Dolj: A fost lansată Campania MAI “Alege să fii corect!” pentru prevenirea încălcării legislaţiei electorale

0
41
IMG_3182În contextul desfăşurării alegerilor pentru membrii Camerei Deptaţilor şi Senatului României, Ministerul Afacerilor Interne are responsabilitatea de a lua toate măsurile pentru asigurarea unor alegeri corecte, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Pentru asigurarea unui informări corespunzătoare a cetăţenilor cu privire la riscurile nerespectării legislaţiei electorale, Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat campania de prevenire şi informare a cetăţenilor „Alege să fii corect!”. Aceasta se va derula la nivel naţional pe tot parcursul procesului electoral.
Astăzi, efective din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj,Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dolj, Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia, dar şi poliţişti din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj au desfăşurat o activitate, în Piaţa Centrală din municipiul Craiova, prin care au transmis cetăţenilor mesajul campaniei şi au împărţit mai multe afişe şi pliante. Materialele de promovare a campaniei vor fi distribuite în toate unităţile subordonate Ministerului Afacerilor Interne care, prin natura atribuţiilor, pot informa un număr mare de cetăţeni: secţiile de poliţie, serviciile publice comunitare de evidenţă a populaţiei, de eliberare a paşapoartelor, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. Afişele urmând a fi postate şi la toate secţiile de votare din judeţul Dolj.
·         
 
De ştiut
Am drept de vot?
 Da, dacă ai 18 ani împliniţi şi nu ţi-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.
Unde votez?
 La secţia de votare la care eşti arondat sau, dacă te afli în altă localitate din judeţul de domiciliu, la orice secţie de votare, pe listă suplimentară.
Cum pot vota?
 Cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu paşaportul diplomatic ori de serviciu.
 
Exemple de contravenţii electorale
 
Contravenţiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevazute la Capitolul XI din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.
·        Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia (10.12.2016 ora 07.00) – se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei
·        Sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediile secţiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidaţi– se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei
·        Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală tipărite – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei
·        Aplicarea a mai mult de două afişe electorale pe un panou electoral de către fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţiei a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidat independent – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei
·        Organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli în perioada de desfăşurare a cursurilor – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei
 
Exemple de infracţiuni electorale

Acestea sunt prevăzute în Codul Penal, Titlul IX. Infracţiuni electorale, la art. 385 – 393
 
        Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.
       Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani
       Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
       Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.