,,Student Growth Cafe” este un eveniment organizat în cadrul proiectului Universitatea Antreprenorială prin care se îndeplinește și se sprijină dezvoltarea personală a studenților în domeniul antreprenoriatului. Întâlnirea a avut loc săptămâna trecută, la INCESA (Infrastructura de Cercetare în Științe Aplicate) și i-a avut ca invitați pe Mădălina Voican, coordonator de proiect și prodecan al Facultății de Drept, pe Dragoș Voinea, antreprenor, co-fondator al unei firme de IT, ultra-maratonist și student la medicină în anul VI, Alice Duțu, Senior Program Manager la Junior Achievement Romania și pe Cristian Nicolae, medic, antreprenor, coach & speaker certificat de John Maxwell USA și Academy of Executive Coaching UK.
Fiecare dintre speakerii a avut la dispoziție 20 de minute ca să-și prezinte reușitele, eșecurile și greșelile prin care a trecut în momentul în care și-a deschis firma și 10 minute pentru întrebări.
Dragoș Voinea are 23 de ani și de șase ani duce o viață dublă: este student la Medicină și antreprenor în același timp și recunoaște că este destul de greu. ,,În prima parte a zilei trebuie să mă duc la spital, să îmi iau halatul de medic pe mine, iar în a doua parte a zilei trebuie să îmi dau halatul jos și să îmi iau pe mine sacoul de antreprenor”. Totul a început într-o cameră simplă de student, la 17 ani când urma să dea admiterea la Medicină. Biroul lui era o măsuță de cafea pe care o plimba după cum bătea soarele prin cameră. Avea un scaun mic, vișiniu, fără spătar pe care nu putea să stea mai mult de 20 de minute pentru că îl durea spatele. Pe măsuță avea un laptop, o carte și un iaurt, iar lângă un bidon cu apă. Deasupra ei avea un sticker pe care scria un milion de dolari, 2021. Ținea sticker-ul pentru că avea foarte multe vise și știa că are nevoie de bani ca să-și finanțeze dorința.
Ideea de un milion de dolari
Pe atunci, urma să dea și examenul pentru permisul auto și făcea grile pe site. În paralel se pregătea și pentru admiterea la Medicină, dar făcea grilele pe hârtie ,, și m-am întrebat dacă pentru admiterea la medicină nu există ceva mai simplu. Am început să caut pe Internet: grile admitere.ro, grile medicină.ro. Nu exista așa ceva. Și am zis hopaa. Asta e ideea care o să facă un milion de dolari. M-am dus repede la fratele meu. Mihai era student la Medicină în anul IV. Mihai am o idee. Ce-ar fi să facem un site, unde oamenii intră să rezolve grile pentru admiterea la Medicină. O să fie cel mai tare. O să sară toată țara pe noi pentru că e o idee superbă și va prinde”.
Nu știa cum se deschide o firmă, nu știa ce e contabilitatea, nu știa cum se face o factură, nu știa ce e ăla TVA, nu știa absolut nimic. A deschis prima firmă cu fratele lui, Mihai Voinea. A urmat un site pentru rezidențiat (grile-rezidențiat.ro) și grile-drept.ro pentru admitrea la INM (Institutul Național al Magistraturii) sau Barou. Au început să meargă la seminarii ca să vadă ce le lipsește într-un business. ,,Am început să învățăm marketing. Am început să citim foarte mult și de la a vinde site-ul cu 12 mii de euro am trecut la a produce 12 mii de euro într-o singură zi datorită educației pe care noi ne-am impus-o singuri. În fiecare zi citeam câte o jumătate de oră, o oră lucruri de business. Am început să facem și time management foarte mult, în sensul că trebuia să fim foarte stricți cu noi ca timp. Pentru că timpul e limitat. Toată lumea are 24 de ore. Treaba e ce faci cu timpul respectiv. Am încetat să mai ieșim în oraș. O să ne focusăm pe asta. O să ne educăm pe asta”, spune Dragoș.
