Special”.

În vară, când Federaţia i-a prelungit contractul după calificarea la Campionatul Mondial, Alexandru Dedu spunea: “Se va desfăşura şi în continuare, cu următoarele dead-line-uri: Campionatul Mondial, calificare pentru turnee preolimpice şi Olimpiadă”.

Clasament final

  1. Norvegia
  2. Olanda
  3. România
  4. Polonia
  5. Rusia
  6. Danemarca
  7. Franţa
  8. Muntenegru
  9. Suedia
  10. Brazilia
  11. Ungaria
  12. Spania
  13. Germania
  14. Coreea S.
  15. Serbia
  16. Angola
  17. China
  18. Argentina
  19. Japonia
  20. Puerto Rico
  21. Tunisia
  22. Kazahstan
  23. Cuba
  24. RD. Congo

Echipa ideală a turneului

Portar: Tess Wester (Olanda)

Extremă dreapta: Jovanka Radicevic (Muntenegru)

Inter dreapta: Nora Mork (Norvegia)

Centru: Stine Oftedal (Norvegia)

Inter stânga: Cristina Neagu (România)

Extremă stânga: Valentina Ardean Elisei (România)

Pivot: Heidi Loke (Norvegia)

Cea mai bună jucătoare (Most Valuable Player): Cristina Neagu (România)

Top golgheteri

1. Cristina Neagu (România)                – 63

2. Jovanka Radicevic (Muntenegru)    – 60

3. Karolina Kudlacz (Polonia)             – 52

    Anna Vyakhireva (Rusia)                – 52

5. Estavana Polman (Olanda)               – 51

6. Katarina Bulatovic (Muntenegru)     – 49

7. Stine Jorgensen (Danemarca)                       – 48

8. Christianne Mwasasa (RD Congo)   – 45

9. Nora Mork (Norvegia)                     – 44

10. Natalia Bernardo (Angola)             – 43

      Mouna Chebbah (Tunisia)             – 43.

Top portari

1. Tess Wester (Olanda)                                   – 43%

2. Darly de Paula (Spania)                   – 42%

3. Rikke Poulsen (Danemarca)                        – 41%

4. Kari Aalvik Grimsbo (Norvegia)      – 40%

5. Johanna Bundsen (Suedia)              – 39%

    Filippa Idehn (Suedia)                     – 39%

7. Mayssa Pessoa (Brazilia)                 – 38%

    Silje Solberg (Norvegia)                   – 38%

9. Laura Glauser (Franţa)                     – 36%

    Katja Kramarczyk (Germania)         – 36%

    Nesrine Hamza (Tunisia)                 – 36%

Cele mai bune tinere jucătoare (maximum 22 de ani)

Portar: Laura Glaser (Franţa)

Extremă dreapta: Ana Vyakhireva (Rusia)

Inter dreapta: Monika Kobylinska (Polonia)

Centru: Eliza Buceschi (România)

Inter stânga: Anne Mette Hansen (Danemarca)

Extremă stânga: Livia Veranes (Cuba)

Pivot: Ru Qiao (China)