Concursul Naţional „Noel dans le monde francophone”, ediţia a IV-a

0
323

Timp de două zile, săptămâna trecută, s-a desfăşurat la Colegiul Tehnic Energetic, respectiv, la Biblioteca Franceză Omnia, concursul naţional «Noel dans le monde francophone», ediţia a IV-a. Competiţia a fost organizată de Colegiul Naţional ,,Fraţii Buzeşti”, ISJ Dolj, Asociaţia Româna a Profesorilor de Limba Franceză (ARPF), filiala Dolj,  Biblioteca Franceză Omnia în parteneriat cu Universitatea din Craiova

În urmă cu o săptămână, la Colegiul Tehnic Energetic  s-a desfăşurat concursul naţional de creaţie şi interpretare în limba franceză ,,Noël dans le monde francophone’” Aflat la a patra ediţie, concursul ce se adresează elevilor din învăţământul primar şi gimnazial s-a bucurat de participarea a numeroşi reprezentanţi din 20 judeţe: 240 de lucrări înscrise la secţiunea creaţie plastică, 170 de creaţii literare.

Reprezentanţi din 20 de judeţe şi sute de lucrări

În plus, au evoluat pe scenă 10 trupe de teatru şi  19 grupuri corale. «Copii, adolescenţi îndrăgostiţi de suavul grai al lui Molière şi-au manifestat creativitatea în cele 4 secţiuni ale concursului: sketch, cântece dedicate Crăciunului, sărbătorit în ţările francofone, creaţie literară (text narativ şi poezie), creaţie plastică. Biblioteca Franceză Omnia, gazda concursului  pentru primele trei ediţii devenise neîncăpătoare pentru participanţii la concurs, secţiunile sketch şi interpretare vocală. Prin urmare, anul acesta, sala de spectacole a Colegiului Tehnic Energetic, îmbrăcată în haine de sărbătoare a fost cea care i-a întâmpinat pe cei peste 200 de părinţi şi copii veniţi să adreseze un mesaj în limba franceză lui Moş Crăciun», a subliniat prof. dr. Dorina Popi, preşedintele ARPF, filiala Dolj.

Mesagerii francofoniei au cântat, au dansat, au vorbit cu iarna, cu spiriduşii, au depănat amintiri, au organizat concursuri televizate şi toate acestea pentru  a se face auziţi de cel care ne răsfaţă la sfârşitul fiecărui an. Juriul format din  profesori din învăţământul preuniversitar şi universitari de la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova (lector de limba franceză în cadrul Lectoratului  Francez, Claire Gobaille şi lect. univ. dr. Ionescu Alice ) a răsplătit cele mai bune creaţii cu premii, menţiuni şi premii speciale acordate de ARPF, filiala Dolj.

„Echipa de organizare este pregătită să accepte o nouă provocare”

Vernisajul expoziţiei de creaţii plastice a avut loc la Biblioteca Franceză Omnia, in data de 15 decembrie. 47 de picturi, desene şi colaje au fost apreciate cu premii şi menţiuni.  Rezultatele concursului au fost afişate pe blogul ARPF Dolj, la adresa https://arpfdolj.wordpress.com/. Premierea concursului va avea loc  în februarie 2016, diplomele vor  fi însoţite de cadouri, CD-uri , în limba franceză, oferite de ARPF, filiala DOLJ. «Participarea numeroasă la acest concurs a demonstrat încă o dată pasiunea cu care profesorii de limba  franceză deschid drumurile tinerilor învăţăcei spre cunoaşterea universului francofon. Echipa de organizare este pregătită să accepte o nouă provocare: ediţia a V-a în anul 2016», a conchis preşedintele asociaţiei.