Ford a creat “Costumul care simulează somnul”

0
62

Ford a creat “Costumul care simulează somnul”, ce le permite celor care îl testează să experimenteze efectul debilitant pe care îl poate avea oboseala. Accidentele rutiere reprezintă  principala cauză de deces în rândul tinerilor, iar compania va integra un exercițiu de testare a Costumului în cadrul programului gratuit Driving Skills for Life, prin care sunt instruiți tinerii șoferi între 18 și 24 de ani.

“În cazul în care conduci când ești obosit, riști să șofezi ca un zombie – devenind un pericol pentru tine, pentru pasagerii din mașină și pentru toți participanții la trafic,” spune Dr. Gundolf Meyer‑Hentschel, CEO al Institutului Meyer‑Hentschel, care a dezvoltat “Costumul care simulează somnul”. “Tinerii adulți se supun frecvent unei «privări intenționate de somn», forțându-se să stea treji pentru a studia, a face față programului lung de lucru sau vieții sociale aglomerate”.

Costumul are în componență o pereche de ochelari speciali care simulează epuizarea extremă, inclusiv “micro-somnuri” – un răspuns incontrolabil la oboseală. “Micro-somnul” poate avea ca rezultat șofatul “în orb” pe o perioadă de 10 secunde sau mai mult, câteodată cu ochii deschiși, timp în care este posibil ca mașina să parcurgă sute de metri. Este posibil ca șoferul să nici nu-și dea seama ulterior că s-a întâmplat acest lucru.

Conectați la un telefon inteligent, ochelarii pot fi setați să simuleze pauze de activitate ale creierului în timpul cărora șoferul nu va vedea efectiv nimic înaintea sa timp de jumătate de secundă. Perioadele de “orbire” cresc apoi treptat până la 10 secunde. Ochelarii fac parte dintr-un costum care include și o cască, vestă și benzi special concepute pentru brațe și glezne – cu o greutate totală de peste 18 kilograme. Efectul general oferă o perspectivă asupra gradului în care șoferii obosiți sunt afectați de acest fenomen. În SUA, cele mai multe accidente în care sunt implicați șoferi aflați sub efectul oboselii sunt cauzate de tineri sub 25 de ani.

“Suntem hotărâți să mărim gradul de conștientizare cu privire la condusul în condiții de oboseală, iar «Costumul care simulează somnul» este modalitatea perfectă pentru a demonstra acest lucru”, spune Managerul Ford DSFL, Jim Graham. “Mulți apreciază atunci când un prieten sau un membru al familiei se oferă voluntar să fie șofer în cazul unei ieșiri în oraș. Dar simplul fapt că nu a consumat alcool nu înseamnă că poate conduce în siguranță, dacă, de exemplu, este epuizat după o noapte albă.”

Ce ar trebui să faceți dacă aveți impresia că sunteți prea obosit pentru a conduce? După părerea domnului Dr. Gundolf Meyer-Hentschel, cea mai bună strategie este următoarea:

  • Opriți pe dreapta cât mai repede în condiții de siguranță.
  • Consumați o băutură care conține cafeină și dormiți cel puțin 20 de minute.
  • Vă treziți odihnit și gata să reporniți la drum. Dacă nu, probabil că e momentul să găsiți o altă cale să ajungeți acasă sau la destinația dumneavoastră