Frumoasa lecţie de generozitate de la Şcoala nr. 2 “Traian”

0
383

Elevii Şcolii nr. 2 “Traian”, din Craiova, au demonstrat ieri că nu sunt doar printre cei mai buni la învăţătură, mărturie stând albumele foto în care pot fi admiraţi, de-a lungul anilor, cu pieptul plin de medalii. Cu numai câteva zile înainte de vacanţa de iarnă, şcolarii au ţinut să facă un cadou, cât de mic, unei colege care trece printr-o mare tristeţe, fiind grav bolnavă, organizând o expoziţie cu obiecte lucrate de mânuţele lor. Fiecare a scos apoi câte un bănuţ din micile lor economii şi l-au pus în puşculiţă, plecând acasă şi cu amintiri frumoase.

La Şcoala nr. 2 „Traian” din Craiova s-a petrecut ieri una dintre cele mai frumoase şi mai sincere lecţii de generozitate, elevii reuşind să impresioneze chiar şi pe dascălii prin implicarea lor. Totul a pornit de la o poveste tristă, în şcoală existând o fetiţă care trece printr-o suferinţă cauzată de o boală, poveste pe care dascălii nu au dorit să o treacă la un eveniment oarecare din viaţa şcolii. Văzând şi înţelegând elevul de dincolo de copertele unui catalog şcolar, chiar în zilele în care copiii încep să numere serile care au mai rămas până la întâlnirea cu Moş Crăciun, în şcoală s-a pornit o iniţiativă pe care manualele de educaţie civică nu o include, dar pe care flerul unui dascăl cu vocaţie şi-a imaginat-o. “Ideea mi-a venit acum trei ani când am aflat despre o fetiţă, de la o altă şcoală, care avea nevoie de ajutor financiar şi ne-am decis ca, de sărbători, copiii, împreună cu noi, să ne aducem contribuţia, atât cât putem. Dar nu prin bani donaţi pur şi simplu, ci în urma unei activităţi. Anul acesta avem şi noi o fetiţă de la clasele mari care are nevoie de ajutor şi ne-am organizat  în acelaşi fel. Cum elevii noştri sunt foarte pricepuţi, ne-am gândit să folosim abilităţile pe care le au şi am trecut la muncă. Am făcut felicitări, am făcut tot felul de aranjamente, figurine, lucruri extraordinare, unele mai frumoase decât altele, pe care le puteţi vedea”, spune învăţătoarea Stela Ivan, invitându-ne să le privim, cu inima deschisă şi privirea senină a dascălului care se bucură de elevii săi de la clasa a IV-a B.

Bijuteriile din hârtie

Tarabele sunt aşezate unele lângă altele, ca la un mic târguşor, în sala de sport a şcolii. Cu greu ajungi însă la ele. Micuţii expozanţi au uitat de părinţii care îi însoţesc şi sunt preocupaţi să-şi viziteze tarabele, să-şi arate lucrările, să dea indicaţii din atelierul de creaţie. Trebuie, deci, să-ţi faci loc printre ei şi să arunci o privire pe deasupra creştetelor lor: pe tarabe, într-adevăr, tot felul de lucruşoare confecţionate de mânunţele lor harnice. Găseşti, de exemplu, cele mai simpatice felicitări, pe care numai imaginaţia unui copil le poate crea. Hârtiile colorate au fost tăiate la milimetru, li s-au rotunjit colţurile, li s-au ondulat marginile. Din paleta de culori au fost alese cele mai vii nuanţe şi au fost desenate steluţe, clopoţei şi brăduţi stufoşi, cu ramuri generoase, ca în poveşti. Nu lipseşte nici şiragul strălucitor de zăpadă care a fost aplicat, cu precizia unui mic, dar experimentat bijutier, din globuleţe argintii pisate. Nu a fost uitat nici “Santa Claus”, cel de la orele de engleză, care a fost trecut şi el pe daruri, dăruindu-se un loc de cinste alături de bătrânul nostru Moş Crăciun. Cu o inventivitate nebănuită, ajutându-se numai de câte unelte, de hârtie, lipici şi creioane, au reuşit să confecţioneze cele mai simple şi, totuşi, cele mai frumoase ornamente pentru bradul de Crăciun: clopoţeii multicolori cu biluţe şi bobiţe de staniol, steluţe de iarnă împodobite cu desene, brazi decupaţi din carton, ghirlande împletite din hârtie colorată, moş crăciuni în miniatură ducându-şi sacul în spate, coroniţe pentru colindat şi câte şi mai câte nu şi-au imaginat elevii.

Puşculiţa copilăriei

În numai câteva secunde se face un schimb copilăresc: dintr-un portofel micuţ – care e, de fapt, un fost penar – o fetiţă scoate o bancnotă de 1 leu şi o întinde unui alt copil. Are mânuţele pline de felicitări, care de care mai colorate, pe braţ îi atârnă o steluţă strălucitoare, iar acum şi-a ales o lumânărică, ştiind, din poveşti, că trebuie aprinsă în cea mai frumoasă noapte, în noaptea de Crăciun. De cealaltă parte a mesei se întinde o mânuţă la fel de mică precum a sa primindu-i bănuţii, pe care îi înghesuie apoi cu responsabilitate într-o puşculiţă îmbrăcată în steluţe. “Fiecare pune acolo, în puşculiţă, cât doreşte şi cât poate”, ne traduce “tranzacţia” doamna învăţătoare Stela Ivan. “Am dorit ca şi copiii noştri să vadă ce înseamnă să fii darnic, să fii bun şi ceea ce învaţă să-şi pună în practică. E frumos la ora de Educaţie Civică să înveţi despre generozitate, despre bunătate, despre omenie, dar acum a venit momentul să pună în practică. De aceea, este o mare bucurie pentru mine să îi văd cum abia aşteaptă să cumpere. Au şi lucrat, dar ei vor să şi cumpere, adică să participe efectiv cu atât cât pot ei pentru copilul care are nevoie”. Copiii îşi iubesc mult dascălul, pe care ţin să-l informeze îndeaproape cu mersul lucrurilor de la tarabă. Gestul lor o înduioşează pe învăţătoare, care înţelege, încă o dată, că lecţia ei grea, şi totuşi, atât de simplă, a fost învăţată: copii au învăţat să dăruiască!

 

Beatrice Sorescu Bălaşa, directorul adjunct al Şcolii nr. 2 Traian:

“Ca întotdeauna, eleviii şcolii noastre strălucesc nu numai la învăţătură, la rezultatele şcolare fiind  primii în judeţul nostru, dar se şi implică în tot felul de acţiuni. Astăzi, elevii, împreună cu noi, dascălii, am organizat o acţiune de întrajutorare având în vedere cazul unei eleve din clasa a VII-a, elevă a şcolii noastre care are mari probleme de sănătate. Elevii sunt receptivi la astfel de probleme şi s-au implicat, sigur prin lucrările lor, expunându-le în această sală. Ne aflăm în pragul sărbătorilor de Crăciun şi, ca întotdeauna, trebuie să fim mai buni”.