Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în intervalul 23-24 noiembrie 2018, în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, Simpozionul Național „Marea Unire și începuturile avangardei românești. Sașa Pană și Mișcarea de la Unu. 90 de ani de la înființarea revistei Unu”.
Apărută la 10 ani după Marea Unire în Dorohoi, mutată ulterior la București, și promovând ideea de unitate națională – unul din motto-urile revistei era „Toți pentru UNU, UNU pentru toți!” –, respectiv principiul modernității artei și literaturii, revista „Unu” a reunit o parte din cei mai valoroși scriitori avangardiști ai epocii, Sașa Pană, Geo Bogza, Ilarie Voronca, Stephan Roll, Urmuz ș.a., precum și artiști de renume ca Victor Brauner, M.H. Maxy, Man Ray etc.
Despre importanța și rolul jucat de aceste personalități la dezvoltarea literaturii și artei moderne vor dezbate profesorii, criticii de artă, cercetătorii, scriitorii, doctoranzii și masteranzii care s-au înscris cu lucrări în cadrul simpozionului. Sesiunile de comunicări vor fi prefațate de vernisarea expoziției dedicate avangardei românești din prima jumătate a secolului XX. În cadrul acesteia, vor fi grupate documente, manuscrise și fotografii din Arhiva „Sașa Pană”, dar și înregistrări audio cu Sașa Pană din arhiva Radio România Cultural.
De asemenea, în cadrul primei zile a simpozionului, vineri, 23 noiembrie, vor fi lansate volumele „Jurnalul sinuciderii de Ilarie Voronca” și „Dragă Magdalena… Corespondență Geo Bogza – Madda Holda”, ediții îngrijite de Vladimir Pană, „Manuel Sin Marcu de A.L. Zissu”, ediție îngrijită de Emil Nicolae, respectiv „En garde! Avangarda”, autor Florin Colonaș.
Biroul de Presă
al Bibliotecii Județene
„Alexandru și Aristia Aman”