Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila: „Dacă nu ne vaccinăm vom avea şi valul 5”

0
325

Dacă vaccinarea se va opri la 40 – 50% din populaţie este posibil să avem şi valul 5, dar şi alt val al pandemiei, avertizează ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila: „Toţi vom fi imunizaţi. Întrebarea e cum vrem să ne imunizăm”.

Dacă numărul mare al celor care, speriaţi de valul 4, merg să se vaccineze se va diminua, este posibil ca România să nu termine pandemia şi să aibă şi valul 5, dar şi alt val de coronavirus, a mai declarat ministrul la Digi 24.

„Ideea e că noi aici nu putem să ne oprim la 40% sau la 50%. Asta trebuie să înţelegem cu toţii. Valul acesta 4 la un moment dat va trece. Întrebarea este cum va trece. Dar evident va trece. Noi dacă ne oprim la un moment dat sau când o să fim pe panta descendentă şi o să creadă iarăşi o parte a societăţii că am scăpat deja, că suntem spre scăpare şi oricum nu se întâmplă şi vine Crăciunul şi sărbătorile de iarnă şi atunci nu va mai fi nicio problemă… Dacă noi acum nu continuăm şi nu mergem până la 70 – peste 70%, noi vom avea şi valul 5, s-ar putea să avem şi alt val”, a spus ministrul iterimar al Sănătăţii Cseke Attila.

În privinţa restricţiilor anunţate, Ministrul Cseke spune că efectele se vor vedea după 14 zile: „Poţi să vezi dacă efectul a fost semnificativ sau mai puţin semnificativ şi atunci anumite măsuri pot fi înăsprite dacă nu sunt îndestulătoare sau unele măsuri pot să fie prelungite”.

În cazul vacanţei copiilor, dacă nu se produce un efect pozitiv, există posibilitatea de a prelungi această măsură, potrivit ministrului interimar al Sănătăţii.

Pandemia de Covid va continua şi în 2022, deoarece ţările defavorizate nu primesc vaccinurile de care au nevoie, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Specialiştii au estimat extinderea cu încă un an a pandemiei deoarece nu toate ţările au ajuns la un număr suficient de mare al persoanelor vaccinate pentru a putea ţine sub control virusul.