Ca statistici, platforma are peste 60 de mii de utilizatori și peste patru milioane de ore petrecute pe site.
BioMap, ultima tehnologie 3D de vizualizare a corpului uman
BioMap este prima platforma de medicină 3D în limba română creată de Dragoș și Mihai Voinea. Poți să vezi fiecare organ al corpului uman 3D. E făcută pentru universități și spitale, dar oricine poate să o cumpere. Se pot creea prezentări în ea, se poate vedea fiecare organ, se poate vedea la nivel celular, se pot vedea patologi. A fost lansată în august 2019 și este un succes. Ideea prezentării lui Dragoș Voinea este că putem realiza absolut orice ne impunem și că trebuie să ne educăm în acest sens. ,,Când pleci la drum cu mașina nu vezi destinația finală. Trebuie să mergi până în capătul străzii și abia apoi poți să vezi ce e pe cealaltă stradă și tot așa. Când ai un vis să îți pui întrebarea ,,Visul ăsta e al meu?” pentru că cei mai mari ucigători de vise pot să fie părinții, prietenii, colegii, cei pe care îi iubim”. Esențial este să ne focusăm și să ne stabilim un vis, un țel.
Optimism și multe sfaturi pentru viitorii antreprenori
Cristian Nicolae are o clinică stomatologică împreună cu soția, o firmă IT împreună cu fratele și o firmă de training. A venit la întâlnire îmbrăcat într-o ie veche de 100 de ani, luată dintr-un sat din Tulcea, prins cu chimir pentru că autenticitatea contează. ,,Mă simt foarte bine. Sunt autentic cu mine însumi. Ce înseamnă să fii autentic? Te duci în fața oricui și stai drept”. Din punctul lui de vedere, antreprenoriatul este o stare de spirit. Este o greșeală să punem egal între antreprenor și om de afaceri. Oriunde am lucra trebuie să gândim antreprenorial. ,,Eu mi-am dat seama de conceptul ăsta, în ‘95 când m-am angajat la o firmă americană de medicamente. Mă trezeam la șapte, plecam la opt și mă întorceam la opt seara. Aveam opt județe, de la Alexandria la Pitești și Severin. Norma era de 10 medici și doi farmaciști. Câți veneau? 12 medici și patru farmaciști pentru că eram un om ambițios, pentru că așa m-au crescut părinții. Mi-am dat seama, ulterior, citind cărți deștepte, că eu gândeam antreprenorial. Nu mă duceam la americani ca un angajat, mă duceam că trebuia să îmi demonstrez mie însumi și părinților care mă crescuseră și soției și copiilor că sunt un om de valoare. Prin exemplul meu transmiteam aceste valori.”, spune Cristian. Oamenii citesc și noi trebuie să ne notăm. Antreprenorul notează. Trebuie respectați niște pași, iar vestea proastă este că nu e simplu. ,,În antreprenoriat nu există siguranță. Zilnic trebuie să te reinventezi. Indiferent ce vrei să faci în ziua de astăzi, ai în spatele tău o sută de români, o mie de bulgari și un miliard de chinezi care pot să facă identic ce faci tu. Acum economia duduie. Sunt bani în economie. Mâine, poimâine n-o să mai fie. Atunci nu vei avea loc de muncă, un loc decent unde să câștigi bine și care să-ți placă”.
Cum să îți găsești vocația în viață, cum să aduci + valoare societății și să și câștigi bine?
