S-au încheiat, scriptic, cu tot ceea ce ţine de legislaţie, concursurile pentru ocuparea posturilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar. Vin perioadele de contestaţie, cu procedura respectivă, şi validările. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) a hotărât ca toate contestaţiile depuse să fie soluţionate în alt judeţ decât cel în care au fost depuse, o măsură care a atras, cel puţin până în prezent, şi acceptul sindicatelor.
În acest moment, se poate vorbi, oficial, de rezultatele obţinute la concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj. Au fost scoase la concurs 194 de posturi de director şi 73 pentru director adjunct. Numărul celor înscrişi a fost de 321 pentru manager şi 136 pentru adjunct. Numărul celor admişi a fost de 207 –manager şi 89 pentru locţiitor. Au fost respinşi 61 de candidaţi pentru postul conducător şi 22 pentru adjuncţi.
În acest moment, sunt unităţi unde nu s-au înscris candidaţi (Şcolile Gimnaziale din Lipovu, Maglavit, Gighera, Gîngiova, Scaeşti, Sadova (Damian); Liceul Teologic Adventist), iar altele au locurile neocupate (Şcolile Gimnaziale din Radovan, Malu Mare, Ostroveni, Dioşti, Teslui; Grădiniţa „Tudor Vladimirescu” etc.). Pentru astfel de cazuri, metodologia prevedere detaşarea, în interesul învăţământului, a cadrelor didactice care sunt compatibile cu legislaţia, dar sunt aşteptate noi lămuriri din partea MENCS.
În conformitate cu prevederile art. nr. 19 al. (4) din Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea concursului amintit, toate unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia ca, până astăzi, 22 noiembrie, ora 14:00, să numească un cadru didactic propus pentru a face parte din Comisia de soluţionare a contestaţiilor. Cel propus trebuie să fie membru al Corpului naţional de experţi în management educaţional, să aibă gradul didactic I sau titlul de ştiinţific de „doctor” şi să dovedească competenţe profesionale, manageriale şi de prestigiu moral.
„Nu pot face parte din Comisia de soluţionare a contestaţiilor cadrele didactice care au candidat pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar; cele care au făcut parte din comisiile stabilite la nivelul unităţilor de învăţământ”, a precizat prof. Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Comisia care va fi stabilită va fi formată dintr-un reprezentant al ISJ (coordonator), două cadre didactice şi doi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, plus un reprezentant al MENCS, pe post de mediator.
Sindicatele din învăţământ, de acord cu examinarea în alt judeţ
Ieri, MENCS a venit cu noi precizări, astfel că, aidoma Examenului de Evaluare Naţională şi a Bacalaureatului, contestaţiile vor fi soluţionate în alt judeţ decât cel în care au fost depuse. O măsură care, actualmente, are şi sprijinul sindicatelor. „Mi se pare o soluţie cât se poate de bună. S-a urmărit eliminarea discuţiilor pe marginea contestaţiilor şi, sunt convins, s-a mers şi pe dreptul contestatarului. Practic, acum, cu toţii pleacă cu aceeaşi şansă. Nu mai trebuie să fie niciun fel de influenţă ”, a precizat prof. Constantin Lungulescu, preşedintele Filialei Dolj a Federaţiei „Spiru Haret”.
La rândul său, prof. Constantin Rada, preşedintele Filialei Dolj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a menţionat: „Cred că este un lucru benefic. Avem experienţele cu celelalte examene naţionale, care au fost pozitive. Nu mai trebuie să existe vreo influenţă, indiferent din ce parte ar veni. Din câte ştim, contestaţiile, cu suportul audio-video adecvat, numai proba de interviu putând fi contestată, vor pleca, după depunerea memoriilor la ISJ Dolj, în altă parte”.