Ziua Naţională fără Tutun – marcată de CPECA Dolj

0
155

 Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, în scopul sensibilizării populației României în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat. În 2020, aceasta a căzut pe 19 noiembrie.

Agenţia Naţională Antidrog (A.N.A.), se alătură campaniei de marcare a acestei zile, prin activități și măsuri specifice menite să informeze și să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de fumat în general. Astfel, Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dolj (C.P.E.C.A.),  a desfăşurat activităţi on-line de informare, sensibilizare şi conştientizare cu privire la pericolele consumului de tutun şi practicile comerciale ale companiilor de tutun. Tema este în concordanţă cu cea propusă anul acesta de Organizația Mondială a Sănătății pentru marcarea Zilei Mondiale Fără Tutun #TobaccoExposed, care urmăreşte să prevină consumul de tutun în general, prin protejarea tinerilor de influența industriei tutunului și prin demontarea miturilor și expunerea tacticilor de manipulare utilizate de această industrie.

Proiect realizat pe baza unor studii

CPECA Dolj a făcut parte din acest program, derulând acţiuni de prevenire a consumului de tutun, mai ales în rândul tinerilor. “Prin activitățile realizate în cadrul campaniei de marcare a Zilei Naționale Fără Tutun, Agenția Națională Antidrog își propune să contribuie la conștientizarea tinerilor în legătură cu manipularea de către companiile din industria tutunului, prin diversitatea produselor din tutun și atractivitatea design-ului, gratuitatea produselor etc., urmărind, în acelaşi timp, informarea și educarea noilor generații cu privire la riscurile fumatului activ și pasiv. Facem parte din acest proiect, realizat pe baza unor studii de specialitate. Potrivit rezultatelor Studiului în şcoli privind consumul de alcool, tutun şi droguri ilicite în România – ESPAD 2019, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, s-au observat următoarele rezultate:

  • Consumul de tutun în rândul adolescenţilor se menţine la valori similare celor observate în studiul anterior. Astfel, consumul de tutun de-a lungul vieții (care au consumat cel puțin o dată în viață) este de 49,5%, față de 41% media europeană.
  • Diferenţiat pe sexe, se observă valori asemănătoare ale consumului de tutun, atât în rândul băieţilor, cât şi al fetelor, ceea ce înseamnă că fetele tind să adopte acelaşi comportament de consum (49,4% băieți, față de 49,6% fete).
  • Consumul de ţigări în ultimele 30 de zile (consumul actual) își menține un nivel similar celui observat în anul 2011, ajungând la 31,2%.
  • Consumul zilnic de țigări în ultimele 30 de zile revine la valoarea înregistrată în anul 2011, respectiv18,4%.
  • Faţă de riscurile consumului de tutun, adolescenţii au o percepţie mai scăzută asupra consecinţelor nefaste la care se expun, în proporţie de 12% aceştia văzând un risc ridicat dacă fumează ocazional. Aceeaşi percepţie scăzută asupra riscului ridicat o au adolescenţii şi faţă de consumul ţigărilor electronice 1-2 ori, doar 9,1% dintre ei indicând în acest tip de comportament un risc ridicat. În schimb, 59% apreciază ca fiind un risc ridicat să fumeze unul sau mai multe pachete de ţigări pe zi”, a precizat comisar Florin Nicolăiţă, coordonator al CPECA Dolj.