Primul pas constă în a descoperi ceea ce îți place să faci. Dacă omul ăla câștigă bani cinstiți, nu câștigă întâmplător. Antreprenoriatul este o stare de spirit. Antreprenorul învață zilnic. Zilnic trebuie citit. Un antreprenor este autentic și este cinstit. Etică, moralitate, optimism și muncă. Totul se face pe conceptul de muncă. Cristian Nicolae afirmă că: ,,Întotdeauna mi-a plăcut interacțiunea umană, să fiu pe scenă, să vin să spun ceva, să aflu o idee. Când ne-am apucat de afacere am dat 50 mii de dolari pe o Dacie papuc, am cumpărat un dozator Tek. Atunci am învățat ce înseamnă să fii antreprenor, trecând de taxe și impozite la stat. Am făcut multe afaceri, cu unele am făcut bani foarte mulți, cu unele am pierdut bani mulți. Am rămas cu firma de soft, înființată în 2000 și facem în continuare aplicații mobile. Ne merge bine. Noi ne-am dus mai mult pe piața de business. Când semnezi un contract semnezi un sac de bani, dar semnezi rar și ăla vine și te ,,călărește” dublu. Acum șapte ani m-am certificat la John Maxwell în training, coaching, public speaking și am început să livrez trainingul de lider după trei ani de muncă patriotică pentru că antreprenorul este dispus la efort continuu pentru că el are o misiune. Am ajuns să fac coaching-uri și training-uri în pod, în Decathlon, în firme românești, străine, medii și mari”.
Alice Duțu are experiență în comunicare și managementul proiectelor, și a gestionat de-a lungul timpului implementarea a diferite programe, proiecte și competiții educaționale pentru elevi și studenți (antreprenoriat, orientare profesională), cu componente și activități atât la nivel național. ,,În programul Universitatea Antreprenorială, pe lângă alte programe, ce ne dorim este să vă ajutăm pe voi, tinerii, să vă pregătiți pentru viitor și să vă dezvoltați acele abilități, cunoștințe care contează, atât în viața reală, cât și pe piața muncii și în momentul în care decideți să vă faceți un business.
De la o idee la propria afacere
Junior Achievement România este un ONG internațional, prezent în 123 de țări la nivel global. Aduce programe educaționale în școli, de la clasa 0 până la Universitate. De asemenea, dorește să încurajeze tinerii să perceapă antreprenoriatul ca pe o opțiune de carieră, pe lângă cea de angajat clasic într-o companie sau instituție. Anual, lucrează cu peste un sfert de milion de tineri.
În cadrul programului de antreprenoriat, vă sunt puse la dispoziție acele resurse educaționale care nu reprezintă doar niște concepte teoretice și aveți ocazia să aflați prin multe exemple practice, studii de caz, aplicații ce înseamnă să fii antreprenor, ce înseamnă să scrii un plan de afaceri, ce înseamnă să faci un business și de ce nu, ce înseamnă cu ajutorul unor mentori cu multă experiență să ajungeți să aveți afaceri de succes. Să fiți mulțumiți și împliniți cu voi înșivă și în același timp să obțineți și profitul, resursele financiare necesare ca să dezvoltați afacerea și să îi asigurați sustenabilitatea. ,,Avem și o competiție de antreprenoriat în care, în echipe, puteți trece de la etapa de a avea o idee, în etapa de a scrie un plan de afaceri și de a-l prezenta unui potențial investitor și apoi de a vorbi direct cu clienții, de a face o cercetare de piață, de a face un pilot de produs, de a încerca să vinzi ceea ce ai creat și testat”, adaugă Alice. Competiția este organizată în fiecare an și se pot înscrie în echipe de doi câte doi până la șase studenți. Veți beneficia gratuit de mentorat pentru că Junior Achivement lucrează cu voluntari din mediul de business care împărtășesc din experiența lor și vă ajută să vă îmbunătățiți planul de afaceri și produsul sau serviciul la care v-ați gândit și de ce nu, chiar să câștigați o finanțare pentru afacerea voastră astfel încât să o puteți dezvolta ulterior. Practica este obligatorie. Dacă vă implicați în programul de antreprenoriat, indiferent de specializarea de la facultate, perioada de practică se echivalează prin proiectul pe care îl faceți.
Proiectul sprijină dezvoltarea studenților în domeniul antreprenorial și este finanțat de Universitatea din Craiova, Romanian-American Foundation și Junior Achievement România. La eveniment au participat studenți de la diferite specializări (Drept, Litere, Automatică).
MARINA ANDREI
(studentă Facultatea de Litere – Secţia Jurnalism)
Acest site utilizează cookie-uri | Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.Sunt de acord