Picturi de Corneliu Baba din patrimoniul Muzeului de Artă Craiova, expuse în China

0
1274

Trei lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Craiova sunt prezentate, în această perioadă, la cea mai importantă expoziție dedicată maestrului român Corneliu Baba în China: cunoscutul „Autoportret”, Portretul Mariei Calleya” și Portretul scriitorului Mihail Sorbul. Evenimentul, organizat de ICR Beijing, în parteneriat cu Fundația Centrul Cultural ArtSociety din România și Quan Shanshi Art Center din Hangzhou (provincia Zhejiang), are loc în perioada 16 noiembrie 2018 – 1 iulie 2019, la Quan Shanshi Art Center din Hangzhou. Cele 60 de lucrări prezentate în expoziție provin din cele mai importante muzee de artă din România, între care și cel din Craiova – oraș în care Corneliu Baba s-a născut și unde a rămas în perioada de formare artistică, până la vârsta de 14 ani. De altfel, potrivit muzeografului Valentina Călin, instituția craioveană deține în patrimoniul său 9 lucrări de pictură și 5 de grafică de Corneliu Baba, precum și obiecte personale ale artistului.

Expoziția „China Tour Exhibition of Romanian Painter Corneliu Baba” (2018-2019) promovează și rememorează valenţele artistice ale unuia dintre cei mai mari artişti plastici români şi este dedicată Centenarului Marii Uniri, fiind unul dintr-o serie lungă de evenimente culturale organizate de ICR Beijing de-a lungul și de-a latul Chinei pe tot parcursul anului 2018, precum și Zilei Naționale a României din acest an. Potrivit Institutului Cultural Român (ICR), evenimentul se constituie, în prima jumătate a anului 2019, drept o interfață permanentă în vederea susținerii preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene și, de asemenea, marchează celebrarea celor 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Populară Chineză și România în 2019.

Expoziția cuprinde 60 de lucrări din cele mai importante muzee de artă din România, precum Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Muzeul de Artă Vizuală Galați, Muzeul de Artă Arad, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Muzeul de Artă Drobeta-Turnu Severin, Muzeul Județean Mureș, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”, Muzeul Județean Satu Mare, dar și din cele mai prestigioase colecții de artă internaționale: colecția Irina Marin-Cajal, colecția Damian Florea, colecția Mihai Astratinei și colecția Băncii Comerciale Române. 

La vernisajul care a avut loc pe data de 16 noiembrie 2018 au participat sute de persoane, oficialități, personalități culturale, profesori și studenți chinezi. „Publicul chinez este deja familiarizat cu arta maestrului român Corneliu Baba. Operele sale, expuse în Shanghai și Beijing în anii 1970 și 1999, au fost foarte bine primite de publicul larg și de artiștii chinezi. Această expoziție va inspira, cu siguranță, explorarea și dezvoltarea picturii în ulei în China, dar mai ales, pe lângă evidențierea frumuseții picturii în ulei a lui Baba, va întări relațiile de prietenie româno-chineze”, au declarat, la vernisaj, reprezentanții Muzeului Quan Shanshi, citați de ICR.

Apreciat, recompensat cu înalte distincții și considerat pictor de referință al secolului XX, Corneliu Baba (n. 18 noiembrie 1906, Craiova – d. 28 decembrie 1997, București) s-a format în etapa modernă a artei naționale: a fost fiul pictorului de biserici Gheorghe Baba și elevul lui Nicolae Tonitza la Școala de Arte Frumoase din Iași. De asemenea, în anul 1930, a absolvit cursurile la Facultatea de Litere și Filosofie. Principalele genuri pe care pictorul le-a abordat de-a lungul întregii sale creații sunt portretul – cu insistență asupra autoportretului – și compoziția cu personaje, inspirată o lungă perioadă din viața satului, a celor umili sau marginali.